Γιάννενα: Με κατεπείγουσα διαδικασία οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το δρόμο Γιάννενα - Κακαβιά

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά πλέον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τις διαδικασίες για την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα - Κακαβιά. 

Μετά την προχθεσινή ανακοίνωση για την έναρξη της προκήρυξης του διαγωνισμού, ξεκίνησε και η διαδικασία κήρυξης των απαλλοτριώσεων. 

Χθες έγινε γνωστό ότι οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν με τη μορφή της κατεπείγουσας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων. Πιο συγκεκριμένα οι πρώτες αποφάσεις του Υπουργείου -όπως τις αναφέρει το Ypodomes.gr- αφορούν τα τμήματα:

-Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι, υποτμήμα 1.1: από χ.θ. 4+988,00 έως χ.θ.12+582,38 στις Τ.Κ. Πεδινής ,Τ.Κ. Κοσμηράς και Τ.Κ. Ασβεστοχωρίου της Δ.Ε. Μπιζανίου του Δήμου Ιωαννιτών στην Π.Ε. Ιωαννίνων». Η δαπάνη ανέρχεται σε 4,78 εκατ. ευρώ.

- Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι, υποτμήμα 1.2: από χ.θ. 12+582,38 έως χ.θ. 21+902,30 στις Τ.Κ. Κόντσικας της Δ.Ε. Μπιζανίου του Δήμου Ιωαννίνων και Τ.Κ. Περάτης, Τ.Κ. Πετραλώνων, Τ.Κ. Ζωοδόχου της Δ.Ε. Πασσάρωνος του Δήμου Ζίτσας στην Π.Ε. Ιωαννίνων». Η δαπάνη ανέρχεται σε 5,29 εκατ. ευρώ.

- Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι, υποτμήμα 1.3: από χ.θ. 23+441,34 έως χ.θ. 29+347,32 στις Τ.Κ. Μεγάλου Γαρδικίου, Τ.Κ. Ροδοτοπίου και Τ.Κ. Νεοχωρίου της Δ.Ε. Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας στην Π.Ε. Ιωαννίνων». Η δαπάνη ανέρχεται σε 1,84 εκατ. ευρώ.

- Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι, υποτμήμα 1.4: από χ.θ. 29+347,32 έως χ.θ. 38+177,14 στις Τ.Κ. Νεοχωρίου της Δ.Ε. Πασσαρώνος, Τ.Κ.  Πρωτόπαππα της Δ.Ε Ζίτσας, Τ.Κ. Πετσαλιού και Τ.Κ. Γαβρισίων της Δ.Ε. Εκάλης του Δήμου Ζίτσας και Τ.Κ. Ασπραγγέλων της Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου του Δήμου Ζαγορίου στην Π.Ε. Ιωαννίνων». Η δαπάνη ανέρχεται σε 4,73 εκατ. ευρώ.

- Υποτμήμα 1: Ιωάννινα – Καλπάκι, υποτμήμα 1.5: από χ.θ 38+177,14 έως χ.θ.50+250,00 στις Τ.Κ Γαβρισίων της Δ.Ε. Εκάλης του Δήμου Ζίτσας, Τ.Κ. Ασπραγγέλων, Τ.Κ. Άνω Πεδινών και Τ.Κ. Κάτω Πεδινών της Δ.Ε Κεντρικού Ζαγορίου του Δήμου Ζαγορίου, Τ.Κ. Νεγράδων, Τ.Κ Καλπακίου και Τ.Κ. Δολιανών της Δ.Ε Καλπακίου του Δήμου Πωγωνίου στην Π.Ε. Ιωαννίνων». Η δαπάνη ανέρχεται σε 5,85 εκατ. ευρώ. 

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο 

Η ανακοίνωση για τη δημοπράτηση του έργου αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο χθεσινό Περιφερειακό Συμβούλιο. 

Ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι στη θετική κατάληξη των διαδικασιών για τη δημοπράτηση του έργου είχε συμμετοχή η Περιφέρεια με τεχνικούς συμβούλους από την περιοχή μας, οι οποίοι βοήθησαν για να πάρει μια ωριμότητα του έργου. 

Η μελέτη στη συνέχεια παραδόθηκε στο Υπουργείο Υποδομών το οποίο συνέχισε και ανακοίνωσε χθες τη δημοπράτησή του. 

Ως αφορά τις απορίες που εκφράστηκαν για τη χρηματοδότηση, εξήγησε ότι αρχικά για να δημοπρατηθεί έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου και στη συνέχεια- όπως συμβαίνει και με άλλα έργα- θα μεταφερθεί στο ΕΤΠΑ του Υπουργείου Υποδομών. 

Για το τμήμα Καλπάκι - Κακαβιά, ανέφερε ότι έχει ενταχθεί με προαίρεση καθώς δεν έχει συνταχθεί κτηματολόγιο, το οποίο θα συντάξει η ανάδοχος εταιρία που θα προκύψει παράλληλα με την κατασκευή του τμήματος Ιωάννινα - Καλπάκι. 

Υπογράμμισε δε ότι οι απαλλοτριώσεις γίνονται  στη βάση  τετράιχνης διατομής του δρόμου, ώστε μελλοντικά αν  χρειαστεί να μπορεί να διαπλατυνθεί σε τετράιχνος ο νέος αυτοκινητόδρομος και για αυτό το λόγο και οι ανισόπεδοι κόμβοι γίνονται με τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά. 

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Περιφέρεια Ηπείρου, για να προχωρήσει η δημοπράτηση, έδωσε γραπτή διαβεβαίωση στο Υπουργείο Υποδομών, ότι θα αναλάβει τη συντήρηση του έργου, το οποίο θα κατασκευαστεί ως Δημόσιο έργο. 

- Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στον οδικό άξονα Ιόνιας οδού - Πρέβεζα (Γέφυρα Καμπής - παράκαμψη Νικόπολης), ανακοινώνοντας ότι το Υπουργείο πείστηκε από το επιχείρημα της Περιφέρειας και θα αναλάβει το ίδιο τις υποχρεώσεις έναντι του αναδόχου για τις μελέτες που είχαν γίνει στο παρελθόν.

- Τέλος για τη μελέτη της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου με τη Θεσσαλία, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα κάνει ο Πρωθυπουργός, μεταφέροντας ωστόσο διαβεβαίωση που έχει λάβει από τον Υφυπουργό Υποδομών Γ. Καραγιάννη για κάλυψη των απαιτούμενων 7,5 εκ. ευρώ από το ΠΔΕ. 

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Με κατεπείγουσα διαδικασία οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για το δρόμο Γιάννενα - Κακαβιά
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1863472701039802374
item