Απόκριες: Τι σημαίνει η στολή που επιλέγετε για τον χαρακτήρα σας;

Αν πιστεύεις ότι η αποκριάτικη μεταμφίεση, εκτός από διασκεδαστική, μπορεί να παραπλανήσει τους άλλους για το ποιος/α πραγματικά είσαι, πλανάσαι πλάνην οικτρά. Το μασκάρεμα δεν σκεπάζει, αποκαλύπτει τα ενδόμυχα του χαρακτήρα μας!

Βγάζουμε στην επιφάνεια τα βαθύτερα «θέλω» μας

Σπάνια η επιλογή μιας συγκεκριμένης μεταμφίεσης είναι τυχαία, υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. 

Όπως τα ρούχα που διαλέγουμε να φοράμε στην καθημερινή μας ζωή, έτσι και οι αποκριάτικες στολές αποκαλύπτουν πτυχές του χαρακτήρα μας και βγάζουν στην επιφάνεια τα βαθύτερα «θέλω» μας, τα οποία συνήθως καταπνίγουμε για να μην ξεστρατίσουμε από συγκεκριμένες κοινωνικές συμπεριφορές.

Οι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι συνήθως υπάρχει διάσταση μεταξύ αυτού που είμαστε και αυτού που θα θέλαμε να είμαστε. Δηλαδή η εικόνα που προβάλλουμε πολλές φορές δεν αντανακλά το βαθύτερο «είναι» μας, δεν φανερώνει τις πραγματικές επιθυμίες και δυνατότητές μας.

Απλώς αποτελεί ένα προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των κοινωνικών απαιτήσεων και των προσωπικών «θέλω». 

Την περίοδο λοιπόν των αποκριών μάς δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουμε όλες τις πιθανές διαφορετικές διαστάσεις του εαυτού μας και μέσα από την ασφάλεια που μας παρέχει η κοινή παραδοχή του να ντυνόμαστε κάτι άλλο από τα συνηθισμένα, μπορούμε να δοκιμάσουμε νέους ρόλους.

Μερικά παραδείγματα θα σου δώσουν μια ιδέα για το πώς μπορείς να αποφύγεις ένα ανεπιθύμητο ψυχογράφημα από τους άλλους για σένα ή πώς να σκιαγραφήσεις το ψυχολογικό προφίλ μασκαράδων που θα συναντήσεις στον δρόμο ή στις αποκριάτικες γιορτές.

Οι εντυπωσιακές στολές κρύβουν τους συνεσταλμένους

Αν δεις έναν μασκαρεμένο με εντυπωσιακή στολή και έντονα χρώματα, μην βιαστείς να βγάλεις το συμπέρασμα ότι είναι εξωστρεφής και διαθέτει μια πληθωρική προσωπικότητα. 

Μπορεί να είναι ένας άνθρωπος ο οποίος στην καθημερινή ζωή του είναι συνεσταλμένος και αποφεύγει να βρίσκεται στο επίκεντρο. 

Αυτός λοιπόν ο τύπος είναι πιθανόν την περίοδο των αποκριών να επιλέγει στολές αρκετά εντυπωσιακές, με έντονα χρώματα, θέλοντας να εκφράσει αυτό ακριβώς που δεν μπορεί να εκφράσει τον υπόλοιπο χρόνο.

Από την άλλη, ένα άτομο αρκετά εκφραστικό και ευχάριστο, που συνεχώς αποτελεί αυτό που λέμε «ψυχή της παρέας», συχνά επιλέγει κάτι διακριτικό και λιτό, μια στολή που του δίνει τη δυνατότητα να συμμετάσχει μέσα από έναν καινούργιο, εντελώς διαφορετικό ρόλο.

Όταν οι άντρες μεταμφιέζονται σε γυναίκες

Μην σε ανησυχήσει το γεγονός. Οι εκτιμήσεις των ψυχολόγων συγκλίνουν στο ότι το ντύσιμο που αναπαριστά άτομο του άλλου φύλλου συχνά αποτελεί μια ευκαιρία εκδήλωσης χαρακτηριστικών που αποδίδονται περισσότερο στο άλλο φύλλο.

Συγκεκριμένα, ένας άντρας που ντύνεται γυναίκα ασυνείδητα ίσως θέλει να δηλώσει ότι διαθέτει κατανόηση, συναισθηματική νοημοσύνη, αλτρουιστικά αισθήματα, ότι έχει ανάγκη να πάρει και να δώσει φροντίδα.

Αντίστοιχα, μια γυναίκα που προσποιείται τον άντρα μπορεί να εκφράζει δυναμισμό, ανταγωνιστικότητα, ανεξαρτησία.

Ποιοι ντύνονται μωρά

Η επιλογή μιας μπεμπέ στολής πιθανώς υποδηλώνει ανάγκη για στοργή, φροντίδα ή προστασία. 

Ίσως την επιλέγει ένας σύντροφος προκειμένου να περάσει ένα μήνυμα στον άλλον σχετικά με αυτό που του λείπει από τη σχέση.

Θέλω να γίνω Σούπερμαν

Άνθρωποι που νιώθουν ότι ζουν μια ζωή χωρίς συγκινήσεις και έχουν χάσει την όρεξη και τη διάθεσή τους αισθανόμενοι ότι βρίσκονται σε ένα τέλμα επιλέγουν ξεχωριστές στολές, που προσδίδουν μια αίσθηση μοναδικότητας και καινοτομίας.

Αυτοί οι άνθρωποι μεταμφιέζονται σε γνωστούς ήρωες ή τιμωρούς, γεγονός που παραπέμπει σε μια διάθεση για περιπέτεια. 

Ωστόσο αυτό μπορεί να κρύβει και διάθεση τιμωρίας απέναντι σε άλλους ή και στον ίδιο τους τον εαυτό.

Ντάλιες και Βενετσιάνες

Οι γυναίκες που αισθάνονται παραμελημένες στις σχέσεις τους επιλέγουν συνήθως στολές που αντανακλούν έντονα το ερωτικό στοιχείο, όπως μοιραίες γυναίκες, ντάλιες, Βενετσιάνες κυρίες εποχής με καλυμμένα τα πρόσωπα κ.ά. 

Οι επιλογές αυτές αποτελούν μια απόπειρα αναζωογόνησης του συναισθηματικού και ερωτικού τους εαυτού, μέσα από το φλερτάρισμα με το απαγορευμένο και το ριψοκίνδυνο.

epirusblog.gr
5 of 5
Απόκριες: Τι σημαίνει η στολή που επιλέγετε για τον χαρακτήρα σας;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6515632657675326100
item