Προ των πυλών το προεκλογικό πακέτο παροχών

Μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του νέου πακέτου παροχών της κυβέρνησης το οποίο θα ενεργοποιηθεί πριν τις εκλογές 2023. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται να «κλειδώσουν» το εύρος των παρεμβάσεων και τους δικαιούχους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τους 900.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που έμειναν εκτός της αύξησης των αποδοχών τους

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη βάλει στην περίμετρο των δικαιούχων τους 140.000 συνταξιούχους οι οποίοι δεν πήραν ούτε αυξήσεις, ούτε το επίδομα των 250 ευρώ αλλά ούτε και είδαν κάποιο όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η περίμετρος των δικαιούχων να διευρυνθεί καταλυτικά, φτάνοντας ακόμα και τις 900.000 δικαιούχων εάν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Νομοσχέδιο

Η νέα δέσμη παροχών θα περιγράφεται σε τροπολογία η οποία αναμένεται να προστεθεί στην τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών για τη νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων που διεκδικούνται από το δημόσιο.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ενσωματώνοντας και τις νέες διατάξεις για την βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού τις οποίες προανήγγειλε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.


Λίφτινγκ στον εξωδικαστικό

Οι αλλαγές που δρομολογούνται στον εξωδικαστικό μηχανισμό προβλέπουν:

  • Όσοι χρωστούν περισσότερα από 10.000 ευρώ για τραπεζικό δάνειο χωρίς άλλες οφειλές και μέχρι τώρα εξαιρούνταν από τον εξωδικαστικό, εντάσσονται στις ευνοϊκές διατάξεις – εφόσον πληρούν τα λοιπά κριτήρια – για ρύθμιση των χρεών τους σε έως 240 μηνιαίες δόσεις.
  • Εντάσσονται και οι οφειλές υπέρ τρίτων οι οποίες εισπράττονται από την ΑΑΔΕ, όπως για παράδειγμα οι οφειλές σε Δήμους.
  • Καταργείται περιορισμός του ποσοστού 90%, για να μπορούν να εντάσσονται οφειλέτες με μια μόνον οφειλή (άνω των 10.000 ευρώ)
  • Μείωση του επιτοκίου της ρύθμισης οφειλών μέσω εξωδικαστικού στην εφορία και τα ασφαλιστικά από κυμαινόμενο Euribor +5% σε σταθερό 3% αλλά και για την κατάργηση της ποινής προεξόφλησης ως προς τις οφειλές του Δημοσίου στον εξωδικαστικό.

Παράλληλα προωθούνται:

  • Διεύρυνση πεδίου εφαρμογής εξωδικαστικού, ώστε να εντάσσονται και νομικά πρόσωπα που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό αλλά έχουν οικονομική δραστηριότητα (π.χ. Ορφανοτροφείο Βόλου).
  • Δυνατότητα του οφειλέτη να ζητήσει τη διατήρηση ενήμερης ή ήδη ρυθμισμένης και ενήμερης οφειλής στην πρόταση ρύθμισης υπό προϋποθέσεις (οι δόσεις του συνόλου των ενήμερων ή ρυθμισμένων και ενήμερων οφειλών του να μην αποκλίνουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% από τη δόση που προκύπτει για αυτές από το υπολογιστικό εργαλείο του εξωδικαστικού).
  • Διευκρίνιση αναφορικά με το τι θεωρείται οριστική υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό και ότι εκκινούν οι έννομες συνέπειες που σχετίζονται με τον εξωδικαστικό από την οριστική υποβολή.
  • Υποχρέωση αιτιολόγησης μη συναίνεσης τόσο των χρηματοδοτικών φορέων όσο και του οφειλέτη. Οι λόγοι μη συναίνεσης θα γνωστοποιούνται από τους συλλογικούς φορείς των χρηματοδοτικών φορέων και θα αναρτώνται στην πλατφόρμα.
  • Θα τεκμαίρεται η συναίνεση στη σύμβαση αναδιάρθρωσης του χρηματοδοτικού φορέα για τον οποίο το υπολογιστικό εργαλείο υπολογίζει μηδενικό ποσό ανάκτησης στο σενάριο ρευστοποίησης.
  • Τροποποίηση διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς, έτσι ώστε να εκκινεί μετά τη διαδικασία του εξωδικαστικού και αφού έχει ρυθμίσει διμερώς με το δημόσιο.
  • Διαγραφή σύμφωνης αιτιολογημένης γνώμης διαχειριστή αφερεγγυότητας ως προς τη συμμετοχή του Δημοσίου καθότι τα στοιχεία της πρότασης ρύθμισης προκύπτουν αυτόματα από τον αλγόριθμο.
  • Δυνατότητα χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού για τη λήψη βεβαίωσης οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το δημόσιο για κάθε νόμιμη χρήση.
  • Μεταβατική διάταξη ώστε να μπορούν να υποβάλλουν νέα αίτηση στον εξωδικαστικό όσοι δεν είχαν παραιτηθεί έγκαιρα από τον προηγούμενο (ν. 4469/2017) και όσοι έχουν οφειλές υπέρ τρίτων εντός 2 μηνών από την έναρξη ισχύος.
epirusblog.gr
5 of 5
Προ των πυλών το προεκλογικό πακέτο παροχών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 3691151817846511479
item