Επιστρέφουν Ελλάδα οι τρεις συλληφθέντες στην Τουρκία που είχαν πάει να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους

Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν οι τρεις Έλληνες αλληλέγγυοι που πήγαν στην Τουρκία για να βοηθήσουν Τούρκους αλληλέγγυους στις σεισμόπληκτες περιοχές. 

Με στρατιωτικό αεροπλάνο μεταφέρονται στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα μεταβούν στην Αθήνα, όπως ενημερώνει η εργατική ομάδα Τ34 στην οποία ανήκουν οι τρεις εθελοντές.

Όπως αναφέρουν οι αλληλέγγυοι, τα τρία άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αντιτρομοκρατική υπηρεσία και μεταφέρθηκαν σε κέντρο μεταναστών στα Άδανα, όπου τους υποχρέωσαν να παραδώσουν κινητά τηλέφωνα. 

Οι ίδιοι μέσω της ομάδας τους καταγγέλλουν ότι εκτός της παράνομης σύλληψης δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό ενώ επικοινώνησαν αργά χθες το βράδυ με δικηγόρο από τα Άδανα.

Seismos11

«Στις 7:00 σήμερα το πρωί βάλανε τους συντρόφους μας σε στρατιωτικό αεροπλάνο και ήθελαν να τους βάλουν χειροπέδες, οι σύντροφοι δεν δέχτηκαν να βάλουν. Τους βάλανε στο αεροπλάνο καθήμενους στη μέση σαν αιχμάλωτους. Τους μεταφέρουν στην Κωνσταντινούπολη.

Η σύλληψή τους έγινε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Τουρκίας σε μπλόκο που είχε στηθεί για να τους συλλάβει για αυτόν το σκοπό. Μεταφέρθηκαν υπό ισχυρή συνοδεία αρχικά σε αστυνομική υπηρεσία στην περιοχή όπου κατά τη διάρκεια της κράτησής τους δέχτηκαν έντονες πιέσεις από τους μπάτσους.

Οι πιέσεις -χωρίς να υπάρξει χρήση σωματικής βίας-, αφορούσαν, εκτός των άλλων, το άνοιγμα των κινητών τους τηλεφώνων και την υπογραφή εκθέσεων σύλληψης.

Οι σύντροφοι αρνήθηκαν να συνεργαστούν, υπερασπιζόμενοι την πολιτική και κοινωνική τους θέση δίπλα στους πληττόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας.

Αργότερα μετήχθησαν σε φυλακή/ κέντρο κράτησης μεταναστών στα Άδανα, ενώ τους έγινε άτυπη ενημέρωση από κάποιον προϊστάμενο της φυλακής, ότι η μεταγωγή τους προς την Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Ελλάδα γίνεται σήμερα.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δεν είχαν πρόσβαση σε τροφή, σε δικηγόρο αλλά και σε τηλεφωνική επικοινωνία, κάτι που κατάφεραν αργά το βράδυ της Παρασκευής από το κέντρο κράτησης στα Άδανα, στο οποίο επικρατούν άθλιες συνθήκες διαβίωσης», αναφέρουν σε ανάρτησή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

epirusblog.gr
5 of 5
Επιστρέφουν Ελλάδα οι τρεις συλληφθέντες στην Τουρκία που είχαν πάει να βοηθήσουν τους σεισμόπληκτους
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 3839225842066472130
item