Ολοταχώς για νέο ρεκόρ στον Τουρισμό: Έκρηξη προκρατήσεων, σε ποιες χώρες η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός

Πάνω από 22.000 πτήσεις την ημέρα στην Ευρώπη κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα το Eurocontrol κι αυτό σημαίνει ότι παρά τα χτυπήματα από τον πληθωρισμό, η κινητικότητα στον Τουρισμό είναι αυξημένη κατά 24% σε σχέση με το 2022. 

Πώς «μεταφράζεται» αυτό; Διάθεση και πρόθεση ταξιδιών, άρα μεγαλύτερη «πίτα» προς διεκδίκηση για τον Τουρισμό.

Το βασικό σενάριο για τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Eurocontrol, είναι ότι η αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη θα φτάσει στο 95% του 2019. 

Στην Ελλάδα οι κλαδικοί φορείς, που είδαν από πέρσι κιόλας να πιάνουν τις επιδόσεις του 2019, αισιοδοξούν ότι φέτος πάμε για νέο ρεκόρ. Κι αυτό δεν είναι απλώς προσδοκία, αλλά πεποίθηση με βάση τα έως τώρα στοιχεία.  


Πολύ καλή ροή στις κρατήσεις από Αγγλία, Βαλκάνια και Γαλλία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος, το πρώτο μεγάλο πακέτο των Early Bookings για το μαζικό μοντέλο του ελληνικού τουρισμού έληξε και ήδη παρατηρείται πολύ καλή ροή από κρατήσεις για την Ελλάδα, από την αγορά της Αγγλίας, τα Βαλκάνια αλλά και την Γαλλία.  

Ειδικά όσον αφορά στη γαλλική αγορά, η Πάρος, η Τήνος και η Μήλος χαρακτηρίζονται ως προορισμοί με μαγικά τοπία και παραλίες, σύμφωνα με τη γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα www.routard.com η οποία έχει πάνω από 400.000 ακολούθους. 

Στο δημοσίευμα οι «ανάγλυφες ακτές της Μήλου, οι ήσυχες παραλίες της Πάρου και τα βουκολικά μονοπάτια της Τήνου», αναφορές υπάρχουν για την καλντέρα της Σαντορίνης, το ορεινό ανάγλυφο της Νάξου και το εντυπωσιακό βραχώδες τοπίο της Αμοργού, «το νησί του απέραντου γαλάζιου». 

Αυξήθηκαν οι εισπράξεις

Με χαμηλότερες ταχύτητες κινούνται οι κρατήσεις από την Γερμανία την Πολωνία, ενώ η δυναμική αγορά των ΗΠΑ, αναμένει την έναρξη των πτήσεων προς Ελλάδα τον Μάρτιο. 

Δεν πρέπει να λησμονεί κανείς ότι από αυτές τις μεγάλες αγορές, η περσινή σεζόν είδε τους δείκτες να εκτινάσσονται. 

Οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 41,2%, αυτές από τη Γαλλία κατά 28,5%, κατά 115,9% οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ και τα έσοδα από τις ΗΠΑ επίσης αυξήθηκαν κατά 96,6%.    

Υψηλό ενδιαφέρον και από Ισπανούς

Υψηλό παραμένει το ενδιαφέρον και των ισπανόφωνων τουριστών να επισκεφθούν την Ελλάδα το 2023, καθώς με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προκρατήσεων από τις συγκεκριμένες αγορές κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται αύξηση των αφίξεων σε σχέση με το 2022. 

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη συμμετοχή του ΕΟΤ στην 43η Διεθνή Τουριστική Έκθεση FITUR 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου.  

Ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία για το ενδιαφέρον από τους Βόρειους, όπως καταγράφει το Greek Hotelier. 

Από την παρουσία του ΕΟΤ στην διεθνή τουριστική έκθεση MATKA NORDIC TRAVEL FAIR στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, όπου η Ελλάδα ήταν η «Τιμώμενη Χώρα», προέκυψε ότι όλο και περισσότεροι Φινλανδοί σχεδιάζουν να κάνουν ένα θεματικό ταξίδι στην Ελλάδα μέσα στο χρόνο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Τ.Οs Φινλανδίας (Smal.fi), η Ελλάδα είναι από το 2019 πρώτη σε πωλήσεις τουριστικών πακέτων καταγράφοντας το 2022 αύξηση (+410 %) έναντι του 2021 και κατακτώντας το 41,5% (184.476) των συνολικών πωλήσεων αεροπορικών ταξιδιών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως 30/09/22 ταξίδευσαν στην χώρα μας 235.134 Φιλανδοί.  

«Έκρηξη» κρατήσεων

Ένα ακόμα στοιχείο, που επιβεβαιώνει ότι το 2023 η τουριστική πίτα θα μεγαλώσει και η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι θα πάρει μεγαλύτερο “κομμάτι” από πέρσι, είναι η “έκρηξη” των κρατήσεων και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.  

Σύμφωνα με την Hosthub, που παρακολουθεί και καταγράφει τις τάσεις αυτής της αγοράς, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια η διαφορά που είχε κάθε μήνας με τους προηγούμενους (εξαιρουμένης της περιόδου των lockdowns) ήταν σχετικά ομαλή, ο Ιανουάριος του 2023 δείχνει μια έκρηξη κρατήσεων, 65% μεγαλύτερη από τον Δεκέμβρη του 2022! 

Η “έκρηξη” είναι παγκόσμια, χωρίς κάποια ιδιαίτερη χώρα ή περιοχή να είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Όλες οι χώρες και οι περιοχές που έχουν καταλύματα, είτε είναι στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, έχουν την ίδια “έκρηξη” κρατήσεων μέσα στον Ιανουάριο. Ποιο είναι το συμπέρασμα της Hosthub; Πάμε για ένα πολύ δυνατό 2023... 

epirusblog.gr
5 of 5
Ολοταχώς για νέο ρεκόρ στον Τουρισμό: Έκρηξη προκρατήσεων, σε ποιες χώρες η Ελλάδα είναι αγαπημένος προορισμός
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4107227672025104090
item