Τσίπρας με αιχμές για πολιτισμό και «καθεστώς» -Μενδώνη: «Καθεστώς είναι αυτοί που έδωσαν τα αρχαία στο υπερταμείο»

Με προεκλογικές δεσμεύσεις για τον πολιτισμό ανά χείρας και αιχμές εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών εμφανίστηκε στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύτηκε για αλλαγές στον Πολιτισμό και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για καθεστώς που έχει στόχο το σκοτάδι της πολιτισμικής παράδοσης.

«Καθεστώς είναι αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και έδωσαν όλα τα αρχαία στο υπερταμείο», απάντησε η παρευρισκόμενη υπουργός Λίνα Μενδώνη.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε πως οι μαύρες σελίδες του παρελθόντος επαναλαμβάνονται οδηγώντας τον πολιτισμό σε «δίωξη» από μια «κυβέρνηση που συμπεριφέρεται ως καθεστώς που προσπαθεί να επιβάλει την βαρβαρότητα της εργασιακής ζούγκλας, της ελαστικής εργασίας και των παρακολουθήσεων. 

Των εκατοντάδων χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για λίγες χιλιάδες ευρώ από το κόμμα που είχε τον Πάτση στις τάξεις του και χρωστά 400 εκατ. ερυω. 

Αυτή είναι η βαρβαρότητα πολιτικής σας», είπε και πρόσθεσε: « στο δίλλημα πολιτισμός ή βαρβαρότητα έχετε επιλέξει τη βαρβαρότητα, εξουθενώνοντας τους ανθρώπους για να εξυπηρετήσετε συμφέροντα αλλά για κάτι πιο σημαντικό: για να επιβάλετε την καθεστωτική σας αντίληψη πρέπει όλοι να γίνουμε ο «κανείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί να θέσει στο περιθώριο τις καλλιτεχνικές σπουδές προκειμένου να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά κολλέγια, μίλησε για βαρβαρότητα και για το μέλλον που: « είναι τα παιδιά και όχι οι Πάτσηδες που είχατε στα έδρανά σας ή τα παιδιά των αρχιδικαστών που σιτίζονται στο καθεστωτικό πρυτανείο και συνεργάζονται με τα funds που απεργάζονται και απεργάζονται τη μεγαλύτερη ληστεία της ιστορίας εναντίον της κοινωνίας.

Ο Άρειος Πάγος δικάζει και καταδικάζει το μέλλον εκατοντάδων χιλιάδων σε πλειστηριασμούς. Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον και όχι αυτοί που ασπάζονταν πλαστικούς Παρθενώνες στα πόδια σας λέγοντας ότι είναι ήλιοι αλλά αποδείχθηκαν σκότος και έρεβος».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των καλλιτεχνών ζήτησε να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα. 

Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε πως μια δική του κυβέρνηση θα έφερνε ακαδημαϊκή και επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων των καλλιτεχνών σε επίπεδο όμως τεχνολογικής εκπαίδευσης και θα δημιουργούσε ανώτατες σχολές για τις παραστατικές τέχνες. 

Δεσμεύτηκε επίσης για συλλογικές συμβάσεις, διεκδίκηση μόνιμης επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα και ακύρωση των προωθούμενων διατάξεων για τα μουσειακή πολιτικής.

Η απάντηση Μενδώνη στον Τσίπρα

Απαντώντας η παρευρισκόμενη υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας τα πεπραγμένα της δική του διακυβέρνησης και σημείωσε με νόημα πως στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχει μόνο το 15% των εργαζομένων του υπουργείου.

« Καθεστώς είναι αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και αυτοί που έδωσαν όλα τα αρχαία στο υπερταμείο. Αυτοί που αδιαφορούν και λένε για το τσιμέντωμα του Παρθενώνα σχετικά με τους ανθρώπους με αναπηρία. 

Και αυτοί που κόπτονται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση αλλά που επί 5 χρόνια στην κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτα», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπορυγός που αναγνωρίζει το πρόβλημα δεσμευόμενος για τη δημιουργία ανώτατης σχολής.

«Υπάρχουν προκηρύξεις για προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο στη κατηγορία αυτή επί ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύουν την βαθιά υποκρισία της αντιπολίτευσης. 

Αυτό λοιπόν που έγινε με το προεδρικό διάταγμα είναι η κωδικοποίηση όσων παγίως ισχύουν για τη νομοθεσία», είπε και συνέχισε σε άλλο σημείο: «οι κινητοποιήσεις αυτών που έχουν βγει στο δρόμο είναι το 15% εργαζομένων στο υπουργείο, αυτή είναι η μαζική κινητοποίηση».


epirusblog.gr
5 of 5
Τσίπρας με αιχμές για πολιτισμό και «καθεστώς» -Μενδώνη: «Καθεστώς είναι αυτοί που έδωσαν τα αρχαία στο υπερταμείο»
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5239465835328601860
item