Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Νίκη του Νίκου Χριστοδουλίδη έναντι του Αντρέα Μαυρογιάννη δίνουν τα επίσημα αποτελέσμαστα κατά τον δεύτερο γύρο των προεφρικών εκλογών στην Κύπρο.

Ήδη ο Αντρέας Μαυρογιάννης τηλεφώνησε στο Νίκο Χριστοδουλιδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα παραμείνει ενεργός πολίτης αλλά δεν θα μείνει στην ενεργό πολιτική

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 51,91% των ψήφων και ο Αντρέας Μαυρογιάννης το 48,09% των ψήφων.

Οι εκλογολόγοι σημειώνουν ότι οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ φαίνεται να μην ακολούθησαν την γραμμή που εμμέσως έδωσε ο πρόεδρος του κόμματος για υπέρβαση και στήριξη του Αντρέα Μαυρογιάννη και να ακολούθησαν τις προτροπές του απερχόμενου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για στήριξη στον Χριστοδουλιδη.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλιδη και το 25% τον Αντρέα Μαυρογιάννη.

Στο επιτελείο Χριστοδουλίδη είχαν ήδη αρχίσει με τα πρώτα αποτελέσματα των exit polls οι πανηγυρισμοί.


Κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει ευχήθηκε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

«Συγχάρηκα τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και του ευχήθηκα κάθε επιτυχία στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο κ. Αναστασιάδης συνεχάρη και τηλεφωνικώς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ επικοινώνησε και με τον Αντρέα Μαυρογιάννη.

Μαυρογιάννης: Παραμένω ενεργός πολίτης

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης με δήλωση του, όταν οριστικοποιήθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, ανέφερε πως απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι, «ένα ταξίδι που είχα τη χαρά να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους, να αντλήσω από τη σοφία τους και να μοιραστώ όνειρα και αγωνίες.

» Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους, τους συνεργάτες, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη τους με τιμά και με κάνει περήφανο. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες.

» Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Ευχαριστώ όλες και όλους», ανέφερε.

Σημείωσε ακόμη πως ο ίδιος τηλεφώνησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον συγχαρεί. «Από τώρα και στο εξής θα είμαι ένας ενεργός πολίτης», σημείωσε, «όπως θέλω να πιστεύω ότι είμαστε όλοι εδώ».

«Αυτό που έγινε είναι ότι με εμπιστεύτηκε ένα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ένα επίπεδο, που έχουν αποφασίσει με βάση τη σοφία τους, την καρδιά τους και εναπόκειται σε αυτούς να είναι ενεργή πολίτες για το μέλλον του τόπου. Στον νέο πρόεδρο θα του έλεγα να προσέχει την επανένωση του τόπου μας, η χρηστή διοίκηση, οι κανόνες και η δημοκρατία μας. Ο τόπος μας αξίζει περισσότερα, οι άνθρωποι μας αξίζουν πολύ περισσότερα» κατέληξε.

Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης ήδη άρχισε να δέχεται συγχαρητήρια τηλεφωνήματα για την νίκη στις προεδρικές εκλογές.

Μαζί του επικοινώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Η πρώτη επίσκεψη του νέου Προέδρου της Κύπρου, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα για συνάντηση με την πολιτειακή και τη πολιτική ηγεσία. Ο κ. Μητσοτάκης τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αθήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τη 1η Μαρτίου.

Ήδη επικοινώνησαν και συνεχάρησαν τον κ. Χριστοδουλίδη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ συνεχάρη από τους πρώτους τον νέο πρόεδρο της Κύπρου.

Επιπλέον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του. 

Στον λογαριασμό της στο Twitter έγραψε: «Συγχαρητήρια, Νίκο Χριστοδουλίδη, για την εκλογή σας ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσβλέπω να συνεργαστώ μαζί σας».


Ακόμη με τον νέο πρόεδρο επικοινώνησαν ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, η πρόεδρος της Βουλής  της Κύπρου Αννίτα Δημητρίου και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αβέρωφ Νεοφύτου: Έχει τη στήριξη του ΔΗΣΥ

Ο μεγάλος ηττημένος των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, συνεχάρη τον Νίκο Χριστοδουλιδη για την εκλογή του και δήλωσε πως μπορεί να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ για την προκοπή του τόπου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Νεοφύτου πριν λίγα 24ωρα αποκάλεσε τον κ. Χριστοδουλίδη «αποστάτη» και «προδότη» της παράταξης καλώντας τα μέλη του κόμματος να μην τον ψηφίσουν. Ωστόσο οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ στη μεγάλη τους πλειοψηφία ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Ο Δημοκρατικός Συναγερμός», είπε ο κ. Νεοφύτου, «θα είναι δίπλα από τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στα δύσκολα για τον τόπο μας, για τον χειρισμό του εθνικού μας ζητήματος, την οικονομία, τα κοινωνικά ζητήματα και το μεταναστευτικό».

Προσέθεσε πως δεν χρειάζεται η συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεται κανείς υπεύθυνα για τον τόπο του και ότι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να λογαριάζει στη στήριξη του ΔΗΣΥ για την προκοπή του τόπου.

Ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό αν μέλη και υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΣΥ δεν εξέφραζαν δημοσίως τη θέση τους υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, ο κ. Νεοφύτου είπε πως καθώς η απόφαση του κόμματος ήταν ψήφος κατά συνείδηση, άλλοι αξιωματούχοι του κόμματος υποστήριξαν τον εκλεγέντα Πρόεδρο και άλλοι τον κ. Μαυρογιάννη, συνεπώς δεν θεωρεί πως θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα.

Σε ερώτηση σχετικά με την επόμενη μέρα του κόμματος, ο κ. Νεοφύτου είπε πως θα λειτουργήσει αυστηρά με βάση το καταστατικό του, ενώ χαρακτήρισε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος «δεδομένη».

Αναλυτικά τα επίσημα αποτελέσματα

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ: ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ100%

Εγγεγραμμένοι:561.273

Ψήφισαν: 406.626 (72,45%)

Αποχή: 154.647 (27,55%)

Έγκυρα: 394.225 (96,95%)

Άκυρα: 8.422 (2,07%)

Λευκά: 3.979 (0,98%)

Χριστοδουλίδης: 51,91%

Μαυρογιάννης: 48,09%

ΚΥΠΡΟΣ_ΤΕΛΙΚΑ_ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αναλυτικά τα exit poll ανά κανάλι: 

ΡΙΚ: Νίκος Χριστοδουλίδης 50,5-53,5% - Αντρέας Μαυρογιάννης 46,5%-49,5%

ΟΜΕΓΚΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 51,5-55,5% - Αντρέας Μαυρογιάννης 44,5%-48,5%

ΑΛΦΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 50,2-54,2% - Αντρέας Μαυρογιάννης 45,8%-49,8%

ΑΝΤΕΝΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 51,9-55,6% - Αντρέας Μαυρογιάννης 44,4%-48,1%

ΣΙΓΜΑ: Νίκος Χριστοδουλίδης 52-56% - Αντρέας Μαυρογιάννης 44% - 48%

EXIT_RIK
EXIT_OMEGA
EXIT_ALFA
EXIT_ANTENA
EXIT_SIGMA

Το ποσοστό συμμετοχής στην αναμέτρηση έφτασε το 72%. Μέχρι τις 17:00, μία ώρα πριν κλείσουν  η προσέλευση ήταν ανάλογη με αυτή του πρώτου γύρου, την περασμένη Κυριακή, αλλά υψηλότερη σε σχέση με τον δεύτερο γύρο, το 2018.

Ποιος είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου της Πάφου στις 6 Δεκεμβρίου 1973.

Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στο Κουίνς Κόλεϊτζ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. 

Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας. Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1999 έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας, στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου».

Είναι νυμφευμένος με την διπλωμάτη Φιλίππα Καρσερά και έχουν 4 κόρες.

Την 1 Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. 

Στις 14 Απριλίου 2014 διορίστηκε παράλληλα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.

Την 1η Μαρτίου 2018 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Ανακοίνωσε την παραίτηση του στις 9 Ιανουαρίου 2022 (με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου 2022) έχοντας αποφασίσει να διεκδικήσει την εκλογή του στη Προεδρία της Δημοκρατίας.


epirusblog.gr
5 of 5
Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8161865049183695725
item