Θεσπρωτία: Η Καθαρά Δευτέρα με Αρβανίτικο γάμο, κούλουμα, χαρταετούς...

Με την αναπαράσταση του αρβανίτικου γάμου στο Καστρί Θεσπρωτίας, με κούλουμα (οργανώθηκαν εκδηλώσεις με δωρεάν νηστήσιμο φαγητό και γλέντι), με πέταγμα χαρταετών στις παραλίες, αλλά και στα ορεινά, πέρασαν οι Θεσπρωτοί την Καθαρά Δευτέρα.  

Αρκετό κόσμο συγκέντρωσε η αναπαράσταση του αρβανίτικου γάμου στο Καστρί, όπου ακολούθησε χορός και προσφορά φασολάδας.

Οργανώθηκε με επιτυχία και φέτος  το  δρώμενο του αρβανίτικου γάμου στο Καστρί Θεσπρωτίας, όπου έγιναν τα προγαμήλια τελετουργικά (ξύρισμα του γαμπρού κ.λπ.) σε αίθουσα του ιδρύματος Ηλία Σάρρα.  

Η πομπή, που σχηματίστηκε με το γαμπρό και τη νύφη πάνω σε άλογα και την προίκα, ενώ ο κόσμος ακολουθούσε, κατέληξε στο δημοτικό σχολείο του Καστριού, όπου "τελέστηκε" ο γάμος και  στήθηκε γλέντι, όπου προσφέρθηκε φασολάδα. 

Πρόκειται για παλαιό έθιμο, που αναβιώνει εδώ και χρόνια κάθε Καθαρά Δευτέρα και δεν είναι  λίγοι όσοι το παρακολουθούν. 

Στα  χωριά της περιοχής- όπως σε κάθε κύτταρο κοινοτικής ζωής - διαμορφώθηκαν έθιμα στενά συνδεδεμένα με τις συνθήκες του τόπου και κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. 

Ο γάμος, ειδικά την παλιά εκείνη εποχή και κυρίως στο χωριό, ήταν ένα σημαντικό γεγονός, ένα ορόσημο στη ζωή δύο ανθρώπων, που ενδεχόμενο (και μάλιστα συνηθισμένο) ήταν και να μη γνωρίζονται και ακόμη να μην είχαν ιδωθεί ακόμη. 

Αυτό οφειλόταν στο γεγονός, ότι οι περισσότεροι γάμοι γίνονταν από προξενιό και πολλές φορές οι μελλόνυμφοι κατάγονταν από διαφορετικά χωριά.

epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Η Καθαρά Δευτέρα με Αρβανίτικο γάμο, κούλουμα, χαρταετούς...
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 2758135405384877180
item