Η συνάντηση Τσίπρα-Στουρνάρα με χαμόγελα και... αμηχανία: Στο τραπέζι πλειστηριασμοί και υψηλή κερδοφορία τραπεζών

«Ραντεβού στα τυφλά» μετά από έξι ολόκληρα χρόνια, που στιγματίστηκαν από πολλά επεισόδια και έντονους καυγάδες είχαν Αλέξης Τσίπρας και Γιάννης Στουρνάρας στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα χαμόγελα μπροστά στις κάμερες βοήθησαν στο να σπάσει το κλίμα αμηχανίας στην αρχή και ο πάγος ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλωστε ο Γιάννης Στουρνάρας είδε πολλά γνώριμα πρόσωπα από την εποχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία συνεργαζόταν απέναντι στην τρόικα και τους δανειστές, καθώς τον Αλέξη Τσίπρα συνόδευαν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Μιχάλης Καλογήρου.

Παρών και ο Γιώργος Χουλιαράκης τον οποίο ρώτησαν χαμογελώντας σε ποια πλευρά του τραπεζιού θα καθίσει καθώς ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ενώ σήμερα είναι σύμβουλος στη διοίκηση της Τράπεζας την Ελλάδος, με τον ίδιο τελικά να επιλέγει το κέντρο του τραπεζιού.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε όλα τα θέματα, εστιάζοντας βεβαίως στο θέμα των πλειστηριασμών, την υπερβολική όπως είπε κερδοφορία των τραπεζών την οποία χαρακτήρισε μη ανεκτή, ενώ κάλεσε τις τράπεζες να χαμηλώσουν τα επιτόκια δανεισμού και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Στουρνάρας είχε φροντίσει να είναι μαζί του οι δυο υποδιοικητές και οι γενικοί διευθυντές που ενημέρωσαν αναλυτικά για τα δημοσιονομικά, την πορεία του χρέους, την ανάπτυξη, τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις διεθνείς συνθήκες.

Συνάντηση Ταίπρα-ΣΥΡΙΖΑ-Στουρνάρα: Γόνιμη και ουσιαστική η συζήτηση

Η συζήτηση όπως έλεγε μέλος της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχε στη συνάντηση ήταν γόνιμη και ουσιαστική ενώ άνοιξε δίαυλος επικοινωνίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο σημείωνε πως από την πλευρά της Τράπεζας παρουσιαζόταν μια ωραιοποιημένη κατάσταση σε σχέση με αυτή που υπάρχει στην κοινωνία, για παράδειγμα δεν θεωρεί απαραίτητα αρνητικό το άλμα του πληθωρισμού καθώς αυξάνονται τα έσοδα για το κράτος, ενώ προσπαθούσε να «αποφύγει» όσο μπορούσε τη συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια.

Όταν δε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου έθεσε το θέμα αποδίδοντας ευθύνη στις Τράπεζες για τον τρόπο που συμπεριφέρονται και λειτουργούν τα funds, αρνήθηκαν ότι έχουν την παραμικρή σχέση.

Αντιθέτως παραδέχθηκαν όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως το πλαίσιο που υπάρχει είναι προβληματικό με τον Γιάννη Στουρνάρα να παραδέχεται όπως σημείωναν πως «έγινε ένα λάθος πριν από 2,5 χρόνια (Ηρακλής) και πρέπει να υπάρξουν αλλαγές».

Ο Αλέξης Τσίπρας πίεσε ιδιαίτερα στο θέμα της κερδοφορίας των τραπεζών, με την άλλη πλευρά να απαντά πως είναι «one off», δηλαδή μόνο φέτος. Ωστόσο δήλωσαν πως δυο τράπεζες ίσως να έπρεπε να δώσουν μέρισμα.

Εν κατακλείδι, υπήρξε στη συνάντηση αποδοχή από την πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος στη συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης στο θέμα του δημοσίου χρέους και των δημοσιονομικών καθώς επίσης στην εμπέδωση στο πολιτικό σκηνικό της ανάγκης να υπάρχει συνετή διαχείριση των δημοσιονομικών, αντιθέτως καταγράφηκε διαφωνία στο τι γίνεται με τις Τράπεζες, τόσο στο θέμα της χρηματοδότησης της οικονομίας όσο και στα κόκκινα δάνεια.

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσο υπήρξε σύμπτωση απόψεων κατά τη συνάντηση τα είπε όλα: «Υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Και αυτό είναι το πρώτο σημαντικό βήμα». 

epirusblog.gr
5 of 5
Η συνάντηση Τσίπρα-Στουρνάρα με χαμόγελα και... αμηχανία: Στο τραπέζι πλειστηριασμοί και υψηλή κερδοφορία τραπεζών
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 4492827916551967997
item