Βάλτε αυτό το αντικείμενο στο γραφείο και ανακουφιστείτε από το εργασιακό άγχος

Φοβάστε άλλη μια κουραστική μέρα στο γραφείο; Υπάρχει μια απλή λύση για να μειώσετε το εργασιακό άγχος. 

Απολαύστε την παρέα ενός μικρού φυτού. Ένα φυτό στο γραφείο παρέχει την ευκαιρία στους ανθρώπους να «απομακρυνθούν» για λίγο από τη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι που φρόντιζαν ένα φυτό στο γραφείο τους και το κοιτούσαν για λίγα λεπτά όταν ένιωθαν κουρασμένοι, βίωσαν λιγότερο άγχος από ό,τι πριν το αποκτήσουν, σύμφωνα με μελέτη του 2019 στο περιοδικό HortTechnology.

Πολλοί είχαν επίσης χαμηλότερο σφυγμό.

Πιο κοντά στη φύση

Οι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη ανάγκη για τη φύση. «Γνωρίζουμε ότι η σκηνή της όμορφης φύσης ή των φυτών ηρεμεί το άγχος», επισημαίνει ο Masahiro Toyoda, φυτοθεραπευτής και αναπληρωτής καθηγητής στη μεταπτυχιακή σχολή τοπίου και διαχείρισης του Πανεπιστημίου Hyogo και της Ακαδημίας Σχεδιασμού Τοπίου και Κηποτεχνίας Awaji στην Ιαπωνία.

«Είναι σημαντικό να βρίσκεστε μακριά από τη δουλειά έστω και για μικρό χρονικό διάστημα», προσθέτει. «Το να κοιτάτε πράγματα που δεν συνδέονται με τη δουλειά είναι πιθανό να προκαλέσουν ευχάριστα συναισθήματα. Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος των φυτών».

«Ποτίζοντας τα φυτά και βλέποντάς τα να μεγαλώνουν ενισχύει το ευνοϊκό μας συναίσθημα για αυτά», υπογραμμίζει. «Ακόμη και αν κοιτάμε το ίδιο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν θα συνηθίσουμε ή θα βαρεθούμε τη θέα».

Τα φυτά μπορούν να έχουν ηρεμιστική επίδραση επειδή είναι οικεία.

Προσφέρουν πολύ λιγότερο πολύπλοκα οπτικά ερεθίσματα. Ιδίως σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι βομβαρδίζονται από θόρυβο, κίνηση και οπτική πολυπλοκότητα.

Η παρουσία ενός φυτού μπορεί να έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία ενός ατόμου στο χώρο εργασίας. Αφιερώσετε λίγα λεπτά για να φροντίσετε ένα φυτό. 

Δεθείτε με έναν συνάδελφο γύρω από το φυτό. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την ευεξία και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

«Οι μελέτες δείχνουν ότι τα πράσινα εσωτερικά τοπία είναι μια αξιόλογη επένδυση. 

Μπορούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους», αναφέρει η Tina Marie Cade, καθηγήτρια κηπουρικής στο τμήμα γεωργίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Έχουμε κάνει έρευνες που δείχνουν ότι ένας κήπος συμβάλλει στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης των ανθρώπων και ενσταλάζει μια αίσθηση υπερηφάνειας». 

Ο ίδιος ο Toyoda ακολουθεί τη συνταγή της μελέτης: Έχει ένα φυτό ανθούριο με γυαλιστερά ροζ λουλούδια στο γραφείο του. «Αυτό με ανανεώνει και με αναζωογονεί στο γραφείο μου», δηλώνει.

epirusblog.gr
5 of 5
Βάλτε αυτό το αντικείμενο στο γραφείο και ανακουφιστείτε από το εργασιακό άγχος
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 6726793428892186994
item