Όρκος τιμής προς τον Στάθη και τον Μάριο: «Συνεχίζουμε» – Με «κρύο αίμα» βγήκαν και πάλι τα «γεράκια» στο Αιγαίο – «Κώδικας ντροπής» για τους Τούρκους ιπτάμενους

«Τα θρυλικά Phantom και οι ιπτάμενοι της 338 Πολεμικής Μοίρας ΑΡΗΣ παραμένουν στην πρώτη γραμμή αποτροπής έτοιμοι να πετάξουν και πάλι χαμηλά και να εκτελέσουν την αποστολή τους εάν και όταν απαιτηθεί» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αεροπόροι του μαχητικού-θρύλος της Πολεμικής μας Αεροπορίας. 

Είναι ο όρκος τιμής των συναδέλφων προς τον  Στάθη και τον Μάριο που εκπλήρωσαν στο μέγιστο το καθήκον τους όπως και δεκάδες ακόμη ιπτάμενοι που χάθηκαν μέσα στα μαχητικά που λάτρεψαν την ώρα του καθήκοντος.

Τα F-4 Phantom όχι απλά δεν πρόκειται να καθηλωθούν αλλά από την προσεχή Δευτέρας σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας  μπαίνουν σε νέο εντατικό κύκλο εκπαίδευσης. 

Και μπορεί η 338 να μετρά δύο επώδυνες απώλειες και ένα μαχητικό λιγότερο όμως το σύνθημα «συνεχίζουμε» που έδωσε ο ίδιος ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς ατσάλωσε ακόμη περισσότερο τους ιπτάμενους των Phantom

Σε ανάλογο τόνο και το μήνυμα του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχου Γεωργίου Φασούλα στα «γεράκια» και στους μηχανικούς της Μοίρας.

image160

Kαι όσο το μαχητικό-θρύλος μπορεί ακόμα να προσφέρει στην άμυνα της χώρας τόσο τα F-4 θα απογειώνονται από την Ανδραβίδα για να πετάξουν εκεί που χάθηκαν για πάντα ο Στάθης Τσιτλακίδης και ο Μάριος Τουρούτσικας και όπου αλλού χρειαστεί. 

Ήδη το πρώτο «γεράκι» της Μοίρας και ο συγκυβερνήτης του μαζί με ένα ακόμη πλήρωμα απογειώθηκαν για να πετάξουν πάνω από το Ιόνιο ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα έχουν προγραμματιστεί  μαζικές εκπαιδευτικές πτήσεις των Phantom.

Κανένας στο Αεροπορικό Επιτελείο δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την άριστη συντήρηση των μαχητικών τα οποία άλλωστε παρά την παλαιότητα τους παρουσιάζουν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό βλαβών και προβλημάτων. 

Οι αποθήκες της 117 Πτέρυγας Μάχης διαθέτουν μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών ενώ η εμπειρία και οι ικανότητες των τεχνικών εδάφους της Μοίρας είναι αδιαμφισβήτητες.

image242

Το τραγικό δυστύχημα της περασμένης Δευτέρας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει τον σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας σύμφωνα με τον οποίο τα Phantom μπορούν να προσφέρουν ακόμη για αρκετά χρόνια στην άμυνα της χώρας ενισχύοντας την αποτρεπτική ισχύ της HAF.

Αναβαθμισμένα το 2000 με δυνατότητα χρήσης όπλων όλων των ειδών και κυρίως σε ρόλο βομβαρδισμού-κρούσης αποτελούν μια ακόμη επιλογή στη «φαρέτρα» της Πολεμικής Αεροπορίας.

image335

Την ίδια ώρα πάντως που η Πολεμική Αεροπορία θρήνει και θάβει τους νεκρούς της οι γείτονες για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι ο «κώδικας τιμής» που χαρακτηρίζει όλους τους αεροπόρους για αυτούς αποτελεί άγνωστη έννοια. 

Από την περασμένη Δευτέρα όταν το Phantom κατέπεσε στη θάλασσα όχι μόνο δεν σταμάτησαν να προκαλούν στο Αιγαίο αλλά αντίθετα κορύφωσαν την ένταση με μπαράζ παραβιάσεων. 

Ίσως πόνταραν ότι το ηθικό των Ελλήνων ιπτάμενων θα ήταν χαμηλό και έτσι θα έβρισκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν ως κυρίαρχοι με τα «μπλε φτερά» να επιλέγουν παθητική στάση. 

Όμως προσέκρουσαν και πάλι σε «τείχος» αφού τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκαν κατά κύματα  με τους ιπτάμενους της HAF απόλυτα συγκεντρωμένους στην αποστολή τους. 

Σε περισσότερες από 25 περιπτώσεις τα Ελληνικά F-16 και Mirage ενεπλάκησαν με τα Τουρκικά μαχητικά και με χαλύβδινη θέληση έστειλαν το μήνυμα ότι η απώλεια τους κάνει πιο δυνατούς.

image427

epirusblog.gr
5 of 5
Όρκος τιμής προς τον Στάθη και τον Μάριο: «Συνεχίζουμε» – Με «κρύο αίμα» βγήκαν και πάλι τα «γεράκια» στο Αιγαίο – «Κώδικας ντροπής» για τους Τούρκους ιπτάμενους
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3902378083107062697
item