Πρύτανης ΑΠΘ για την ομηρία καθηγήτριας: «Θα εφαρμόσουμε το νόμο για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού»

«Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάει στο γραφείο της καθηγήτριας ψυχολογίας και να της επιβάλει την αναβαθμολόγηση των γραπτών» περιγράφει το χθεσινό περιστατικό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο πρύτανης Νίκος ΠαπαΪωάννου. «Ήταν ένα γεγονός πραγματικά αηδιαστικό, ένα γεγονός έξω από κάθε λογική» τόνισε.

Όπως περιέγραψε το περιστατικό: «Όντως μία συνάδελφος από το τμήμα Ψυχολογίας καθ όλα αγαπητή, πολύ σωστή συνάδελφος, ακαδημαϊκά και ερευνητικά, αποφάσισε να κάνει τη δουλειά της.

Ποια είναι η δουλειά της; μετά το τέλος της των μαθημάτων στις εξετάσεις, να βάλει τα θέματά της και να βαθμολογήσει τα γραπτά όπως αυτή νομίζει με βάση την ακαδημαϊκή της ελευθερία. 

Κόπηκε ένας αριθμός φοιτητών και αποφάσισε λοιπόν αυτή η μειοψηφία με τραμπούκικες λογικές να πάνε να της επιβάλουν την αναβαθμολόγηση των γραπτών. Προφανώς και δεν το έκανε».

Όπως υπογράμμισε «Προφανώς έχει και τη στήριξη του τμήματος της, αλλά όλα αυτά δείχνουν αυτές τις άρρωστες νοοτροπίες δεκαετιών, που μερικές φορές οδηγούμαστε σε αυτές τις καταστάσεις. και νομίζω ολοκληρώνεται.

Αυτές οι τραμπούκικες λογικές που έχουν τις ρίζες τους δεκαετίες πριν, έχουν εμφυσήσει το φόβο στους συναδέλφους οι οποίοι λειτουργούν».

Και προειδοποίησε: Πρέπει να ξέρουν πως ο νόμος 4957/22 που ψηφίστηκε μας έχει δώσει τη δυνατότητα να παρέμβουμε και θα το κάνουμε. Γιατί δεν είναι μόνο να αναγνωρίζουμε τέτοιες τραμπούκικες λογικές. 

Δεν είναι μόνο να συμπαραστεκόμαστε. Εμείς στο Αριστοτέλειο θα εφαρμόσουμε το νόμο. Υπάρχει νόμος για πειθαρχικές διαδικασίες σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές και τραμπούκικες, λογικές.

«Η καθηγήτρια είναι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση» ανέφερε.

Για τα γεγονός ότι στο ΑΠΘ τέτοια περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα, ανέφερε ότι «όλες οι πράξεις που έχουν ως στόχο τη ρήξη με αυτές τις τραμπούκικες λογικές του παρελθόντος, χρειάζονται μεγάλες ψυχικές αντοχές για να μπορέσεις να τις αντιμετωπίσεις. Σε ό, τι με αφορά, είμαι απαρέγκλιτα δοσμένος σε αυτή τη μάχη.

Έχουμε κερδίσει τη μάχη. Από κει και πέρα, κάποιες επιμέρους μικρές τέτοιες αντιδημοκρατικές ενέργειες δεν με ακουμπάνε και νομίζω εν κατακλείδι, για να μπορέσουμε να τις εξαλείψουμε πρέπει να στηριζόμαστε στο νόμο. Στηριζόμενοι στο νόμο, προχωράμε και θα εξαλειφθούν και αυτά τα τελευταία ίχνη».

Ωστόσο διευκρίνισε πως «κάθε δημοκρατική διαμαρτυρία η οποία σέβεται τους όρους του διαλόγου, είναι καλοδεχούμενη με όποιο αίτημα».

Όσο σε τι προτίθενται να προχωρήσουν στο Αριστοτέλειο υπογράμμισε «Από το καλοκαίρι έχουμε τα μέσα εκείνα πια που μας παρέχει η Πολιτεία με το νόμο 4957/22.

Υπάρχουν τρία συγκεκριμένα άρθρα το 197 που μιλάει για τα είδη των ποινικών αδικημάτων των φοιτητών, το 198 για το ποιές είναι οι ποινές και το άρθρο 199 που καθορίζει ποια είναι τα όργανα

Ο Πρόεδρος του Τμήματος, στη συνέχεια ο Κοσμήτορας Μονοκομματικής Σχολής και και το κεντρικό Πειθαρχικό των φοιτητών. Έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να επιληφθεί και να δούμε ακριβώς να μας πει η καθηγήτρια, γενικά τα όργανα του τμήματος ποιοι είναι και θα το προχωρήσουμε μέχρι τέλους».

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο θα έχει η καθηγήτρια το ψυχικό σθένος να δώσει ονόματα φοιτητών σημείωσε πως « η φοβία πολλές φορές λειτουργεί ως ανθρώπινη άμυνα» ωστόσο σε ό,τι τον αφορά «Θα προσπαθήσω με την πειθώ, με το να καταλάβουμε όλοι ότι έχουμε το νόμο στα χέρια μας, και νομίζω θα καταλήξουμε κάπου. 

Θα δείξουμε πλέον ότι δεν είμαστε μόνον στο να διαπιστώνουμε. Δεν είμαστε μόνο στο να υποστηρίζουμε. 

Είμαστε και να κάνουμε. Γιατί αν κάνουμε μία φορά, όπως έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και έχω υποστεί αυτά που έχω υποστεί σε προσωπικό επίπεδο, νομίζω ένα βήμα ακόμα είναι να συμβεί αυτό και να εξαλειφθούν και τα τελευταία ίχνη».

Σε τεχνικό πρόβλημα την περασμένη Κυριακή με διαρροή νερού από καλοριφέρ του τετάρτου ορόφου που επειδή είχε μεγάλη πίεση και προφανώς ήταν Κυριακή και έτρεχε πολλές ώρες, φτάσανε τα νερά μέχρι τον πρώτο όροφο, απέδωσε την κατάρρευση οροφής από γυψοσανίδα στην οδοντιατρική σχολή. 

Το πρόβλημα όπως είπε αποκαταστάθηκε την αμέσως επόμενη ημέρα. Από τις τρεις κλινικές στη μία μόνο εκκρεμουν κάποιες ηλεκτρολογικές εργασίες» όπως είπε.

epirusblog.gr
5 of 5
Πρύτανης ΑΠΘ για την ομηρία καθηγήτριας: «Θα εφαρμόσουμε το νόμο για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού»
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 2896399684732735755
item