Έπεσαν οι υπογραφές στη διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπέγραψε την Τρίτη (7/2) μια διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας στη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ, στη νότια Αγγλία, με τον Βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας.

Η εν λόγω διακήρυξη στόχο έχει «την ενίσχυση των ήδη στενών σχέσεων των δύο χωρών ώστε να αντιμετωπίσουν μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις, αλλά και τη στενότερη συνεργασία προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων κάθε χώρας. 

Παράλληλα, δημιουργεί το πλαίσιο για τις μελλοντικές συνεργασίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Η διακήρυξη που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας προβλέπει επίσης τη συνεκπαίδευση στρατιωτικών, αλλά και την πραγματοποίηση κοινών ασκήσεων. Ακόμη, καθορίζει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Γουάλας είχαν μια πολύ εγκάρδια συνάντηση και τους δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουν μια σειρά από θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι τόσο την δική τους πολύ καλή σχέση όσο και τις στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γουάλας χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός πως μετά το 2004 δεν είχε πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας αναγνώρισε την υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στις δυνάμεις της χώρας του μέσω των εγκαταστάσεων στη Σούδα και στα Χανιά και για πρώτη φορά έγινε λόγος για τη σημαντικότητα της ανάπτυξης της βάσης της Αλεξανδρούπολης τόσο για την Ευρώπη όσο και για το ΝΑΤΟ.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι δύο υπουργοί έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Στη Διακήρυξη αναφέρεται ρητά ότι Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύονται στην αντιμετώπιση των απειλών για την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο και στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.(UNCLOS). 

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι κλιμάκιο των δυο υπουργείων Άμυνας θα συναντιούνται μια φορά το χρόνο για να την επικαιροποιούν.

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μπορεί να εκτονωθεί μόνο μέσω του ΝΑΤΟ»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας υποστήριξε πως η ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μπορεί να εκτονωθεί μόνο μέσω του ΝΑΤΟ. Μάλιστα οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πρωτοβουλία που θα βασίζεται στην ρήτρα για την αλληλεγγύη μεταξύ των συμμάχων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στο εμβληματικό πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού Diamond D34. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά των εξαιρετικά ικανών αντιτορπιλικών Type 45 και ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία στον κόσμο. Το Έλληνα υπουργό συνόδευε ολιγομελής αντιπροσωπεία με επιτελείς και στελέχη του Υπουργείου.

Εξάλλου σήμερα το πρωί ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην επιθεώρηση τιμητικού αγήματος που έλαβε χώρα στο περίφημο Horse Guards Parade στο κέντρο του Λονδίνου. Εκεί εκτός των άλλων η βρετανική στρατιωτική μπάντα παιάνισε το εμβατήριο του Πολεμικού Ναυτικού, ο «Ναύτης του Αιγαίου», αποδίδοντας έτσι τιμές στον Έλληνα υπουργό.


epirusblog.gr
5 of 5
Έπεσαν οι υπογραφές στη διακήρυξη αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 9034529716342414784
item