Σουηδία: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου που υπογράψαμε με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπίας Μπίλστρομ δήλωσε ότι η χώρα του εφαρμόζει το μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία ώστε η Άγκυρα να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο σημείωσε, ότι οι συμβιβασμοί για την ελευθερία της έκφρασης δεν είναι μέρος του μνημονίου.

Η Άγκυρα υπέγραψε με τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι μνημόνιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνιο για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Αλλά μια σειρά διαδηλώσεων στη Σουηδία κατά της Τουρκίας και κατά του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και το κάψιμο του Κορανίου από έναν ακροδεξιό Δανοσουηδό πολιτικό στη σουηδική πρωτεύουσα τον περασμένο μήνα, οδήγησαν την Άγκυρα να παγώσει τις συνομιλίες για τη σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν έχει θέσει τώρα την προοπτική να εγκρίνει την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία, αλλά όχι και της Σουηδίας.

Όμως ο Μπίλστρομ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ ότι «η θρησκεία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας» που υπογράφηκε με την Τουρκία.

Ο Σουηδός ΥΠΕΞ τόνισε ότι κατανοεί την τουρκική οργή για τα περιστατικά, τα οποία αν και νόμιμα, ήταν ασεβή. Πρόσθεσε ότι είναι πλέον απαραίτητο όλες οι πλευρές να ηρεμήσουν και ότι οι συνομιλίες με την Τουρκία θα συνεχιστούν.


epirusblog.gr
5 of 5
Σουηδία: Η θρησκεία δεν ήταν μέρος του μνημονίου που υπογράψαμε με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 570702272261918060
item