Θεσπρωτία: Η Θεσπρωτία απο το διοικητικό πρωτοδικείο Κέρκυρας στο διοικητικό πρωτοδικείο Ιωαννίνων

Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα Διοικητικά Δικαστήρια, είναι υπό διαβούλευση. 

Σύμφωνα με αυτό συστήνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης επιτροπή για την παρακολούθηση της υλοποίησης του νέου δικαστικού χάρτη, εναρμονίζεται η τοπική αρμοδιότητα των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων με την ισχύουσα διοικητική διαίρεση των ΟΤΑ. 

Στην περιφέρεια του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, έχει έδρα τα Ιωάννινα,  εμπίπτουν οι δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων και Πρεβέζης. 

Ως μεταβατικές έδρες ορίζονται η Άρτα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Π.Ε. Άρτας, η Πρέβεζα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Π.Ε. Πρέβεζας και η Ηγουμενίτσα, στην οποία εκδικάζονται οι υποθέσεις των Δήμων της Π.Ε. Θεσπρωτίας. 

Μέχρι και σήμερα οι υποθέσεις της Θεσπρωτίας εμπίπτουν στην Κέρκυρα, ενώ μετά την ψήφιση του νόμου,  εμπίπτουν στα Ιωάννινα. 

Ακόμη,  στο διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων με έδρα τα Ιωάννινα εμπίπτουν οι περιφέρειες των Διοικητικών Πρωτοδικείων Ιωαννίνων και Κέρκυρας.

Εισάγεται ο νέος θεσμός των «δικαστικών σταθμών τηλεματικής», ενώ θεσπίζονται ρυθμίσεις για την οργάνωση και λειτουργία των δικαστικών σταθμών τηλεματικής, καθώς και για τη διενέργεια της τηλεματικής συνεδρίασης στα τακτικά διοικητικά δικαστήρια.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι μετά την επιτυχή δοκιμασία, για δύο πλήρη δικαστικά έτη, των δικαστικών σταθμών τηλεματικής σε όλες τις μεταβατικές έδρες των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, αυτές μετατρέπονται σε δικαστικούς σταθμούς τηλεματικής, από το δικαστικό έτος 2026-2027, δηλαδή και η Ηγουμενίτσα. 
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Η Θεσπρωτία απο το διοικητικό πρωτοδικείο Κέρκυρας στο διοικητικό πρωτοδικείο Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 4133425641366853366
item