Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκρηξη τζίρου και νέο υψηλό 8,5 ετών - Ράλι 10% μέσα στον Φεβρουάριο

Σε νέο υψηλό 8,5 ετών έκλεισε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ανεβάζουν ρυθμούς στο τελευταίο 3ώρο, εν όψει των προγραμματισμένων αλλαγών στον MSCI. 

Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά αποτελέσματα και τα «πλούσια» επιχειρηματικά σενάρια παρέμειναν σε… πρώτο πλάνο, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της αγοράς.

Η Motor Oil αποτέλεσε τη βασική επιλογή των αγοραστών, καθώς από σήμερα αποτελεί (και επισήμως) τη 10η ελληνική μετοχή στον δείκτη MSCI Standard Greece.

Εντυπωσιακή ήταν η «εικόνα» και των τραπεζών, με την Πειραιώς να φλερτάρει με τα 2,4 ευρώ, την Eurobank να επιστρέφει στο 1,44 ευρώ και την Alpha Bank να αγγίζει το 1,48 ευρώ. Ο ΟΤΕ, παράλληλα, κατάφερε να ανακόψει το 4ήμερο πτωτικό σερί, ενώ η Jumbo αναδιπλώθηκε κάτω των 19 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,44% και διαμορφώθηκε στις 1.129,25 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.113,36 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 16 μονάδες (από 1.113,92 έως 1.129,25 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να εκτοξεύεται στα 375,4 εκατομμύρια ευρώ.

Σε επίπεδο μήνα, ο Φεβρουάριος ήταν και πάλι θετικός για τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη, ο οποίος εμφάνισε σωρευτικά κέρδη της τάξης του 10%. Άνω του 20%, παράλληλα, ανέρχεται η άνοδος από τις αρχές του 2023.

Επιστροφή στις 1.130 μονάδες

Ο Γενικός Δείκτης αποχαιρετά τον Φεβρουάριο από τη ζώνη των 1.130 μονάδων, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2014. Αυτό «μεταφράζεται» σε κέρδη άνω του 20% μέσα στο 2023. Οι δε, τράπεζες αναρριχώνται στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2019, καταγράφοντας άνοδο τουλάχιστον 41% στο τρέχον έτος.

Την ίδια ώρα, οι ημερήσιοι τζίροι συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις (σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ), ενόσω οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να «ποντάρουν» στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι το οποίο αφενός βελτιώνει τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων, αφετέρου παρασέρνει θετικά και τους «ντόπιους».

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το ανοδικό κρεσέντο έχει διαχυθεί σ΄ όλο το μήκος και το πλάτος του ταμπλό -από τη μεγάλη έως τη μικρή κεφαλαιοποίηση, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης.

Κι αυτό, παρότι βλέπουμε μια -εν μέρει- αγοραστική κόπωση, με τα ανοδικά περιθώρια να μοιάζουν βραχυπρόθεσμα εξαντλημένα κι αρκετούς traders να σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα ισχυρά κέρδη. Ιδίως όσοι τοποθετήθηκαν στην αρχή του ανοδικού κύκλου.

Τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, η προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά και τα γενναιόδωρα μερίσματα αποτελούν τους βασικούς «τροφοδότες» αυτού του ξέφρενου ράλι.

Ταυτόχρονα, η αγορά δείχνει να έχει αυτονομηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες προς στιγμήν επηρεάζουν στο ελάχιστο τις κινήσεις στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Βέβαια, ένα εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο θα εξασφαλίζει την σταθερότητα, οπωσδήποτε θα κάνει τα πράγματα ακόμη ευνοϊκότερα.

Από την άλλη πλευρά, το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει επιδεινωθεί ελαφρώς, καθώς οι αναλυτές φοβούνται τον κίνδυνο μιας περαιτέρω σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού.

Οι κεντρικές τράπεζες, βλέποντας την οικονομία να μην αντιδράει επαρκώς, σπεύδουν να προαναγγείλουν νέες αυξήσεις επιτοκίων, αναβάλλοντας για το β’ εξάμηνο την πολυπόθητη ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου σύσφιγξης.

Με τα επιτόκια να αναμένεται να φθάσουν άνω του 4% στην Ευρωζώνη και άνω του 5% στις ΗΠΑ, οι αναλυτές εύλογα ανησυχούν για μια επικείμενη διόρθωση στις μετοχές, οι οποίες κατά παράδοση εχθρεύονται τη σφιχτή νομισματική πολιτική.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει πτώση στο -0,36% και τις 460 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,10%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,95% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,24%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,26%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει σχεδόν 100 μονάδες, σβήνοντας όλα τα κέρδη του 2023.

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές πατούν «γκάζι», ανακάμπτοντας από τις πρόσφατες μεγάλες απώλειες. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,69% και τα 76,9 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +0,49% και τα 83,6 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, είναι αμετάβλητη στα 1.824 δολάρια ανά ουγγιά.

epirusblog.gr
5 of 5
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έκρηξη τζίρου και νέο υψηλό 8,5 ετών - Ράλι 10% μέσα στον Φεβρουάριο
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 6187782796644968559
item