Τραγωδία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 65 νεκροί από κατολισθήσεις και πλημμύρες -Μεταξύ αυτών 19 παιδιά

Οι κατολισθήσεις και οι πλημμύρες που έπληξαν τη νοτιοανατολική Βραζιλία πριν από μια εβδομάδα και κάτι στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 65 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τις αρχές χθες Κυριακή το βράδυ.

«Μέχρι στιγμής έχουμε επιβεβαιώσει 65 θανάτους», ανέφεραν οι αρχές της πολιτείας Σαν Πάουλου, διευκρινίζοντας πως έχουν αναγνωριστεί ως αυτό το στάδιο «17 γυναίκες, 21 άνδρες και 19 παιδιά».

Πάνω από 680 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε 24 ώρες στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Σαν Σεμπαστσιάου, παραθαλάσσιο θέρετρο 200 χιλιόμετρα από την Σαν Πάουλου, με άλλα λόγια ποσότητα διπλάσια από τον μηνιαίο μέσο όρο βροχόπτωσης εκεί και η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε οποιαδήποτε τοποθεσία της Βραζιλίας στην ιστορία, σύμφωνα με τις αρχές.

Πλημμύρες στη Βραζιλία/ Φωτογραφία: Associated Press

Τέλος στις έρευνες για την περιοχή που χτυπήθηκε πιο σκληρά από τη φονική κακοκαιρία

Μετά τον εντοπισμό χθες Κυριακή το απόγευμα του πτώματος του 65ου θύματος, τα σωστικά συνεργεία έβαλαν τέλος στις έρευνες στη συνοικία Βίλα Σαΐ στο Σαν Σεμπαστσιάου, την περιοχή που υπέστη το σκληρότερο χτύπημα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο Globo News, που επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στην πολιτική προστασία.

Η κυβέρνηση της Σαν Πάουλου δεν απάντησε όταν το Γαλλικό Πρακτορείο προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της για να της θέσει το ερώτημα αν οι έρευνες συνεχίζονται σε άλλες τοποθεσίες.

Άστεγοι πάνω από 2.400 κάτοικοι

Πάνω από 2.400 κάτοικοι είναι άστεγοι.

Ο κυβερνήτης της Σαν Πάουλου, ο Ταρκίζιου ντε Φρέιτας, παραδέχθηκε την περασμένη Πέμπτη πως το σύστημα προειδοποίησης των κατοίκων με SMS δεν επέτρεψε να αποφευχθεί η τραγωδία. Υποσχέθηκε πως θα εγκατασταθούν σειρήνες στις περιοχές υψηλού κινδύνου και ότι θα οικοδομηθούν νέες κατοικίες για τους άστεγους.

Ειδικοί αποδίδουν την καταστροφή, την πολλοστή αυτής της φύσης που ζει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανεξέλεγκτης αστικοποίησης.

Χιλιάδες άστεγοι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία/ Φωτογραφία: Associated Press

Βραζιλία: 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από κατολισθήσεις ή πλημμύρες

9,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν σε περιοχές εκτεθειμένες στον κίνδυνο κατολισθήσεων ή πλημμυρών, μεγάλο μέρος τους σε φαβέλες —παραγκουπόλεις— οι οποίες στερούνται βασικές υποδομές, όπως η αποχέτευση, υπολόγιζε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Επιτήρησης και Προειδοποίησης για Φυσικές Καταστροφές της χώρας (Centro Nacional de Monitoramento e Alertas de Desastres Naturais, CEMADEN).


epirusblog.gr
5 of 5
Τραγωδία στη Βραζιλία: Τουλάχιστον 65 νεκροί από κατολισθήσεις και πλημμύρες -Μεταξύ αυτών 19 παιδιά
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 1480951862683655648
item