Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Αυξημένο κατά 3,5 % σε σχέση με το 2018 το ποσοστό που ψήφισε για νέο ΠτΔ

Αυξημένο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του 2018 είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων που προσήλθε στις κάλπες μέχρι τις 12 το μεσημέρι για την ανάδειξη νέου ΠτΔ στην Κύπρο.

Οπως δήλωσε ο Γενικός Έφορος Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, οι κάλπες και στα 1.129 εκλογικά κέντρα, που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, έκλεισαν προσωρινά στις 12 το μεσημέρι. Η ψηφοφορία άρχισε εκ νέου στη μία μετά το μεσημέρι.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων συνεχίστηκε ομαλά, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τις 12 το μεσημέρι ψήφισε το 33,7% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ενώ, κατά την αντίστοιχη ώρα στις Προεδρικές Εκλογές του 2018, είχε ψηφίσει το 30,2%. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Με την ευκαιρία της επανέναρξης της ψηφοφορίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών, κάλεσε και πάλι όλες και όλους τις/τους ψηφοφόρους όπως προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε ο κ. Κωνσταντίνου, θα διατυπώσουν υπεύθυνα την επιλογή τους για το πρόσωπο που θα υπηρετήσει για την επόμενη πενταετία στο υπέρτατο αξίωμα του Κράτους, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Νεοφύτου: Είμαι βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) κ. Αβέρωφ Νεοφύτου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Γυμνάσιο Ακρόπολης (Αγ. Ομολογητών), Κέντρο Δ', στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε τα εξής: «Μεγάλη γιορτή για τη δημοκρατία. Για μήνες μιλούσαμε εμείς, εκτιμούσαν και οι δημοσκόποι, σήμερα μιλά ο κυρίαρχος λαός σε αυτό το μεγάλο πανηγύρι. Σήμερα διά της ψήφου του ο λαός θα επιλέξει την πορεία της χώρας και αυτό που θα μετρήσει θα είναι το αποτέλεσμα της τενέκας. 

Ζούμε σε μια πανέμορφη χώρα με προικισμένους ανθρώπους. Είμαι βέβαιος πως ο κυπριακός λαός θα επιλέξει τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μαζί και την προοπτική για καλύτερες μέρες, για μια εθνική δικαίωση αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορούμε και θα φτιάξουμε την καλύτερη Κύπρο. Να είστε καλά. Καλή σας μέρα».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κρατά από αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Αβέρωφ είπε: «την αισιοδοξία του κόσμου να δει καλύτερη Κύπρο, είναι ήδη η Κύπρος μας σε γερά θεμέλια. Καλή ψήφο και καλώ τον κυπριακό λαό, τους ψηφοφόρους, να προσέλθουν μαζικά στην κάλπη».

Μαυρογιάννης: Εχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, στο Γ' Δημοτικό Σχολείο Αγλαντζιάς, Κέντρο Θ', στην Αγλαντζιά, Λευκωσίας.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε τα εξής: «Ως ενεργός πολίτης άσκησα σήμερα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στην Αγλαντζιά. Σήμερα είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, σήμερα είναι η μέρα που οι πολίτες θα κάνουν τις επιλογές τους. 

Έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού μας, έχω εμπιστοσύνη πως με την ψήφο τους και τη συμμετοχή τους θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε καλύτερες μέρες. Εύχομαι κάθε καλό σε όλες και σε όλους. Καλή ψήφο και θα τα πούμε το βράδυ».

Ερωτηθείς τι είναι αυτό που κρατά από αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ο κ. Μαυρογιάννης είπε: «Αυτό ακριβώς, την επαφή με τον κόσμο, τη συγκίνηση των ανθρώπινων σχέσεων, το να ακούω τα ζητήματα και τα προβλήματα του κόσμου. 

Μία απίστευτη επάνοδος των ανθρώπων μας στις αξίες μας, στη φιλοξενία, στο φιλότιμο, στον σεβασμό, στο να πιστεύουμε ο ένας στον λόγο του άλλου. 

Γι' αυτό ο πήχης ανεβαίνει ψηλότερα και πρέπει όλοι να καταλαβαίνουμε ότι έχουμε τεράστια υποχρέωση προς τους εκτοπισμένους μας, προς την τρίτη ηλικία, τους νέους μας, σε όλα τα παιδιά του Θεού που πρέπει να έχουν ‘παπούτσια που ταξιδεύουν', όπως λέει το τραγούδι της Τανίτα Τικαράμ».

Χριστοδουλίδης: Η επόμενη μέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους

Το εκλογικό του δικαίωμα στο Α΄ Δημ. Σχολείο Γεροσκήπου, Κέντρο Δ', στην Πάφο, άσκησε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε τα εξής:

«Μόλις άσκησα το εκλογικό μου δικαίωμα εδώ στη Γεροσκήπου στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που μεγάλωσα γιατί ειδικότερα όταν είσαι στην πολιτική ζωή του τόπου δεν πρέπει να ξεχνάς ποτέ από πού ξεκίνησες. Γιατί αν ξεχάσεις από πού ξεκίνησες δεν μπορείς να έχεις πυξίδα για το μέλλον. Σήμερα είναι γιορτή. Σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας. 

Η κάθε Κύπρια, ο κάθε Κύπριος μπορούν ναι με την ψήφο τους να καθορίσουν το μέλλον της πατρίδας μας. Απευθύνομαι ειδικότερα στη νέα γενιά του τόπου μας, στο μέλλον της πατρίδας μας, στα δικά μας παιδιά, που πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά σ' αυτή την εκλογική διαδικασία, αφού το μέλλον ανήκει σε όλους αυτούς. Έχω την αισιοδοξία, έχω την πεποίθηση αν θέλετε ότι θα υπάρξει μαζική συμμετοχή. 

Ο κυπριακός λαός είναι περήφανος, ο κυπριακός λαός είναι ελεύθερος και το έχει αποδείξει πολλές φορές στην ιστορία του τόπου μας ότι στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας είναι εδώ. Η επόμενη μέρα των εκλογών όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να είναι σεβαστό στο πλαίσιο της δημοκρατίας, πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. 

Οι εκλογές θα τελειώσουν, οι προκλήσεις όμως και τα προβλήματα που έχουμε θα είναι ενώπιον μας. Μόνο μέσα από την ενότητα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια μπορούμε πραγματικά ν' ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού γιατί το βασικό ζητούμενο είναι ν' ανταποκριθούμε με επιτυχία σε όλα αυτά που ο κυπριακός λαός αναμένει από τον νέο ηγέτη της χώρας μας».


epirusblog.gr
5 of 5
Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Αυξημένο κατά 3,5 % σε σχέση με το 2018 το ποσοστό που ψήφισε για νέο ΠτΔ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 8077324586168038219
item