Εκλογές 2023: Οι γαλάζιες ισορροπίες μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή – Τι συμφώνησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τη σύνθεση των ψηφοδελτίων της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός από τους στενούς του συνεργάτες, σύμφωνα με πληροφορίες, για να δώσει την τελική έγκριση, μια ακόμη κίνηση που καταδεικνύει ότι έχει πάρει την τελική του απόφαση για την αποδέσμευση της ημερομηνίας των εκλογών 2023, η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι τις 10 Μαρτίου μέσω τηλεοπτικού μηνύματός του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα εξηγεί του λόγους που τον οδηγούν σε προκήρυξη των εκλογών στις 9 Απριλίου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση.

Στη συμπλήρωση αυτή των κομματιών του εκλογικού παζλ εντάσσεται και η κίνησή του να τηλεφωνήσει το απόγευμα της Δευτέρας στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του, ώστε να λυθεί ο γρίφος της επικείμενης ή μη υποψηφιότητάς του για ουσιαστικούς λόγους αλλά και πρακτικούς, δηλαδή της ολοκλήρωσης του γαλάζιου ψηφοδελτίου στην Α΄ Θεσσαλονίκης που έχει ξεχωριστή βαρύτητα για το συσχετισμό των δυνάμεων της ΝΔ στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος στην επικοινωνία αυτή εκφράζοντας την πρόθεσή του να τερματίσει την μακρά κοινοβουλευτική του διαδρομή, μια επιθυμία που είχε επεξεργαστεί και στις κάλπες του 2019, ωστόσο η τελική απόφαση ελήφθη τώρα, καθώς δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2023. 

Έτσι, ολοκληρώνει 34 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας, καθώς τον Ιούνιο του 1989, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού έκαναν λόγο για μια συζήτηση που διεξήχθη σε καλό κλίμα, παρότι είναι γνωστό ότι υπάρχει απόσταση μεταξύ των δύο ανδρών. «Σέβομαι την απόφασή σου» φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό να τονίζει ότι «η παράταξη είναι ισχυρή», εκτιμώντας ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να είναι ο Κώστας Καραμανλής παρών στον απαιτητικό προεκλογικό αγώνα της ΝΔ, λόγω και της απλής αναλογικής και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στην κεντρική προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη να απευθυνθεί στους πολίτες και ο Κώστας Καραμανλής στέλνοντας ενωτικό μήνυμα και καλώντας σε συστράτευση άπαντες για μία αυτοδύναμη ΝΔ, συσπειρώνοντας με αυτό τον τρόπο τη βάση του κόμματος. 

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει το δικό του εκλογικό ακροατήριο που σε κάθε περίπτωση θέλει τον εκφραστή του για να μην «λοξοκοιτάξει» πιο δεξιά.

Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μια απόφαση καλά μελετημένη από τον ίδιο, την οποία το Μαξίμου θα ήθελε να είχε αποφύγει, ωστόσο εκτιμάται ότι από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι δεν θα πάρει μεγαλύτερη διάσταση. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην ομιλία του στο Περιστέρι θυμήθηκε ότι φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που ξεκίνησε την πολιτική του διαδρομή, το 2003. 

«Και για όσους έχουν καλή μνήμη, ίσως θυμούνται ότι η πρώτη εμφάνισή μου ήταν σε συγκέντρωση του Κώστα Καραμανλή στο Αιγάλεω» είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να καταδείξει ότι σέβεται απόλυτα την πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού.

epirusblog.gr
5 of 5
Εκλογές 2023: Οι γαλάζιες ισορροπίες μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή – Τι συμφώνησαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 2616815328228554075
item