Κουτσούμπας στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ: Μπορούμε να κάψουμε τα αντιλαϊκά σενάρια, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ, εξέφρασε και από το βήμα του Συνεδρίου την αμέριστη αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στους δοκιμαζόμενους γείτονες λαούς της Τουρκίας και της Συρίας, που αυτές τις μέρες πλήττονται από τον φονικό σεισμό.

«Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στη μάχη που δίνουν οι σύντροφοί μας από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας. Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που παίρνουν στη χώρα μας τα συνδικάτα, άλλοι μαζικοί φορείς, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για βοήθεια προς τους πληγέντες συνανθρώπους μας» πρόσθεσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας από το Συνέδριο.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την υπερηφάνεια του ΚΚΕ «για την επαναστατική οργάνωση νεολαίας του, την ΚΝΕ και αναφέρθηκε στην ιστορική κληρονομιά της ΚΝΕ «συνεχιστή της ηρωικής ΟΚΝΕ, και κληρονόμου των μαχητικών παραδόσεων της θρυλικής ΕΠΟΝ». Στάθηκε ιδιαίτερα, στις πολύμορφες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στο μέτωπο του Πολιτισμού.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η μάχη για την ισχυροποίηση της ΚΝΕ, θα δοθεί τον επόμενο σχεδόν ενάμιση χρόνο σε περιβάλλον πολλαπλών πολιτικών μαχών, με στόχο και την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ και σημείωσε ότι «σε αυτό το περιβάλλον, αναδεικνύεται ακόμη πιο έντονα, ότι οι διαφορές που έχουμε με τα διάφορα αστικά κόμματα, δεν είναι μόνο ιδεολογικές, πολιτικές αλλά και αξιακές και αυτό φαίνεται στον τρόπο αντιμετώπισης της νεολαίας.

Όπως εξήγησε, όλα τα κόμματα του συστήματος αντιμετωπίζουν τους νέους και τις νέες «σαν θεατές, ανήμπορους να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει και πολύ περισσότερο να παρέμβουν, σαν «κουκιά» βλέπουν τους νέους».

Κουτσούμπας για εκλογές

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ΝΔ και ο Μητσοτάκης, ζητούν από τους νέους μία ακόμα τετραετία, στην οποία -λένε- «χωρίς τις έκτακτες καταστάσεις που ζήσαμε και με περισσότερη ομαλότητα», θα γίνουν πράξη οι υποσχέσεις για «πολλές και καλές δουλειές», «θα μοιραστούν σε όλους τα οφέλη της ανάπτυξης». Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, ως συνήθως δηλαδή. 

Την ανάπτυξή τους, τη βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Όπως βιώνουμε και τι σημαίνει για τη νέα γενιά και τις οικογένειες των νέων ανθρώπων η ακρίβεια, η αβεβαιότητα, η εργασιακή ζούγκλα, οι μισθοί που τελειώνουν στα μισά του μήνα, τα εμπόδια στο δικαίωμα στη μόρφωση, το αίσθημα της συνολικής αδικίας, η καταστολή

«Κι επειδή, είναι πολλοί πλέον οι νέοι και οι νέες που τα ακούν αυτά και εξοργίζονται, έρχεται και ο έτερος, δήθεν εγγυητής κι αυτός της «σταθερότητας», ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας, ο μη «κολλημένος», με κάποιες γνωστές από παλιά, αλλά παντού ανεφάρμοστες, δήθεν εύκολες λύσεις…

Σαν αυτές, δηλαδή, που έχει πάντα να παρουσιάσει η αμαρτωλή σοσιαλδημοκρατία, όπου γης, για να χαϊδέψει τα αυτιά των νέων και να τους κρατήσει πάλι στο περιθώριο και στο …περίμενε.

Τον έχετε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ, να λέει στη νεολαία, ότι για "να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου, δεν χρειάζονται και πολλά, είναι πάρα πολύ απλό, απλά την Κυριακή των εκλογών να πας και να ψηφίσεις"» πρόσθεσε και χαρακτήρισε αυτό που καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη νέα γενιά να κάνει ως τον «ορισμό της μούχλας και της οπισθοδρόμησης» πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι σε αντίθεση με όλους αυτούς, το ΚΚΕ θεωρεί τις νέες και τους νέους «ικανότατους να σκέφτονται, να συζητούν συλλογικά, να οργανώνονται, να παλεύουν, να ψηφίζουν με βάση το πραγματικό τους συμφέρον, μέχρι να ασκήσουν αύριο οι ίδιοι την εξουσία και τον έλεγχο στην παραγωγή».

«Είναι χαοτική η διαφορά μας με τα άλλα κόμματα, γι' αυτό με το χέρι στη καρδιά και με το θάρρος που έχουμε αποκτήσει από την καθημερινή κοινή μας δράση με εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέους, τους κοιτάζουμε στα μάτια και τους λέμε ότι «σωτήρες από πάνω» για τα προβλήματά τους δεν υπάρχουν «πολιτικοί μεσσίες» δεν υπάρχουν. 

Ό,τι πετύχαμε μέχρι σήμερα το κάναμε με τους αγώνες μας και την ενεργητική μας δράση, όχι από τον καναπέ και το περιθώριο» είπε και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε αγώνες και κατακτήσεις εργαζομένων και νέων.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι αν «κάποτε χρειαζόταν «μισή ζωή και βάλε» για να διαπιστώσει κάποιος από την ίδια του την πείρα ότι κάθε ελπίδα για πιο ανθρώπινη διαχείριση του καπιταλισμού, οδηγεί μόνο σε χαμένο χρόνο με απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων, σε απογοήτευση και οπισθοχώρηση του κινήματος, σήμερα αρκεί λιγότερο χρονικό διάστημα».

Όπως ανέφερε, στη συνέχεια, ακόμα και νέοι άνθρωποι βάσει της πείρας τους μπορούν να διαπιστώσουν ότι «κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη από την προηγούμενη διότι γίνεται πιο επιθετικός, πιο αντιδραστικός ο καπιταλισμός όσο σαπίζει και δεν ανατρέπεται».

Είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ότι «ο λαός έδιωξε αντιλαικές κυβερνήσεις αλλά δεν απαλλάχτηκε από αυτούς που έχουν την εξουσία».

Σημείωσε ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ «έχουν κοινή στρατηγική, κοινούς σκοπούς, παρά τις επιμέρους διαφορές», και πως «έχουν δεσμεύσεις απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης, τους επιχειρηματικούς ομίλους, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ» ενώ «όσο πιο εμφανής γίνεται η συμφωνία τους στα μεγάλα, «στα σοβαρά», τόσο περισσότερο θα τρώγονται στο βούρκο των σκανδάλων, θα βγάζουν ο ένας τα άπλυτα του άλλου στη φόρα».

Είπε ότι οι νέοι αηδιασμένοι από τα φαινόμενα σήψης και παρακμής και από τη διάψευση των ονείρων και των ελπίδων τους, «απαντούν «κανένας» και καλά κάνουν», όμως με την παρέμβασή της η ΚΝΕ μπορούν να πολλαπλασιάζονται εκείνοι που δίνουν πιο ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά σε αυτό το «κανένας» και «να γίνεται κατανοητό από πολύ περισσότερους, ότι με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, με μια πιο δυνατή ΚΝΕ, με ένα εργατικό - λαϊκό κίνημα δυνατό, έναν λαό δυνατό που θα βαδίζει στο δρόμο της ανατροπής και την ίδια ώρα, με όσο γίνεται πιο αδύναμες τις όποιες αντιλαϊκές αστικές κυβερνήσεις, μπορούμε να πετύχουμε πολλά, μπορούμε να τα κατακτήσουμε τελικά όλα.»

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην ομιλία του σε αυτούς που λένε «να δώσει το ΚΚΕ στήριξη ή έστω ανοχή σήμερα σε μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού για να ανακουφιστεί, λένε πάλι κάπως ο κόσμος, όπως παραμυθιάζονται» και υπογράμμισε: «Επειδή ξέρουμε ότι αρκετοί το σκέφτονται και καλοπροαίρετα, τους λέμε καθαρά και έντιμα: Ότι έτσι, όχι μόνο θα αναβάλλεται διαρκώς και θα απομακρύνεται ο στόχος της πάλης για μία πραγματικά εργατική - λαϊκή διέξοδο, αλλά ο λαός θα μετρά όλο και νέες απώλειες, περισσότερα χαμένα χρόνια, ανήμπορος θα δέχεται όλο και μεγαλύτερες επιθέσεις».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα λαϊκής εξουσία

Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, με γεγονότα, στη μεγάλη ιστορική πείρα του ΚΚΕ, στα συμπεράσματα που έβγαλε, στη μελέτη της στρατηγικής του και στο νέο Πρόγραμμά του που αποκρυσταλλώθηκε στο 19ο Συνέδριο το 2013 και πρόσθεσε:

«Σήμερα το ΚΚΕ, από πολύ καλύτερες θέσεις, με ωριμότητα, ιδεολογική και πολιτική επάρκεια μπαίνει στην εκλογική αναμέτρηση» τονίζοντας ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει ανοχή, στήριξη σε μια αστική, αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποιο χρώμα κι αν έχει, όπως κι αν βαπτιστεί». 

Υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα λαϊκής εξουσίας, ανατροπής του συστήματος της δικτατορίας των μονοπωλίων, έχει σκοπό να οδηγήσει την εργατική λαϊκή πλειοψηφία πραγματικά στην εξουσία».

«Έτσι μιλάμε εμείς, καθαρά με τους απλούς, τους έντιμους ανθρώπους. Σε κάτι άλλους τους κολλητούς των αφεντικών, των Αμερικάνων, των μνημονίων, της καπιταλιστικής σαπίλας που έχουν το θράσος να αποκαλούν εμάς «κολλημένους», επειδή λέει «περιμένουμε να έλθει ο λαός σε 2500 χρόνια» αντί να στηρίξουμε αυτούς να ξανακαθίσουν στις βρώμικες καρέκλες τους και να συνεχίσουν το έργο των προηγούμενων, του Μητσοτάκη, τους απαντάμε αλλιώς: ο δρόμος των μεγάλων ανατροπών ανοίγει πάντα από κάποιους «κολλημένους», από τους ασυμβίβαστους» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας σχολιάζοντας τα όσα είπαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «σήμερα συντελούνται μεγάλες διεργασίες. Έστω και αν μέχρι στιγμής είναι, κατά κύριο λόγο, όπως λέμε, «υπόγειες». Δυνάμεις, που σχετίζονται με τις ίδιες τις αντιφάσεις του καπιταλισμού, για τις οποίες, όσο και αν ψάχνουν, δεν βρίσκουν γιατρειά, σπρώχνουν τον τροχό της ιστορίας και τίποτα δεν μπορεί να τον εμποδίσει να κυλήσει».

«Ξέρουμε βέβαια ότι αυτό δεν θα γίνει αυτόματα. Απαιτεί την πρωτοπόρα δράση της εργατικής τάξης και της νεολαίας της» πρόσθεσε και απευθυνόμενος στο σώμα του Συνεδρίου είπε: «Ξεκινώντας από τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, στους καθημερινούς ταξικούς, λαϊκούς αγώνες. Και στις εκλογές που έρχονται. Μπορούμε να κάψουμε τα αντιλαϊκά σενάρια. Να αντιμετωπίσουμε τους διπλούς εκβιασμούς!

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί, σώζει το λαό στο δρόμο της ανατροπής, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ! Με οδηγό τις συνεδριακές αποφάσεις, ανοίγουμε το δρόμο από σήμερα, γιατί όπως έγραφε ο Ναζίμ Χικμέτ: «την ορμή μας την έχουμε από τους αιώνες… Θα βγούμε νικητές κι ας είναι οι θυσίες μας βαριές»… Για να «χτίσουμε ένα κόσμο λέφτερο ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα» … Για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό: Το σοσιαλισμό!» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

epirusblog.gr
5 of 5
Κουτσούμπας στο 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ: Μπορούμε να κάψουμε τα αντιλαϊκά σενάρια, με πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 7638391861933112617
item