Εξοπλίζεται η Κύπρος: Μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων θα λάβει 12 ολοκαίνουργα επιθετικά ελικόπτερα τύπου H145M

Άλλη μια πολύ σημαντική κίνηση έρχεται προς ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς και αναβάθμιση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η συνεχής και εντεινόμενη αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας και της Εθνικής Φρουράς, επιβάλλεται από την αδιαλλαξία και την αυξανόμενη επιθετική στάση της κατοχικής δύναμης.

Μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλη μια πολύ σημαντική κίνηση έρχεται προς ενίσχυση του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς και αναβάθμιση της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Γερμανική Καγκελαρία, ενέκρινε την πώληση των πολεμικών ελικοπτέρων τύπου Air Bus, τα οποία είχε παραγγείλει πέρσι η Κυπριακή Δημοκρατία. Η απόφαση συνιστά ουσιαστικά άρση του εμπάργκο όπλων στην πώληση επιθετικών όπλων από τη Γερμανία, σε χώρες μη μέλη του ΝΑΤΟ.

Στον κατάλογο των χωρών για τις οποίες αίρεται το εμπάργκο περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η πρώτη παρτίδα από 6 ελικόπτερα αναμένεται να παραληφθεί περί τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού, ενώ η παραλαβή της δεύτερης παρτίδας από άλλα 6 ελικόπτερα αναμένεται εντός του 2024.

Στρατιωτικές πηγές επισήμαναν,  πως πρόκειται για σημαντική ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, δεδομένου ότι αφορά ολοκαίνουργια ελικόπτερα, με προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της άμυνας της Κύπρου.

Να επισημάνουμε ότι, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε παραγγελία για αγορά επιθετικών οπλικών συστημάτων και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που έγινε κατορθωτό μετά την πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο.

Πρόκειται, επίσης, για σημαντικά οπλικά συστήματα, αξίας μερικών εκατομμυρίων ευρώ, η παραλαβή των οποίων θα γίνει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η αγορά έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται έγκριση από τη Βουλή. Το κόστος της αγοράς περιλαμβάνεται στον σχετικό προϋπολογισμό για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ελληνοκυπριακή διοίκηση θα αγοράσει 12 ελαφρά επιθετικά ελικόπτερα τύπου H145M, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πολεμικές επιχειρήσεις, μεταφορές ή αποστολές επιτήρησης. Η αξία της συμφωνίας δεν έγινε γνωστή.

Διαθέτει πολυβόλο των 20 χιλιοστών, πυροβόλο των 12 χιλιοστών και εκτοξεύει βλήματα και ρουκέτες των 70 χιλιοστών. Πρόσφατα πραγματοποίησε επιτυχημένη βολή του κατευθυνόμενου αντιαρματικού βλήματος SPIKE-ER2, γεγονός που αναδεικνύει την χρησιμότητά του απέναντι σε τεθωρακισμένες δυνάμεις και αντίξοα επιχειρησιακά περιβάλλοντα.

Μπορεί να πραγματοποιήσει:

εγγύς υποστήριξη φίλιων δυνάμεων πεζικού,

ελαφρές αεροπορικές επιθέσεις,

αποστολές μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού ή και εξοπλισμού,

αποστολές συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης, στοχοποίησης και αναγνώρισης (ISTAR)

αποστολές έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα.

Το H145Μ αναπτύχθηκε ως πολιτικό μοντέλο για τις ημερήσιες και νυχτερινές επιχειρήσεις και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Χρησιμοποιείται από ένοπλες δυνάμεις, αστυνομία και ομάδες διάσωσης σε όλο τον κόσμο. 

Τροφοδοτείται από δύο ισχυρούς στρόβιλους Safran Helicopter Engines Arriel 2E, που ελέγχονται από το σύστημα FADEC (πλήρης εξουσία ψηφιακός έλεγχος κινητήρα). 

Επιπλέον, το ελικόπτερο είναι εξοπλισμένο με τη σουίτα ψηφιακών αεροηλεκτρονικών συστημάτων Helionix και έτσι προσφέρει όχι μόνο καινοτόμο διαχείριση δεδομένων πτήσης αλλά και έναν ισχυρό αυτόματο πιλότο 4 αξόνων, ο οποίος μειώνει σημαντικά τον φόρτο εργασίας των πιλότων στις αποστολές τους. 

Οι ιδιαίτερα χαμηλές εκπομπές θορύβου του, το καθιστούν ως το πιο αθόρυβο ελικόπτερο στην κατηγορία του.

epirusblog.gr
5 of 5
Εξοπλίζεται η Κύπρος: Μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων θα λάβει 12 ολοκαίνουργα επιθετικά ελικόπτερα τύπου H145M
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3581990298632364999
item