Γιάννενα: Με παρέλαση και Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα 110α Ελευθέρια των Ιωαννίνων

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα πραγματοποιηθούν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 110ης επετείου απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό, ενώ στο πρόγραμμα επανέρχεται και η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τσεριτσάνων και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των «Αγωνιστριών Γυναικών των Τσεριτσάνων».

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου οργανώνεται «24ος Μπιζάνιος Δρόμος», με εκκίνηση στις 10.30 το πρωί από τον τύμβο Μπιζανομάχων στο Μπιζάνι και απονομή επάθλων στους νικητές, στις 12.15 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

Στον τύμβο Μπιζανομάχων, στις 11.15 το πρωί, θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στην έκθεση φωτογραφιών από τις μάχες του πολέμου 1912-1913 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπιζανίου.

Ο κύριος όγκος των εκδηλώσεων είναι προγραμματισμένος για την παραμονή της επετείου, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου. 

Στις 9.30 το πρωί θα τελεστεί τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά, στις 11 το πρωί θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων στα Γιάννενα, ενώ στις 12.15 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η τελετή στη μνήμη των «έξι παλληκαριών», που έπεσαν στον Λόφο της Δουρούτης την παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης. 

Η εκδήλωση θα γίνει πάνω από το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και κοντά στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.

Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων θα γίνει στις 12.30 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στον «Τύμβο των 333 Μπιζανομάχων» στον Λόφο Αβγού, ενώ στη 1 το μεσημέρι θα ακολουθήσουν εκδήλωση μνήμης και κατάθεση στεφάνων στo μνημείo των πεσόντων του Ελληνικού Στρατού και των εθελοντικών σωμάτων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο και των πεσόντων Μανιατών, στη θέση «Εικονίσματα» της κοινότητας Μανωλιάσσας.

Στις 8 το βράδυ είναι προγραμματισμένη η πανηγυρική εκδήλωση του Δήμου Ιωαννιτών στο Πνευματικό Κέντρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου και θα ακολουθήσουν ομιλία από τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη με θέμα «Γιάννενα, Μια Απελευθέρωση» και μουσική εκδήλωση με το κουιντέτο ξύλινων πνευστών του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων, υπό τη διεύθυνση του Φοίβου Παπαδόπουλου.

Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στις 7 το πρωί θα υπάρχει εορταστικό πρωινό με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών και της Μπάντας της VIII Μεραρχίας, στις 10.30 θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 11.10 θα γίνει η κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου και στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις, με αυτή που ξεχωρίζει, να είναι μια εσπερίδα για την εναέρια διάσωση με θέμα «Η αναγκαιότητα της Εναέριας Διάσωσης στην προστασία της ζωής, την ανάπτυξη και τον πολιτισμό». 

Την εσπερίδα διοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με την Α.Μ.Κ.Ε. «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος», και είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, στις 6.30 το απόγευμα, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Οι υπόλοιπες εκδηλώσεις αφορούν τρεις εκθέσεις. Στον εκθεσιακό χώρο των Γενικών Αρχείων του Κράτους – Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο Ηπείρου θα φιλοξενηθεί από την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου έως τις 27 Μαρτίου έκθεση με τίτλο «Πρωτεϊνικές μεταμορφώσεις του δέρματος». 

Την έκθεση διοργανώνουν τα Γ.Α.Κ. – Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών. Τα εγκαίνια θα γίνουν στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης 21 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας θα είναι Δευτέρα έως Σάββατο 10.00-14.00.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα από εορτασμούς της επετείου απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό περιλαμβάνει η έκθεση φωτογραφίας του Ιωάννη Μπράτη με θέμα: «Ελευθέρια Ιωαννίνων από το 1975 έως το 2022. Ένας διαχρονικός εορτασμός της απελευθέρωσης της πόλης», που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, στον εκθεσιακό του χώρο.

Η έκθεση αποτελείται από φωτογραφίες, που αποτυπώνουν στιγμιότυπα από τις επισκέψεις πρωθυπουργών, Προέδρων της Δημοκρατίας, προσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας, πολιτικών του τόπου και δημοσιογράφων εν ώρα εργασίας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 13 έως 24 Φεβρουαρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από 11:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 21:00 καθημερινά. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 7 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων εντάσσεται και η έκθεση «”Σήκω ψυχή μου!”… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22», που ήδη παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία. 


Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 26 Φεβρουαρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι Δευτέρα έως Πέμπτη 08.30 – 14.30, Παρασκευή 08.30 – 21.00, Κυριακή 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Με παρέλαση και Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα 110α Ελευθέρια των Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8104428255028469280
item