10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής

Είτε πρόκειται για ίχνη εξωγήινων είτε για ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα, οι περιοχές του αιώνιου κρύου της Αρκτικής συνεχίζουν να ενοχλούν τα μυαλά των ερευνητών και των θεωρητικών.

Με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, ο αιώνιος πάγος των Βορρά και Νότιων πόλων της Γης λιώνει σταδιακά και οι αρχαίοι παγετώνες μας δίνουν νέες εκπλήξεις κάθε χρόνο.

Μερικές από τις ανακαλύψεις γίνονται ευχάριστες ενδείξεις για τα μυστήρια του ανθρώπινου παρελθόντος, επιστρέφουν σε μας αντικείμενα που χάθηκαν στο χρόνο ή λένε για απίστευτες ανωμαλίες που ακόμη και οι πιο διάσημοι επιστήμονες στον κόσμο δεν μπορούν να εξηγήσουν.

Πρόσφατα, η ανθρωπότητα κατευθύνει όλο και περισσότερο το βλέμμα της στο διάστημα, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλές ανεξερεύνητες γωνίες στη Γη, και ένα από αυτά τα μέρη, πλούσια σε μαγευτικά μυστικά, είναι ο Αρκτικός Κύκλος και η Ανταρκτική. 

Ο αιώνιος πάγος συνεχίζει να λιώνει και αυτή η διαδικασία επιτρέπει απίστευτες ανακαλύψεις, οι οποίες μπορεί να είναι τόσο ευχάριστες, μυστηριώδεις ή ακόμα και τρομακτικές.

Ο αδίστακτος βορράς μπορεί να είναι ένα πολύ τρομερό και εκφοβιστικό μέρος, γιατί ακόμα δεν το γνωρίζουμε τόσο πολύ. Επιστήμονες και θεωρητικοί συνωμοσίας συνεχώς διαφωνούν και γελοιοποιούν ο ένας τον άλλον για τις διαφορές τους απόψεων για τα περισσότερα από τα μυστήρια της Αρκτικής. 

Είτε πρόκειται για ίχνη ξένων πολιτισμών είτε για ανεξήγητα φυσικά φαινόμενα, οι περιοχές του αιώνιου κρύου συνεχίζουν να ενοχλούν το μυαλό των ερευνητών και των θεωρητικών, αγωνιζόμενοι να αποκαλύψουν τις πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις που αναδύονται κάτω από τον πάγο με αξιοζήλευτη συνέπεια.

Ίσως δεν θα πάρουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας σύντομα και τα περισσότερα από τα μυστικά του Βορρά θα παραμείνουν άλυτα, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να κλείσουμε τα μάτια μας σε αυτά.

Εδώ είναι μια επιλογή από 15 από τις πιο απίστευτες, τρομακτικές και καταπληκτικές ανακαλύψεις που έγιναν στην Αρκτική και την Ανταρκτική τα τελευταία χρόνια.

1 | Η τήξη του αιώνιου πάγου μπορεί να προκαλέσει νέες ιογενείς επιδημίες

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 3
Ταφόπλακες στο χιόνι © Wikimedia Commons

Οι παγκόσμιες κλιματολογικές αλλαγές υπήρξαν από καιρό ο λόγος για την εντατική τήξη του πολικού πάγου. Το μέγεθος των παγετώνων του Αρκτικού Ωκεανού μειώνεται όλο και περισσότερο κάθε καλοκαίρι. 

Ως αποτέλεσμα, λόγω του ασυνήθιστα ζεστού καιρού, οι παγετώνες που λιώνουν απελευθερώνουν μικρόβια που έχουν αδρανοποιηθεί για αιώνες.

Τον Αύγουστο του 2016, ένα απροσδόκητο ξέσπασμα του άνθρακα σκότωσε ένα 12χρονο αγόρι και νοσηλεύτηκε 72 χωρικούς. 

Η αιτία της επιδημίας ήταν η μόλυνση των τοπικών υπόγειων υδάτων με τους πτωτικούς χυμούς αποψυγμένων ελαφιών, που κάποτε πέθαναν από αυτήν την επικίνδυνη μόλυνση. Οι Σιβηριοί υπέφεραν επειδή δηλητηριάστηκε όλο το πόσιμο νερό στο χωριό.

Και εδώ είναι ένα άλλο προηγούμενο - στη Νορβηγία, βρέθηκαν τα σώματα 6 νεαρών ανδρών που πέθαναν το 1918 από την ισπανική γρίπη και ένας τέλεια συντηρημένος ιός βρέθηκε στο αίμα του νεκρού. 

Μεταξύ των ειδικών, υπάρχει η ανησυχία ότι οι παγωμένοι τάφοι των θυμάτων της ευλογιάς στο μέλλον θα προκαλέσουν επίσης εκρήξεις του θανατηφόρου ιού.

2 | Αυτά τα κουτάβια είναι 12,000 ετών

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 4
Ερευνητής στο Yakutsk Mammoth Museum αναλύει τα ερείπια ενός κουταβιού που βρέθηκε στο Γιακουτία. © Scanpix

Το 2001, ερευνητές που πήγαν στα βορειοανατολικά της Γιακουτίας με την ελπίδα να βρουν τα ερείπια αρχαίων μαμούθ εκεί, βρήκαν εκεί τέλεια διατηρημένα υπολείμματα κουταβιών από την εποχή του πάγου. 

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Σεργκέι Φεντόροφ, υπάλληλος του Παγκόσμιου Μαμμούθ Μουσείου στο Βορειοανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, πήγε στον χώρο της ανακάλυψης του αρχαίου κουταβιού και βρήκε όχι ένα, αλλά δύο καλά διατηρημένα σώματα ζώων από την εποχή του πάγου.

Τα παγωμένα κουτάβια μπορούν θεωρητικά να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν πότε και πού ακριβώς τα σκυλιά χωρίστηκαν σε ένα ξεχωριστό υποείδος λύκων και έγιναν τα πρώτα εξημερωμένα ζώα στην ανθρώπινη ιστορία. 

Η μελέτη των ευρημάτων έδειξε ότι τα κουτάβια πέθαναν σε ηλικία περίπου 3 μηνών και πέθαναν, πιθανότατα, έχοντας πέσει σε χιονοστιβάδα.

Οι επιστήμονες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν τα απομεινάρια των ανακαλυφθέντων ζώων για έρευνα σχετικά με τη χρονολογία εξημέρωσης αυτού του είδους, διότι μέχρι στιγμής στην επιστημονική κοινότητα δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση σχετικά με το χρόνο και τον τόπο όπου τα σκυλιά εξημερώθηκαν για πρώτη φορά από ανθρώπους.

3 | Η μυστική βάση των Ναζί στην Αρκτική

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 5
Εγκαταλελειμμένη βάση στην Αρκτική. © Wikimedia Commons

Τον Οκτώβριο του 2016, Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν μια μυστική ναζιστική βάση στην Αρκτική. Ένα αντικείμενο που ονομάζεται Schatzbraber ή «Treasure Hunter» βρέθηκε στο νησί της Αλεξάνδρας, και χτίστηκε περίπου ένα χρόνο μετά τη γερμανική εισβολή στη Ρωσία.

Προφανώς, η βάση ήταν εντελώς κενή το 1944, όταν οι Ναζί επιστήμονες δηλητηριώθηκαν με κρέας πολικής αρκούδας. Τη δεύτερη φορά οι άνθρωποι εμφανίστηκαν εδώ 72 χρόνια αργότερα. 

Οι Ρώσοι πολικοί εξερευνητές ανακάλυψαν περίπου 500 διαφορετικά αντικείμενα στη βάση, συμπεριλαμβανομένων σκουριασμένων σφαιρών και εγγράφων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τα οποία ήταν κρυμμένα σε αποθήκες για πολλά χρόνια. Η βάση διατηρείται σε άριστη κατάσταση λόγω εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών.

Υπάρχουν εκδοχές που το αντικείμενο δημιουργήθηκε για να αναζητήσει κάποια αρχαία λείψανα και πηγές εξουσίας, στην ύπαρξη των οποίων πίστευε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ. 

Ωστόσο, περισσότεροι δύσπιστοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η μυστική βάση παρείχε στους Ναζί πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να δώσουν στη Γερμανία σημαντικά πλεονεκτήματα στον σχεδιασμό της κίνησης των στρατευμάτων, των πλοίων και των υποβρυχίων της. 

Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τώρα αυτό το νησί για να χτίσουν τη δική τους στρατιωτική βάση.

4 | Αρχαίος γιγαντιαίος ιός

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 6
Ένα τμήμα υπεραθίνης ενός σωματιδίου Pithovirus σε ένα μολυσμένο κύτταρο Acanthamoeba castellanii που παρατηρείται με ηλεκτρονική μικροσκοπία μετάδοσης με ενίσχυση (Julia Bartoli and Chantal Abergel, IGS και CNRS-AMU) © Wikimedia Commons

Το 2014, στον αιώνιο πάγο της Σιβηρίας, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν ιό που ονομάζεται Pithovirus, ο οποίος είχε ξεκουραστεί στο κρύο ανέγγιχτο για σχεδόν 30,000 χρόνια, και αποδείχθηκε ένας πραγματικά γιγαντιαίος μη κυτταρικός μολυσματικός παράγοντας. Το εύρημα αναγνωρίζεται ως μοναδικό, επειδή ο Pithovirus είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος ιών γνωστών στη σύγχρονη επιστήμη.

Επιπλέον, τα βιριόνια που βρίσκονται στην Αρκτική είναι γενετικά πολύ πιο πολύπλοκα από τους συμβατικούς ιούς. Ο Πιτοϊός περιέχει 500 γονίδια. Παρεμπιπτόντως, που ανακαλύφθηκε το 2013, το Pandoravirus, που αναγνωρίζεται πλέον ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ιός στον πλανήτη, έχει έως 2,500 γονίδια. 

Συγκριτικά, ο HIV περιέχει μόνο 12 γονίδια. Ακόμα πιο ανατριχιαστικό, μετά από 30,000 χρόνια αδρανοποίησης, το γιγαντιαίο βιριόν εξακολουθεί να είναι ενεργό και ικανό να μολύνει κύτταρα αμοιβάδας.

Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μολυνθούμε με αυτόν τον προϊστορικό ιό σήμερα, αν και υπό τις βέλτιστες συνθήκες ένας τέτοιος κίνδυνος είναι ακόμα δυνατός. Για παράδειγμα, εάν βρείτε το σώμα ενός ατόμου που πέθανε από αυτή τη μόλυνση. 

Ένα τέτοιο σενάριο είναι πολύ απίθανο, αλλά η ίδια η ιδέα ότι άγνωστοι και δυνητικά επικίνδυνοι μικροοργανισμοί κρύβονται στον αιώνιο πάγο, περιμένοντας την ημέρα ανακάλυψής τους, κάνει μερικούς ειδικούς να ανησυχούν σοβαρά.

5 | Η ανωμαλία της βαρύτητας βρέθηκε στην Ανταρκτική κάτω από το πάγο

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 7
Σήματα βαρύτητας © Ohio State University

Τον Δεκέμβριο του 2016, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα τεράστιο αντικείμενο κρυμμένο κάτω από τον αιώνιο πάγο της Ανταρκτικής. 

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Wilkes Land, και είναι μια ανώμαλη περιοχή με διάμετρο περίπου 300 μέτρα, που εμφανίζεται σε βάθος περίπου 823 μέτρα. Το εύρημα ονομάστηκε βαρυτική ανωμαλία του Wilkes Land και ανακαλύφθηκε σε έναν κρατήρα με διάμετρο 500 χιλιομέτρων χάρη στις παρατηρήσεις των δορυφόρων της NASA το 2006.

Πολλοί ερευνητές εικάζουν ότι η τεράστια ανωμαλία είναι το μόνο που απομένει ενός γιγαντιαίου προϊστορικού αστεροειδούς. Ήταν πιθανώς 2 φορές (ή, σύμφωνα με άλλες πηγές, 6 φορές) μεγαλύτερο από τον αστεροειδή, λόγω του οποίου οι δεινόσαυροι κάποτε εξαφανίστηκαν. 

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι ήταν αυτό το ουράνιο σώμα που προκάλεσε την παγκόσμια καταστροφή που προκάλεσε την εξαφάνιση των Περμανίων-Τριασικών πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια, όταν πέθανε το 96% της θαλάσσιας ζωής και περίπου το 70% των πλαστικών πλασμάτων.

Όπως πάντα, οι θεωρητικοί συνωμοσίας έχουν διαφορετική άποψη. Πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι κάποτε αυτός ο κρατήρας ήταν είτε μια υπόγεια βάση αλλοδαπών, είτε ένα μυστικό καταφύγιο των πεσμένων αγγέλων από τη Βίβλο, ή ακόμη και μια πύλη προς το εσωτερικό μέρος της Γης, όπου υπάρχει ένας ξεχωριστός κόσμος (η υπόθεση του μια κοίλη Γη).

6 | Ο μυστηριώδης πολιτισμός της Αρκτικής

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 8
Το παζλ της Σιβηρίας Μούμιας ένα παιδί από άγνωστο Αρκτικό πολιτισμό. © Siberian Times

Το 2015, 29 χιλιόμετρα νότια του Αρκτικού Κύκλου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ίχνη μυστηριώδους μεσαιωνικού πολιτισμού. Παρά το γεγονός ότι το εύρημα έγινε στην περιοχή της Σιβηρίας, οι αρχαιολόγοι απέδειξαν ότι αυτός ο λαός είχε σχέση με την Περσία.

Τα υπολείμματα τυλίχτηκαν σε γούνες (πιθανώς τα δέρματα μιας αρκούδας ή ενός λύκου), φλοιός σημύδας και καλύφθηκαν με αντικείμενα από χαλκό. 

Σε συνθήκες μόνιμης παγετού, τα σώματα σε ένα τέτοιο «περιτύλιγμα» κυριολεκτικά μουμιοποιήθηκαν, και ως εκ τούτου διατηρούνται τέλεια μέχρι σήμερα. Συνολικά, στην τοποθεσία του μεσαιωνικού χώρου, οι ερευνητές βρήκαν 34 μικρούς τάφους και 11 πτώματα.

Αρχικά, πιστεύεται ότι μόνο οι άνδρες και τα παιδιά θάφτηκαν εκεί, αλλά τον Αύγουστο του 2017, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ανάμεσα στις μούμιες υπάρχει επίσης ένα σώμα που κάποτε ανήκε σε μια γυναίκα. Οι επιστήμονες την ονόμασαν Πολική Πριγκίπισσα. 

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το κορίτσι ανήκε στην υψηλή τάξη, καθώς μέχρι στιγμής είναι ο μόνος εκπρόσωπος του δίκαιου σεξ που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των ανασκαφών. Η εργασία με αντικείμενα συνεχίζεται, οπότε είναι πιθανό να υπάρχουν ακόμη πολλές εκπληκτικές ανακαλύψεις μπροστά μας.

7 | Μυστήριο των πολεμικών πλοίων HMS Terror και HMS Erebus

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 9
Συντρίμμια HMS Erbus. © Wikimedia Commons

Τα βομβαρδιστικά πλοία HMS Terror και HMS Erebus επανεξοπλισμένα ειδικά για την περίφημη αγωνιστική αποστολή της Αρκτικής που λείπει με επικεφαλής τον Sir John Franklin το 1845-1847. Και τα δύο πλοία υπό τη διοίκηση του Φράνκλιν ξεκίνησαν ένα ταξίδι στις ανεξερεύνητες περιοχές του Άπω Βορρά, αλλά στην περιοχή των καναδικών εδαφών συνελήφθησαν από πάγο και κανένα από τα 129 μέλη του πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του καπετάνιου, ποτέ δεν επέστρεψε σπίτι.

Το 1981-1982, πραγματοποιήθηκαν νέες αποστολές, σκοπός των οποίων ήταν να εξερευνήσουν τα νησιά του King William και Beechey (King William Island, Beechey Island). Εκεί, οι επιστήμονες βρήκαν τα πτώματα ορισμένων από τα μέλη της εκστρατείας Franklin, σωστά διατηρημένα μέχρι σήμερα χάρη στη διαδικασία της φυσικής μουμιοποίησης. 

Σύμφωνα με ιατροδικαστικούς εμπειρογνώμονες, η αιτία θανάτου αυτών των πολικών εξερευνητών ήταν η δηλητηρίαση με κονσέρβες κακής ποιότητας, φυματίωση και σοβαρές καιρικές συνθήκες ασυμβίβαστες με τη ζωή. 

Ως αποτέλεσμα της εξέτασης των λειψάνων, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι τα μέλη της εκστρατείας Franklin κάποια στιγμή τρελάθηκαν κυριολεκτικά από την εξάντληση και μάλιστα άρχισαν να τρώνε ο ένας τον άλλον - βρέθηκαν ύποπτες περικοπές και serifs στο σώμα τους, αποδεικτικά στοιχεία υπέρ κανιβαλισμού.

Στη συνέχεια, στις 12 Σεπτεμβρίου 2014, μια αποστολή στην περιοχή Στενά Βικτώρια ανακάλυψε τα συντρίμμια του HMS Erebus και ακριβώς 2 χρόνια αργότερα (12 Σεπτεμβρίου 2016), μέλη του Ιδρύματος Αρκτικής Έρευνας βρήκαν το HMS Terror και σχεδόν τέλεια κατάσταση.

8 | Άγνωστοι ήχοι που εκπέμπονται από τον πυθμένα του Αρκτικού Ωκεανού

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 10
Αρκτική © Pxhere

Το 2016, κοντά στον οικισμό των Εσκιμώων του Igloolik, στην περιοχή του Nunavut (Igloolik, Nunavut), στην περιοχή της Αρκτικής του Καναδά, καταγράφηκαν περίεργοι ήχοι, που προέρχονταν κατευθείαν από το κάτω μέρος και τρομάζονταν ακόμη και τα άγρια ​​ζώα που ζούσαν σε αυτά τα νερά .

Μια ομάδα επιστημόνων, που στάλθηκε από τον καναδικό στρατό, έπρεπε να καθορίσει την πηγή των ήχων και να ανακαλύψει εάν ένα ξένο υποβρύχιο κολύμπησε στο κρατικό έδαφος. Αλλά στο τέλος, το μόνο που βρήκαν ήταν ένα κοπάδι φάλαινες και 6 ίππους. 

Αφού βεβαιωθείτε ότι τα ύποπτα σήματα δεν ενέχουν κίνδυνο, ο στρατός μείωσε την επιχείρηση και εγκατέλειψε την τοποθεσία.

Η προέλευση των μυστηριωδών ήχων παραμένει άγνωστη, αλλά οι υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας πιστεύουν σε πολλές φανταστικές εκδόσεις ταυτόχρονα, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων από τους κατοίκους της μυθικής Ατλαντίδας, σήματα από μια υποβρύχια βάση εξωγήινων πλασμάτων, ή ακόμα και τις φωνές του τεράστιου βαθιού- θαλάσσια ζώα, για τα οποία η επιστήμη δεν έχει ακόμη γνωρίσει τίποτα.

9 | Αρκτική καταβόθρες

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 11
Οι τρύπες των καταβόθρων στους παγετώνες ονομάζονται moulins. Ένας πεζοπόρος κοιτάζει σε ένα τεράστιο μουλέν στον παγετώνα Snowbird, στα βουνά Talkeetna της Αλάσκας. Περισσότερες τέτοιες καταβόθρες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην περιοχή της Αρκτικής. © Πίστωση εικόνας: Wikimedia Commons

Μυστηριώδεις κρατήρες εμφανίζονται στη Σιβηρία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένας από τους μεγαλύτερους τέτοιους κρατήρες ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1960 και ονομάστηκε κρατήρας Batagayka. Η χοάνη επεκτείνεται κάθε χρόνο με διάμετρο περίπου 15 μέτρων. 

Επιπλέον, άρχισαν να εμφανίζονται νέοι κρατήρες στην ανατολική ακτή της χερσονήσου Yamal. Για παράδειγμα, το πρωί της 28ης Ιουνίου 2017, οι ντόπιοι τάρανδοι έβλεπαν φλόγες και στήλες καπνού κοντά στο χωριό Σεϊκάχα. Στο ίδιο μέρος, οι ερευνητές ανακάλυψαν 10 νέους κρατήρες της Αρκτικής.

Η έκρηξη βροντής οφείλεται στην πραγματικότητα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο αιώνιος πάγος λιώνει πρόσφατα όλο και πιο ενεργά, και εξαιτίας αυτού, τα σφραγισμένα αποθέματα μεθανίου απελευθερώθηκαν από το έδαφος εδώ και εκεί, γεγονός που προκαλεί την εμφάνιση νέων αστοχιών.

Τι γίνεται όμως χωρίς φανταστικές εκδοχές θεωρητικών συνωμοσίας; Στην περίπτωση των διοχετεύσεων, οι θεωρητικοί συνωμοσίας κάνουν επίσης μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. 

Για παράδειγμα, πιστεύουν ότι οι κρατήρες είναι οι πρώην βάσεις κατεψυγμένων UFO που αφήνουν περιοδικά τη Γη, αφήνοντας πίσω τους μυστηριώδεις τρύπες στο παγωμένο έδαφος. Μια άλλη κοινή έκδοση λέει ότι οι αρτικοί κρατήρες είναι η πύλη προς τον άλλο κόσμο.

10 | Βρίσκοντας το χαμένο πλοίο φάντασμα HMS Τάμεσης

10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής 12
HMS Τάμεσης © Wikimedia Commons
Τον Αύγουστο του 2016, κοντά στο χωριό Goroshikha, νότια του Αρκτικού Κύκλου, ανακαλύφθηκε το εγκαταλελειμμένο βρετανικό ατμόπλοιο HMS Thames, που πιστεύεται ότι βυθίστηκε το 1877. Το πλοίο βρέθηκε από δύο ερευνητές από τη Ρωσική Γεωγραφική Εταιρεία στην περιοχή Διαδρομή στη Βόρεια Θάλασσα. 
Αυτή η διαδρομή ήταν πολύ δημοφιλής στους πολικούς ταξιδιώτες στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά η ιστιοπλοΐα αποδείχθηκε συχνά ανεπιτυχής μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Το πλοίο κατασκευάστηκε για να εξερευνήσει τον Κόλπο του Ομπ και τον ποταμό Γιενεσί, και να ανοίξει την καλύτερη εμπορική διαδρομή προς τις ακτές της Ρωσίας. Το πλήρωμα εγκατέλειψε αυτό το σκάφος μετά το χειμώνα στην ακτή Yenisei, καθώς ο HMS Thames καταψύχθηκε καλά κατά τη διάρκεια της απουσίας του πληρώματος.
Η ατμομηχανή αποσυναρμολογήθηκε και πωλήθηκε σε μέρη, αν ήταν δυνατόν, και μετά από αυτό το πλήρωμα, με επικεφαλής τον καπετάνιο Joseph Wiggins (Joseph Wiggins), επέστρεψε στο σπίτι στο Ηνωμένο Βασίλειο. 
Συμφωνώ, υπάρχει κάτι τρομακτικό και λυπηρό στην ανακάλυψη των λειψάνων ενός πλοίου που παρασύρεται στις βόρειες θάλασσες τα τελευταία 140 χρόνια.
epirusblog.gr
5 of 5
10 πιο μυστηριώδεις ανακαλύψεις που έγιναν στον αιώνιο πάγο της Αρκτικής και της Ανταρκτικής
epirusblog.gr
5 of 5
περίεργα 9124513355497161963
item