Αιγαίο: Άγρυπνοι φύλακες του Αρχιπελάγους τα Viper – Γιατί η Τουρκία θέλει απεγνωσμένα τα F-16 – «Ούτε ένα βλήμα δεν θα πάει χαμένο»

H εκπαίδευση των ιπτάμενων της 343 Πολεμικής Μοίρας «Αστέρι» πάνω στα τέσσερα πρώτα Viper αποκαλύπτει τα μυστικά τους στα Ελληνικά «γεράκια». 

Με τις εντυπώσεις να εστιάζονται στις δυνατότητες που δίνουν για απόλυτο δικτυοκεντρικό έλεγχο έναντι των αντιπάλων με ότι αυτό συνεπάγεται σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση πάνω από το Αιγαίο.

Οι Έλληνες αεροπόροι που έχουν ήδη πετάξει τις «Οχιές» χωρίς ίχνος υπερβολής χαρακτηρίζουν το αναβαθμισμένο μαχητικό ως ένα ιπτάμενο «κέντρο επιχειρήσεων» το οποίο πέρα από τα χαρακτηριστικά που έχει ως ανεξάρτητη πολεμική μηχανή αποτελεί ένα εναέριο «στρατηγείο» το οποίο συλλέγει επεξεργάζεται και διοχετεύει πληροφορίες όχι μόνο στον ιπτάμενο που το πετά αλλά στο σύνολο των μαχητικών τα οποία ήδη βρίσκονται στον αέρα.

Με άλλα λόγια κάθε Viper βοηθά στην αναγνώριση και προτεραιοποίηση των απειλών από αέρα, θάλασσα και έδαφος και «μοιράζει» ρόλους σε όλα τα ιπτάμενα μέσα ανάλογα με τη θέση τους και τον οπλισμό τους.

«Ούτε ένα βλήμα δεν θα πάει χαμένο» είναι το πρώτο από μια σειρά συμπερασμάτων που έχουν ήδη εξάγει οι Έλληνες ιπτάμενοι οι οποίοι εκπαιδεύονται τους τελευταίους μήνες με τις τέσσερις αναβαθμισμένες «οχιές». 

Καθώς σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών όπως αναμένεται να είναι το Αιγαίο σε κατάσταση σύγκρουσης με τους γείτονες, το πρώτο ζητούμενο θα είναι η πλήρης αξιοποίηση μαχητικών και όπλων έναντι του αντιπάλου. 

Ακόμα και με μικρότερο αριθμό αεροσκαφών η οργάνωση της εναέριας μάχης την οποία διασφαλίζουν τα «κέντρα επιχειρήσεων» Viper το πλεονέκτημα θα αποτελεί το κομβικό σημείο που θα κρίνει ποιος θα επικρατήσει. 

Στην πράξη κάθε ιπτάμενος θα έχει μια απόλυτα ξεκάθαρη εικόνα της αποστολής και κυρίως του τρόπου που θα επιχειρήσει ώστε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα όπλα που μεταφέρει αξιοποιώντας τα με απόλυτη επιτυχία.

thumbnail 1 1

Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τους Έλληνες ιπτάμενους που θα πετούν τα Viper θα είναι να εκπαιδευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δικτυοκεντρικές δυνατότητες του μαχητικού. 

Έμπειροι ιπτάμενοι τονίζουν ότι τα νέα δεδομένα απαιτούν άριστη γνώση όχι μόνο στα ιπτάμενα χαρακτηριστικά του μαχητικού αλλά πλέον κυρίως στα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους καθώς η ταχύτητα επεξεργασίας  των δεδομένων θα έχει καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα της μάχης. 

Τα αεροσκάφη «κέντρα επιχειρήσεων» απαιτούν και ιπτάμενους- «κομπιούτερ» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τα καινούργια δεδομένα στον αεροπορικό πόλεμο είναι αυτά που όχι απλά έχουν ανησυχήσει τους γείτονες αλλά τους φέρνουν σε κατάσταση νευρικού κλονισμού. 

Βλέπουν ότι ο αεροπορικός τους στόλος μένει πλέον επίπεδα πίσω τεχνολογικά και αυτό τους αναγκάζει να «καίγονται» για την απόκτηση καινούργιων αεροσκαφών και την αναβάθμιση όσων ήδη διαθέτουν.

Η επιμονή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ να πείσει την Αμερικανική κυβέρνηση να αποδεσμεύσει καινούργια μαχητικά F-16 στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα όσων προβλέπουν οι επιτελείς των γειτόνων για την εικόνα πάνω από το Αιγαίο τα επόμενα χρόνια. 

Και με δεδομένο ότι σχεδόν αμιγώς-αν εξαιρεθούν τα γερασμένα υπό απόσυρση σε λίγα χρόνια F-4 Phantom- ο αεροπορικός στόλος της TuAF αποτελείται από F-16 εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος τι σημαίνει για την Τουρκική αεροπορία το ενδεχόμενο να παραμείνει ως έχει ενώ την ίδια ώρα να βρίσκει απέναντι τα αναβαθμισμένα Viper και φυσικά τα ακόμη μεγαλύτερων δυνατοτήτων Rafale.


epirusblog.gr
5 of 5
Αιγαίο: Άγρυπνοι φύλακες του Αρχιπελάγους τα Viper – Γιατί η Τουρκία θέλει απεγνωσμένα τα F-16 – «Ούτε ένα βλήμα δεν θα πάει χαμένο»
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2257044444733262608
item