Δέκα πόλεις του… κρασιού – Οι top προορισμοί στην Ευρώπη αναμεσά τους κι ένας ελληνικός!

Οι πόλεις του κρασιού ή αλλιώς οι 10 top ευρωπαϊκοί προορισμοί που φημίζονται για την οινική τους ιστορία και τα υπέροχα κρασιά τους, διάσημα ανά τον κόσμο!

Ανάμεσά τους και ένα ελληνικό νησί, χάρμα οφθαλμών και… γεύσης!

Αμπελώνες και κρασιά στην Ευρώπη

Το κρασί είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, καθώς διηγείται ολόκληρη την ιστορία μιας περιοχής, προδίδει το κλίμα και τους ανθρώπους της, τις προτιμήσεις τους και τη δεξιοτεχνία τους. 

Έτσι στη λίστα με τους top οινικούς προορισμούς στον κόσμο θα δούμε γνωστές πόλεις με μεγάλη παράδοση στο κρασί, τόπους που βγάζουν τα τοπικά τους αρώματα στα προϊόντα που διακρίνονται στις ευρωπαικές αγορές.

10 top προορισμοί στην Ευρώπη


1. Alentejo, Πορτογαλία

Αμπελώνες Ευρώπη Alentejo

Tα κρασιά που παράγονται εδώ είναι εμβληματικά της περιοχής. Δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 250 παραγωγοί, σε τεράστιες εκτάσεις αμπελώνων. 

Τον Νοέμβριο στο Borba γίνεται το φεστιβάλ κρασιού Festa da Vinha e do Vinho, ενώ τον Δεκέμβριο μπορείτε να επισκεφθείτε τα Cabeção και Vila de Frades, όπου οι δοκιμές σε νέα κρασιά από τους παραγωγούς γίνονται φεστιβάλ.

2. Μπορντό, Γαλλία

Αμπελώνες Ευρώπη στο Μπορντό της Γαλλίας

Επισκεφθείτε τους αμπελώνες ή δείτε την περιοχή με κρουαζιέρα. 

Οι επισκέπτες της κατευθύνονται στο Saint-Emilion για το εξαιρετικό κρασί του, όμως ανακαλύπτουν και το μαγευτικό μεσαιωνικό ομώνυμο χωριό που αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999.

3. The Douro Valley, Πορτογαλία

Αμπελώνες Ευρώπη  Douro αμπελώνες δίπλα στη θάλασσα

Η Κοιλάδα Douro θα μπορούσε άνετα να αποκαλείται και “μαγεμένη κοιλάδα”, εξαιτίας της ομορφιάς και των μαγικών τοπίων της. 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εξερευνήσετε αυτό το τοπίο με αμπέλια, που αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, απολαμβάνοντας τη διαδικασία, από τον τρύγο μέχρι την εμφιάλωση του κρασιού.

Ξεκινήστε από το Vila Nova de Gaia και επισκεφθείτε το μέρος όπου ωριμάζουν τα κρασιά Port.

4. Τοσκάνη, Ιταλία

Η Τοσκάνη, στην κεντρική Ιταλία, διαθέτει τοπίο, καλλιτεχνική κληρονομιά και εξαιρετικές πόλεις, με πρώτη εξ αυτών την Φλορεντία. 

Η φύση εδώ έχει πολλά διαφορετικά πρόσωπα, ξεκινώντας από τις ακτές με τις μεγάλες αμμουδιές μέχρι τις απότομες πλαγιές των βράχων. 

Οπότε και τα κρασιά διαφοροποιούντι, προσφέροντας οι παραγωγοί μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών προϊόντων.

5. Champagne, Γαλλία

Η περιοχή αυτή είναι πασίγνωστη για την ποιότητα των αμπελώνων της, οι οποίοι καλύπτουν τεράστιες εκτάσεις και απασχολούν χιλιάδες έμπειρους αγρότες. Μπορείτε να επισκεφθείτε μουσεία για τη σαμπάνια και να απολαύσετε θεματικές ξεναγήσεις.

6. Καταλονία, Ισπανία

Το κλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τους αμπελώνες, (μεγάλη ηλιοφάνεια, ακόμα και το χειμώνα, και μεσαίες θερμοκρασίες το καλοκαίρι), ενώ οι βροχές πέφτουν την άνοιξη και το φθινόπωρο. 

Η μεγάλη γεωγραφική ποικιλία της περιοχής οδήγησε στην παραγωγή 11 διαφορετικών ονομασιών προέλευσης σε κρασί.

7. Piedmont, Ιταλία

Αμπελώνες Ευρώπη  Piedmonte Γαλλία με αμπέλια και κρασιά

Το Piedmont βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Ιταλίας, στα σύνορα με Ελβετία και Γαλλία. 

Σε αντιστοιχία με την ονομασία της περιοχής (πόδι του βουνού) διαθέτει ορεινούς όγκους και περιβάλλεται από 3 πλευρές από τις Άλπεις. 

Διάσημο για τα κρασιά του, που έχουν γνωρίσει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο.

8. Rhone Valley, Γαλλία

Αμπελώνες Ευρώπη στο Rhone

Ανάμεσα στους αμπελώνες και τα βουνά, η Beaujolais ξεδιπλώνει τα ποικίλλα τοπία της. 

Εάν αγαπάτε το καλό κρασί, δοκιμάστε τις 10 σοδιές μεταξύ της πλαγιάς και της κοιλάδας Saône στα βόρεια.

9. Ίστρια, Κροατία

Αμπέλια στην Ίστρια Κροατίας

Φαίνεται ότι οι Φοίνικες και οι Έλληνες είχαν φέρει τους αμπελώνες στην Ίστρια. Οι ντόπιοι της εποχής κατάφεραν να τους αναπτύξουν και εξέλιξαν την παραγωγή κρασιού. 

Υπάρχει άλλωστε ο θρύλος οτι οι Αργοναύτες στην αναζήτηση για το Χρυσόμαλλον Δέρας, αναφώνησαν “kalavojna”, κάτι που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει “καλό κρασί”.

10. Σαντορίνη, Ελλάδα

Αμπελώνες Ευρώπη στη Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, το πιο εντυπωσιακό νησί της Ευρώπης, είναι η πιο ξεχωριστή περιοχή παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα και διαθέτει τον παλαιότερο αμπελώνα στην Ευρώπη, παράγοντας το εξαιρετικό λευκό Ασύρτικο και το κόκκινο, γλυκό Βινσάντο. 

Τα οινοποιεία του νησιού πολλά, όπου θα κάνετε ένα ταξίδι γεμάτο αρώματα και γεύσεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Δέκα πόλεις του… κρασιού – Οι top προορισμοί στην Ευρώπη αναμεσά τους κι ένας ελληνικός!
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2377248655054315970
item