Εσωτερική δύναμη: Μπορούμε περισσότερα από όσα νομίζουμε

Όλοι έχουμε μέσα μας μια δύναμη, άλλοτε λιγότερο κι άλλοτε περισσότερο εμφανή, που είναι συμβατή με την προσωπικότητά μας και μας βοηθάει να αντιμετωπίζουμε καινούργιες ή δύσκολες καταστάσεις, να παίρνουμε αποφάσεις, να προχωράμε παρακάτω.

Δυστυχώς, δεν μπορούμε πάντα να τη νιώσουμε και να την αναγνωρίσουμε και κάποιες φορές μάς φοβίζει. Mερικοί ζουν αρμονικά με την κρυφή τους δύναμη, ενώ άλλοι τη συγχέουν με τη δίψα για ισχύ και νίκη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η αλήθεια είναι ότι μόλις μας συμβεί κάτι δυσάρεστο, μας είναι πολύ δύσκολο να το αποδεχτούμε.

Έτσι, δεν είναι απίθανο στην αρχή να αρνούμαστε να το δεχτούμε ή να νιώθουμε πολύ μεγάλο άγχος, στενοχώρια – ακόμα και κατάθλιψη, και απελπισία.

Δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Είναι φυσικό στην αρχή να νιώθουμε έτσι. Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε, να πάρουμε τον χρόνο μας και να το «χωνέψουμε», να το πάρουμε δηλαδή απόφαση και έτσι να αναδυθεί η εσωτερική μας δύναμη, ώστε να το αντιμετωπίσουμε ή να το αποδεχτούμε (αν είναι κάτι δεδομένο που δεν αλλάζει).

Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να αφήνουμε τον χρόνο να περάσει παρατηρώντας μία κατάσταση μπορεί να είναι από μόνο του ωφέλιμο.

Μάλιστα, οι έρευνες στον τομέα της θετικής ψυχολογίας αναφέρουν ότι το πέρασμα του χρόνου συμβάλλει στην ανάπτυξή μας και τη θετική νοηματοδότηση των δύσκολων στιγμών μας.

Επειδή ακόμα κι όταν ο χρόνος από μόνος του δεν είναι επαρκής γιατρός, είναι σίγουρα μία σημαντική παράμετρος για να νιώσουμε καλύτερα και δυνατότεροι.

Στον χώρο της ψυχολογίας, η δράση ισοδυναμεί με μια εξαιρετικά χρήσιμη στρατηγική αντιμετώπισης, όπου η προσοχή εστιάζεται στην ενεργητικότητα, στην επίλυση του όποιου προβλήματος, στην παραγωγή εναλλακτικών λύσεων και στην ανεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της κατάστασης.

Συνεχίζουμε τη ζωή μας

Αυτό που συνήθως σκεφτόμαστε ή που νιώθουμε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι θα παρατήσουμε τα πάντα, γιατί δεν έχουμε χρόνο, ενέργεια, διάθεση, αντοχή για όλα τα άλλα εκτός από το πρόβλημά μας.

Κι όμως, αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος μας.

Η δράση, η ολοκλήρωση των στόχων μας, η ενασχόληση με κάτι που μας ευχαριστεί και που θέλουμε για παράδειγμα να κατακτήσουμε δεν θα στερήσουν τη δύναμή μας, αντίθετα θα γίνουν πηγή για να βρούμε κι άλλη δύναμη μέσα μας για όλα τα υπόλοιπα.

Δεν παραμελούμε τον εαυτό μας

Για να βρούμε την εσωτερική μας δύναμη, χρειάζεται να φροντίζουμε την «εξωτερική». Ένα υγιεινό lifestyle, με άσκηση, σωστή διατροφή και αρκετό ύπνο, θα μας βοηθήσει να νιώθουμε πιο δυνατοί για να αντιδράσουμε.

Επίσης, σημαντικό είναι να εστιάζουμε σε όσα μας ευχαριστούν και μας δίνουν δύναμη και να αφήνουμε όσα μας στερούν ακόμα και τη δύναμη που μας απομένει.

Ας εστιάσουμε στους φίλους ή τους συγγενείς που μας γεμίζουν με θετική ενέργεια, την ψυχαγωγία που μας ανανεώνει, την επαφή με τη φύση, τα αγαπημένα μας χόμπι Οτιδήποτε μας κάνει καλό, είναι θεραπευτικό.

epirusblog.gr
5 of 5
Εσωτερική δύναμη: Μπορούμε περισσότερα από όσα νομίζουμε
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 4048399877792103655
item