Γιάννενα: Δήμος Ιωαννιτών - “Μέτωπο” για να μην υπογραφεί η σύμβαση για τα led

“Μέτωπο” για να μην υπογραφεί η σύμβαση του έργου αντικατάστασης του αστικού οδοφωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών με λαμπτήρες τεχνολογίας led, ορθώνουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου, όπως φάνηκε κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου, το απόγευμα της Δευτέρας.

Η αντίδραση από διαφορετικές αφετηρίες των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έχει ως αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου περί της έγκρισης της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο που οδηγεί στο επόμενο βήμα, την υπογραφή της σύμβασης από τον ανάδοχο, την “Ένωση Εταιρειών ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- FOTAGONLED Α.Ε.”.

Πρώτος ο Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα», αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η δημοτική αρχή δεν πρέπει να υπογράψει τη σύμβαση για το διαγωνισμό που αφορά στον οδοφωτισμό του Δήμου Ιωαννιτών. 

Όπως τόνισε, σε πολιτικό επίπεδο, η υπογραφή της σύμβασης αυτής την οποία χαρακτήρισε ως «αποικιοκρατικού τύπου» δεν πρέπει να προχωρήσει διότι  παραχωρεί μια βασική υποδομή του δήμου για 12 χρόνια με επονείδιστους όρους, χωρίς τεχνική πληρότητα που θα συμβάλει στην ποιότητα του οδοφωτισμού και χωρίς οικονομικό όφελος για το δήμο και τους δημότες. 

Σε νομικό επίπεδο, ο κ. Μπέγκας τόνισε ότι η προσφυγή που έχει κάνει η παράταξή του μαζί με εκείνη του Λάζαρου Νάτση στο ΣτΕ θα κριθεί στις 6 Ιουνίου του 2023 και με βάση την απόφαση της Ολομέλειας για παρόμοια προσφυγή του Δήμου Βέροιας θα γίνει κι αυτή αποδεκτή. 

«Αν λοιπόν επιτρέψετε την υπογραφή της επίμαχης σύμβασης για τον οδοφωτισμό πριν την απόφαση του ΣτΕ στις 6 Ιουνίου θα φέρετε ακέραια την ευθύνη για μια τεράστια ζημιά που θα υποστεί ο δήμος εξαιτίας των απαιτήσεων που θα προκύψουν από τον ανάδοχο χωρίς καν την υλοποίηση του έργου. Μην το κάνετε. Θα γραφτείτε στην ιστορία του δήμου με μελανά γράμματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

Η Τατιάνα Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης “Ιωάννινα_2023” ανέτρεξε στις προβλεπόμενες ενέργειες που οφείλουν να προηγηθούν της υπογραφής της σύμβασης για τα led, τονίζοντας πως δεν υπάρχει η στοιχειώδης προετοιμασία από τη δημοτική αρχή και πως η τελευταία χειρίζεται το θέμα με πρωτοφανή ερασιτεχνισμό και επιπολαιότητα. 

Ανέφερε μεταξύ άλλων πως η διαδικασία υλοποίησης του έργου προβλέπει τον ορισμό μετά από σχετικό διαγωνισμό Ανεξάρτητο Ελεγκτή (Κατασκευής και Λειτουργίας), με ευθύνη του κύριου του έργου. Χωρίς τον ορισμό αυτόν το έργο δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση μεσεγγύησης, πρέπει να εγκρίνει τη σύμβαση εκχώρησης, τη σύσταση Ειδικού Καταπιστευτικού (Δεσμευμένου) Λογαριασμού κτλ.

 Η επικεφαλής της παράταξης “Ιωάννινα_2023” ρώτησε καταλήγοντας αν αναμένεται κάποια περαιτέρω εμπλοκή της Περιφέρειας στο έργο, αν έχει υλοποιηθεί την Περιφέρεια και αν έχει παραληφθεί ο φάκελος του έργου από την Περιφέρεια. 

Τέλος, ζήτησε από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την άμεση εμπλοκή του, λόγω και της νομικής του ιδιότητας, στην εξέταση όλων των παραπάνω, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να είναι πλήρως ενημερωμένο για να λάβει τις αποφάσεις εκείνες που εξυπηρετούν το συμφέρον του Δήμου Ιωαννιτών και των συνδημοτών. 

Οι απαντήσεις

Απαντήσεις για το θέμα των led έδωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Φώτης Βάββας. Υποστήριξε πως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του έργου ικανοποιούν τη δημοτική αρχή, υπάρχουν φωτοτεχνικές μελέτες, προβλέπεται για 12 χρόνια η συντήρηση και λειτουργία του δικτύου από τον ανάδοχο, υπάρχουν παράμετροι για αποκατάσταση βλαβών εντός 48 ωρών και στο σύνολό τους αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εξασφαλίζουν την καλή λειτουργία του έργου εντός 12ετίας.

Στα ερωτήματα της Τ. Καλογιάννη, ο κ. Βάββας ανέγνωσε συμβατικές διατάξεις του έργου και τόνισε πως ό,τι προβλέπεται από τη σύμβαση θα υλοποιηθεί. “Ό,τι προβλέπεται από τις συμβατικές υποχρεώσεις θα τηρηθεί μέσω των νομίμων οργάνων” τόνισε ο κ. Βάββας χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.

Ακολούθησε μια κουβέντα για την έκπτωση του έργου, και για μια ακόμα φορά ο κ. Βάββας δεν αρνήθηκε πως η τελική έκπτωση του 1% δεν τον ικανοποιεί, καθώς ο ίδιος ανέμενε έκπτωση της τάξεως του 25%.

Ο Θωμάς Μπέγκας κατέληξε στο κλείσιμο της κουβέντας ζητώντας από τη δημοτική αρχή πριν την υπογραφή της σύμβασης να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο με την υπηρεσία για μια ολοκληρωμένη κουβέντα.


epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Δήμος Ιωαννιτών - “Μέτωπο” για να μην υπογραφεί η σύμβαση για τα led
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8008772676674446043
item