Αναβαθμιση της Κύπρου για πτήσεις τράνζιτ αμερικανικών KC-135 -Η Άσκηση Silver Falcon 2023 στο νησί θέτει σε συναγερμό την Άγκυρα

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές έχουν προτείνει αεροσκάφη KC-135 και τα C-32 που πετούν συνήθως στην Αλβανία να προσγειώνονται και στην Κύπρο-Αυτό που φοβούνται σίγουρα οι Τούρκοι θα ήταν μια αμερικανική βάση στην Κύπρο ενώ το νησί οδεύει προς το ΝΑΤΟ.

ΗΕυρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ και η Ελληνική Εθνοφρουρά θα πραγματοποιήσουν την στρατιωτική Άσκηση Silver Falcon 2023 σε διάφορα σημεία της Κύπρου, στις 6-24 Φεβρουαρίου 2023, προκαλώντας συναγερμό στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα, “οι Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν αποφασίσει να προετοιμάσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά  για το ΝΑΤΟ, θα διεξάγουν ασκήσεις με την εθνοφρουρά της Κύπρου, χωρίς να χάσουν χρόνο.

Σε ανακοίνωση που έγινε στον επίσημο ιστότοπο της Αμερικανικής Διοίκησης στην Ευρώπη (EUCOM), ανακοινώθηκε ότι "οι αμερικανικές δυνάμεις και η ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά θα διοργανώσουν την Άσκηση Silver Falcon-2023 σε διάφορα σημεία της Κύπρου μεταξύ 6-24 Φεβρουαρίου 2023.

Σημειώθηκε ότι η άσκηση, η οποία θα διεξαχθεί σύμφωνα με διμερείς συμφωνίες, «αντιπροσωπεύει ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου και συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα».

Στην ανακοίνωση της EUCOM περιλαμβάνονται οι ακόλουθες δηλώσεις:

«Η άσκηση Silver Falcon-2023 στοχεύει να προετοιμάσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ για την εφαρμογή διαδικασιών αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την υποστήριξη μη μαχόμενων σε αποστολές εκκένωσης.

Ως εκ τούτου, η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να παρέχει έτοιμες δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, περιορισμένος αριθμός αμερικανικών δυνάμεων θα αναπτυχθεί προσωρινά σε διάφορα σημεία σε όλη την Κύπρο για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων.

Έτσι, προβλέπεται ότι η άσκηση θα αυξήσει τη διαλειτουργικότητα και των δύο ενόπλων δυνάμεων, και θα ενισχύσει την ικανότητά τους να επεμβαίνουν συντονισμένα, ειδικά σε περιόδους κρίσης.

Η άσκηση Silver Falcon-2023 παρέχει μια ευκαιρία στον αμερικανικό και τον κυπριακό στρατό να μάθουν ο ένας από τον άλλον», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Κύπρος ετοιμάζεται να εισέλθει στο ΝΑΤΟ

Η συμφωνία συμμετοχής στο Πρόγραμμα Σύμπραξης υπογράφηκε μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς  στις 29 Δεκεμβρίου 2022.

Έτσι, η Ελληνοκυπριακή Εθνοφρουρά συμπεριλήφθηκε σε ένα σημαντικό στάδιο προετοιμασίας για συμμετοχή μελλοντικά στο ΝΑΤΟ.

Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει μια σειρά από δραστηριότητες εκπαίδευσης και εξοπλισμού για να προετοιμασθεί ο κυπριακός στρατός, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών αναμένεται να αναλάβει διάφορες αποστολές στο Νησί.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές, από την άλλη, προτείνουν τα KC-135 και τα C-32 που πετούν συνήθως στην Αλβανία να προσγειώνονται και στην Κύπρο.

Μετά το Πρόγραμμα Κρατικής Συνεργασίας, οι χώρες συνήθως περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Σύμπραξη για την Ειρήνη (PfP) γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ στο τέλος του.

Η Τουρκία βλέποντας το φάσμα μιας πιθανής εισόδου της Κύπρου στην συμμαχία, κατανοεί ότι το περιθώριο ελιγμών ή απειλών κατά της Λευκωσίας, λαμβάνει τέλος, και αυτό εξοργίζει ακόμα πιο πολύ την τουρκική ηγεσία.

Τουρκία και κατεχόμενα δεν θα κυριαρχούν πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τα σύνορα της περιβόητης "Γαλάζιας Πατρίδας" στην Ανατολική Μεσόγειο θα ακυρωθούν και θα αλλάξουν όλες οι συμμαχίες στην περιοχή.

Η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, είχε αναφέρει παλαιότερα  ότι "η Κύπρος η οποία  αποτελούσε τουρκικό έδαφος για πολλά χρόνια  αντιμετωπίζει ένα τρομερό σχέδιο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού που ανατρέπει τα πάντα στην κυριολεξία".

Ο Τούρκος σύμβουλος και Καθηγητής Δρ. Ata Atun είχε αναφέρει τους στόχους των ΗΠΑ για την Κύπρο, οι οποίοι προκαλούν συναγερμό στην Τουρκία:

• Οι Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και θα πιεστούν για ένα σχέδιο "αναγκαστικής" ενοποίησης το οποίο θα γίνει αποδεκτό και θα υπογραφεί στο μέλλον.

• Θα δημιουργηθεί ένα ενιαίο Κυπριακό κράτος που θα ανήκει ολοκληρωτικά στην ΕΕ αντί της σημερινής  «Κυπριακής Δημοκρατίας».

• Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του ενιαίου Κυπριακού κράτους, η οποία καλύπτει μια τεράστια περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, θα δηλωθεί και θα καταχωρηθεί στον ΟΗΕ.

• Μέρος αυτής της αποδεκτής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα ανήκει άμεσα στην Ελλάδα και το νέο Κυπριακό Κράτος, και όλα έμμεσα στην ΕΕ.

• Η Τουρκία θα διακόψει κάθε είδους οικονομική και στρατιωτική παρέμβαση, και τα τουρκικά στρατεύματα θα αποχωρήσουν από το νησί (όπως και τα ελληνικά).

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων και η στρατηγική θέση της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει αλλάξει πλήρως τις προτεραιότητες των ΗΠΑ, και αυτό θα το βλέπουμε πλέον συνεχώς σε αυτήν την περιοχή.      


epirusblog.gr
5 of 5
Αναβαθμιση της Κύπρου για πτήσεις τράνζιτ αμερικανικών KC-135 -Η Άσκηση Silver Falcon 2023 στο νησί θέτει σε συναγερμό την Άγκυρα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2492418946742333512
item