Ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Λάσπα για τις drag queens - Οι αντιδράσεις

Θετικές, αλλά και αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσε η εκδήλωση που διοργάνωσαν το Pride Θεσσαλονίκης και οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, όπου drag queens διάβασαν Χριστουγεννιάτικες ιστορίες σε παιδιά ηλικίας 3-13 ετών.

Σύμφωνα με τις δυο οργανώσεις, που ασχολούνται με τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η συμμετοχή ήταν μεγάλη. Δεκάδες παιδιά παρακολούθησαν την εκδήλωση, μαζί με τους γονείς τους. Χρειάστηκε μάλιστα, να αλλάξει σημείο η εκδήλωση, για την ασφάλεια κυρίως των παιδιών, αφού δεν έλειψαν και οι απειλές από κάποιους που διαφωνούσαν με τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Ανάμεσα στις δημόσιες διαφωνίες ήταν και αυτή της Κατερίνας Λάσπα. Η τομεάρχης Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, «αθλιότητα» τη συγκεκριμένη εκδήλωση προσθέτοντας πως «ο καθένας ας κάνει ότι θέλει στον εαυτό του. Κανένας όμως δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδιάκια».

Η ανάρτησή της στο facebook:

Η αντίδραση της κ. Λάσπα, προκάλεσε εκνευρισμό σε στελέχη του κόμματος, αφού έρχεται σε αντίθεση με τις επίσημες θέσεις της Χαριλάου Τρικούπη. Ας σημειωθεί ότι η γνωστή τηλεπαρουσιάστρια ανέλαβε τομεάρχης Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ τον Νοέμβριο 2022 και είναι προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Επιπλέον στη συγκεκριμένη εκδήλωση, υπήρξε θεσμική εκπροσώπηση από στέλεχος του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. 

Παρούσα ήταν η Βάσια Μαδέση, αναπληρώτρια γραμματέας ισότητας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ. Σε ανάρτησή της μεταξύ άλλων, σημείωσε «γίναμε μια παρέα μικροί και μεγάλοι ακούγοντας το παραμύθι με την «Drag queen που έσωσε τα Χριστούγεννα»! 

Τα παιδιά μας είπαν για την «χρωματιστοχώρα», μια δική τους επινόηση, μια χώρα που όλα τα χρώματα και οι άνθρωποι ζουν αρμονικά και λάμπουν το ίδιο χωρίς το ένα να επισκιάζει το άλλο. Ίσως ο,τι πιο όμορφο έχω ακούσει αυτή τη χρόνια γιατί τα παιδιά έχουν τον τρόπο τους να γεμίζουν την καρδιά μας. 

Για το 2023, ας πούμε στα παιδιά πως τα παιχνίδια δεν είναι μόνο ροζ και μπλε, πως τα αυτοκινητάκια δεν είναι μόνο για αγόρια και οι κουζίνες μόνο για κορίτσια. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν με αγάπη απέναντι σε όσες φωνές δυσκολεύονται να καταλάβουν τα αυτονόητα, καλή και πολύχρωμη νέα χρονιά!».

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε δημόσια και ο αναπληρωτής γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Βήκας, ο οποίος είναι ιδιαιτέρως γνωστός για τον αγώνα του σε Ελλάδα και εξωτερικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε ανάρτηση του, ο κ. Βήκας σημείωσε ότι «η ομοφοβία και η τρανσφοβία καταγγέλλονται απερίφραστα από το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά, όχι στο όνομά μου οι δηλώσεις της κ. Λάσπα». 

Επιπλέον, τόνισε ότι «όταν, δε, ο κακοποιητικός λόγος προέρχεται από στελέχη του κόμματος, δεν εκφράζονται σε καμία περίπτωση οι αξίες της Σοσιαλδημοκρατίας, για τις οποίες τόσο αγώνα κάνουμε, ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις στις κοινωνίες μας. Σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία που ακολουθείται είναι μια χωρίς αστερίσκους».

Σκληρή ανακοίνωση εναντίον της κ. Λάσπα εξέδωσε και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών. Σε αυτήν, καταγγέλλουν την τομεάρχη Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως χρησιμοποίησε απαράδεκτο, κακοποιητικό, ακραίο ρατσιστικό και τρανσφοβικό λόγο.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και γενικότερα των ΛΟΑΤΚΙ+ προσώπων, διαμαρτύρεται με έντονο τρόπο και καταγγέλλει τον απαράδεκτο, κακοποιητικό και ακραίο ρατσιστικό τρανσφοβικό λόγο της Γεν. Γραμματέως Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ Κατερίνας Λάσπα.

Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, οι οργανώσεις: Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης & Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, ανακοίνωσαν δημόσια μία εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν κατά την οποία Drag Queens διάβασαν χριστουγεννιάτικα παραμύθια σε παιδιά, σε παιδικό σταθμό σε περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Το event -όπως ήταν αναμενόμενο- πήρε μεγάλη δημοσιότητα, προκαλώντας ένα παραλήρημα μίσους κυρίως από ακροδεξιές ομάδες, με αποτέλεσμα οι οργανώσεις να αλλάξουν την τοποθεσία της εκδήλωσης, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τα παιδιά και τους γονείς που είχαν δηλώσει συμμετοχή, όσο και γενικότερα τα πρόσωπα που θα βρίσκονταν στο χώρο.

Με λύπη μας διαβάσαμε ότι ρατσιστικά παραληρήματα δεν υπήρξαν όμως μόνο από την ακροδεξιά, αλλά και από στελέχη πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματέας Εθελοντισμού του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Κατερίνα Λάσπα, σχολίασε δημόσια με σκαιό, μισαλλόδοξο λόγο μίσους στη βάση της έκφρασης και ταυτότητας φύλου, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram, χαρακτηρίζοντας ως "αθλιότητα" τόσο την εορταστική εκπαιδευτικού περιεχομένου δράση, όσο και τις Drag Queens. 

"Ο καθένας ας κάνει ό, τι θέλει στον εαυτό του. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα με πλάγιο τρόπο να επιβάλει τέτοια πρότυπα σε παιδάκια"».

epirusblog.gr
5 of 5
Ενόχληση στο ΠΑΣΟΚ μετά τις δηλώσεις Λάσπα για τις drag queens - Οι αντιδράσεις
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 121098233417992429
item