Charlie Hebdo: Η γαλλική εφημερίδα «ξαναχτυπά» αγνοώντας τις απειλές Τεχεράνης και Χεζμπολάχ

«Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να βρούμε την έξοδο», γράφει η λεζάντα του προκλητικού σκίτσου που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo», απεικονίζοντας μουλάδες του Ιράν να βγαίνουν από το σώμα μιας γυναίκας.

Στις 4 Ιανουαρίου, σ΄ένα άλλο σκίτσι, οι μουλάδες εισέρχονταν στο γυναικείο σώμα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο απείλησε το Παρίσι με αντίποινα. 

Η σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας περνά σήμερα στην αντεπίθεση μετά τις απειλές του Ιράν και της Χεζμπολάχ, της ισχυρής φιλοϊρανικής οργάνωση του Λιβάνου, που καταδίκασαν τη δημοσίευση αμφιλεγόμενων σκίτσων για τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Η Χεζμπολάχ, μάλιστα, κάλεσε την κυβέρνηση των Παρισίων να λάβει μέτρα κατά της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας. 

«Η Χεζμπολάχ καταδικάζει έντονα αυτήν την αποτρόπαια πράξη …καλούμε τους ελεύθερους και έντιμους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να την καταδικάσουν», αναφέρει το σιιτικό κόμμα σε ανακοίνωσή του, στην οποία ωστόσο δεν καλεί σε διαδηλώσεις. 

Υπενθυμίζεται ότι, το «Charlie Hebdo» δημοσίευσε πριν από μία εβδομάδα μία σειρά από σκίτσα για τον ανώτατο θρησκευτικό και πολιτικό ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προκαλώντας την οργή της Τεχεράνης.
 «Ο ιμάμης Χαμενεΐ δεν είναι απλώς ο ηγέτης μιας μεγάλης χώρας, είναι το θρησκευτικό σημείο αναφοράς για δεκάδες εκατομμύρια πιστούς», υπογράμμισε η Χεζμπολάχ καλώντας τη γαλλική κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα για να τιμωρήσει τους δράστες της ενέργειας αυτής, οι οποίοι επιτέθηκαν σε αυτό που είναι ιερό και προσέβαλαν την αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου έθνους.

Ως αντίδραση στη δημοσίευση των σκίτσων αυτών, το Ιράν έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών στο Ιράν (IFRI), που υπάγεται στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την περασμένη Κυριακή, εκατοντάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στην πρεσβεία της Γαλλίας στην Τεχεράνη, όπου έκαψαν γαλλικές σημαίες.

Από την πλευρά του, το «Charlie Hebdo» ανακοίνωσε ότι δημοσίευσε τα σκίτσα σε ένδειξη υποστήριξης προς το λαό του Ιράν, την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται εδώ και αρκετούς μήνες από άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις, οι οποίες προκλήθηκαν από τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, μετά την σύλληψή της από την «αστυνομία ηθών» στην Τεχεράνη γιατί δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.
Η γαλλική σατιρική εφημερίδα συγκέντρωσε δεκάδες γελοιογραφίες σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος, στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, για την επιλογή του καλύτερου σκίτσου που θα κοσμεί το εξώφυλλό της, στις 7 Ιανουαρίου.

Πριν από οκτώ χρόνια εκείνη την ημέρα, η γαλλική σατιρική εφημερίδα δέχτηκε επίθεση τρομοκρατών ως αντίποινα για τις γελοιογραφίες της που θεωρήθηκαν προσβολή για τον προφήτη Μωάμεθ. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν την ζωή τους με τη Γαλλία να βυθίζεται στο πένθος

Η δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ είχε προκαλέσει οργή στις μουσουλμανικές χώρες και οι επιθέσεις του 2015 είχαν δημιουργήσει μεγάλο κίνημα υποστήριξης προς το Charlie Hebdo σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το σκίτσο που ξεχώρισε από τα 300 που έλαβε η διεύθυνση της σατιρικής εφημερίδας από διάφορες χώρες όπως Ιράν, Τουρκία, Ηνωμένες Πολιτείες, Σενεγάλη και Αυστραλία, είναι μία ολόγυμνη γυναίκα με τα πόδια ορθάνοιχτα και τους μουλάδες να κάνουν ουρά για να μπουν στο σώμα της.

Το εκκεντρικό αν μη τη άλλο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στις 7 Ιανουαρίου, υπό τον τίτλο: «Μουλάδες, επιστρέψτε από εκεί που βγήκατε», είναι αφιερωμένο στο μαζικό κύμα διαμαρτυρίας των Ιρανών πολιτών εναντίον του θεοκρατικού καθεστώτος του Αγιατολάχ Χαμενεί, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Liberation».
Η σατιρική εφημερίδα ήθελε να εκφράσει με τον τρόπο αυτό την υποστήριξή της στους Ιρανούς και κυρίως στις γυναίκες, που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους τους τελευταίους μήνες για να διατρανώσουν την αντίθεσή της στην σκληρή πολιτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης.

Όλα ξεκίνησαν όταν η «αστυνομία ηθών» αντέδρασε με εξαιρετική αυστηρότητα απέναντι στη νεαρή Μαχσά Αμινί, η οποία ξυλοκοπήθηκε επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της και τελικά έχασε τη ζωή της στο νοσοκομείο προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 503 άμαχοι έχουν χάσει την ζωή τους από τα πυρά των ιρανικών αρχών επειδή συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Για να επιλεγεί το καλύτερο εξώφυλλο, η σατιρική εφημερίδα έδωσε σαφείς οδηγίες: η γελοιογραφία που απεικονίζει τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν η πιο «αστεία και κακή».

«Οι σκιτσογράφοι και οι γελοιογράφοι έχουν καθήκον να βοηθήσουν τους Ιρανούς καθώς αγωνίζονται για την ελευθερία τους, γελοιοποιώντας αυτόν τον θρησκευτικό ηγέτη που αντιπροσωπεύει το παρελθόν και ρίχνοντάς τον στον κάδο σκουπιδιών της ιστορίας», ήταν η συμβουλή της διεύθυνσης της εφημερίδας.

Σύμφωνα με τον Riss, διευθυντή σύνταξης του «Charlie Hebdo», το ιρανικό κίνημα διαμαρτυρίας έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και η σατιρική εφημερίδα έπρεπε να το καλύψει

«Θέλαμε σκίτσα από όλο τον κόσμο και να μην εγκλωβιστούμε στη γαλλοκεντρική σκέψη», είπε ο Riss, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να δείξουμε «την οπτική ποικιλομορφία της ιρανικής αντιπολίτευσης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η σατιρική εφημερίδα της Γαλλίας έχει γίνει στόχος τριών τρομοκρατικών επιθέσεων: το 2011, το 2015 και το 2020. Όλες αυτές υποτίθεται ότι ήταν αντίποινα για τις γελοιογραφίες που έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς απεικονίζοντας με αμφιλεγόμενο τρόπο τον προφήτη Μωάμεθ.
epirusblog.gr
5 of 5
Charlie Hebdo: Η γαλλική εφημερίδα «ξαναχτυπά» αγνοώντας τις απειλές Τεχεράνης και Χεζμπολάχ
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 349952895380283789
item