Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα πλησιάζουν σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πιθανή συμφωνία θα αποτελέσει μέρος μιας πολιτιστικής ανταλλαγής, η οποία θα δώσει τέλος στη διαμάχη για τα ιστορικά αντικείμενα που χρονολογείται από το 1800.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συμφωνία προβλέπει την αποστολή ενός τμήματος των Γλυπτών του Παρθενών στην Αθήνα εκ περιτροπής και για αρκετά χρόνια. 

Σε αντάλλαγμα, το μουσείο του Λονδίνου θα λάβει άλλα αντικείμενα ως «δάνειο» και επίσης η Βρετανία θα μπορούσε να πάρει γύψινα αντίγραφα των γλυπτών του Παρθενώνα.

Οι περίπλοκες συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και η συμφωνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, είπαν οι πηγές του Bloomberg που δεν θέλουν να κατονομαστούν καθώς η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμη, σημειώνοντας, πάντως, ότι τα logistics της μετακίνησης των έργων είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκη.

Αντίστοιχη αυτής με το Met η συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Μια συμφωνία θα έλυνε το πρόβλημα που μαστίζει τις αγγλοελληνικές σχέσεις από την ίδρυση της σύγχρονης Ελλάδας το 1832, και η οποία μάλιστα απείλησε κάποια στιγμή να προσθέσει άλλη μία πτυχή στις ήδη περίπλοκες διαπραγματεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Η συμφωνία, λέει το Bloomberg, θα μπορούσε να είναι παρόμοια με αυτή που συνήφθη πέρυσι, η οποία όριζε όρι η Ελλάδα θα ανακτούσε 161 αρχαία αντικείμενα από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης. 

Αυτή η συμφωνία, η οποία περιελάμβανε επίσης ένα πολιτιστικό ίδρυμα με έδρα το Ντέλαγουερ, προβλέπει ότι τα μαρμάρινα έργα που συλλέγονται από έναν Αμερικανό δισεκατομμυριούχο θα επιστρέψουν σταδιακά στην Ελλάδα αφού εκτεθούν στο Met μαζί με άλλα έργα που κάνουν το αντίστροφο ταξίδι, σε μια μακρά διαδικασία που θα διαρκέσει από το 2023 έως το 2048.

Σε μια άλλη συμφωνία που συνήφθη πέρυσι, ένα μουσείο στη Σικελία της Ιταλίας επέστρεψε ένα κομμάτι από τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα ως μέρος μιας συμφωνίας «ανανεώσιμου δανεισμού».

Ανάμεσα στα περίπλοκα εμπόδια που έλυσαν οι πρόσφατες συμφωνίες ήταν το ακανθώδες ζήτημα της ιδιοκτησίας και άλλες νομικές αξιώσεις, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο για τα έργα που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου τόνισε ότι θα «λειτουργήσει εντός του νόμου» σχετικά με μια νέα συνεργασία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και ότι «δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη μεγάλη συλλογή μας καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής ιστορίας της ανθρωπότητας».

epirusblog.gr
5 of 5
Bloomberg: Ελλάδα και Βρετανία κοντά σε συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
epirusblog.gr
5 of 5
κοινωνία 6858388902012158615
item