Διατηρήστε ήρεμη την ψυχική υγεία σας τις ημέρες των γιορτών

Η ψυχική υγεία δεν παίρνει άδεια τα Χριστούγεννα και με όλα τα πρόσθετα άγχη που μπορεί να έρθουν με την περίοδο των εορτών, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε για την ευημερία σας.

Σχεδιάστε εκ των προτέρων

Αποφύγετε το περιττό άγχος κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου προγραμματίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο ενόψει των Χριστουγέννων και προσέχοντας να μην αναλάβετε πολλά. Δεν είστε εγωιστές λέγοντας «όχι» σε κάποια πράγματα ή ζητώντας κάποια βοήθεια. 

Για παράδειγμα, αν διοργανώνετε χριστουγεννιάτικο δείπνο, θα μπορούσατε να ζητήσετε από κάποιους από τους καλεσμένους σας να φέρουν ένα ορεκτικό ή επιδόρπιο;

Βρείτε χρόνο για εσάς

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι πολύ εύκολο να παρασυρθείτε στις ιδέες άλλων ανθρώπων για διασκέδαση. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κάνετε κάτι που θέλετε επίσης – αυτές είναι και οι διακοπές σας! 

Εάν γνωρίζετε ότι αυτό θα είναι δύσκολο, δοκιμάστε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων ή να ορίσετε μια ή δύο δωρεάν μέρες μόνο για εσάς.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, αποφύγετε να συγκρίνετε την εμπειρία σας με αυτές των φίλων σας. 

Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μοιράζονται μόνο τα καλύτερα κομμάτια της ζωής τους στο Διαδίκτυο και δεν ξέρετε τι συμβαίνει πίσω από τις χαμογελαστές selfies!

Βηματίστε τον εαυτό σας

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο να χαλαρώσετε την περίοδο των Χριστουγέννων – μην φοβάστε να αφιερώσετε χρόνο για να πάτε για μια βόλτα, να ακούσετε μουσική ή να πάρετε έναν υπνάκο αν το χρειάζεστε. Εάν φιλοξενείτε, προσπαθήστε να το προγραμματίσετε εκ των προτέρων.

Βγείτε έξω

Το να πάτε για μια χειμωνιάτικη βόλτα – ακόμα κι αν είναι ακριβώς γύρω από το τετράγωνο – μπορεί να είναι ο τέλειος τρόπος για να πάρετε λίγο καθαρό αέρα και να ασκηθείτε μαζί με μια αλλαγή θέσης. Το να βρίσκεστε στο ίδιο σπίτι για πολύ καιρό μπορεί να γίνει λίγο έντονο, οπότε μια αλλαγή σκηνικού θα κάνει σε όλους καλό!

Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά

Αν και είναι φυσιολογικό να αφιερώνετε υπερβολικά τα Χριστούγεννα, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη διατροφή σας όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη με πολλά φρούτα και λαχανικά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας που μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεσή σας.

Το αλκοόλ με μέτρο

Αν και λίγο αλκοόλ μπορεί να σας κάνει να νιώσετε χαλαροί, μην ξεχνάτε ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ευερέθιστοι και χαμηλοί. Το να πίνετε σύμφωνα με τις συνιστώμενες οδηγίες σημαίνει ότι θα απολαύσετε ένα χριστουγεννιάτικο φαγητό, ενώ θα μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεσή σας. Το αλκοόλ μπορεί επίσης να παίξει μεγάλο ρόλο σε διαφωνίες και διαφωνίες, επομένως είναι λογικό να πίνετε με μέτρο.

Κοιμηθείτε αρκετά

Η υπνηλία μπορεί επίσης να σας κάνει να νιώθετε χαμηλά, γι’ αυτό προσπαθήστε να τηρείτε τα κανονικά μοτίβα ύπνου όσο το δυνατόν περισσότερο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Μιλάτε σε κάποιον

Εάν ανησυχείτε για τα Χριστούγεννα ή αισθάνεστε καταβεβλημένοι ή υπό πίεση, μην φοβάστε να μιλήσετε σε κάποιον για αυτό. Κάντε μια συνομιλία με κάποιον που εμπιστεύεστε.

epirusblog.gr
5 of 5
Διατηρήστε ήρεμη την ψυχική υγεία σας τις ημέρες των γιορτών
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 7932961175361767868
item