Τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν την ικανοποίηση στη ζωή μας

Happiness unpacked… Τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν την ικανοποίηση στη ζωή μας, αυξάνοντας την ψυχική ανθεκτικότητα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα και η ψυχοθεραπεύτρια Μαρίνα Μόσχα γράφει για αυτό…

Τι είναι η ευτυχία; Τι μας κάνει ευτυχισμένους; Ερωτήσεις που ακούγονται πολύ ελκυστικές και επιθυμητές αλλά και πολύ γενικές ταυτόχρονα…

Η ευτυχία -μία σύνθεση από τρεις βασικές έννοιες της θετικής ψυχολογίας: α) ικανοποίηση από τη ζωή, β) πόροι αντιμετώπισης και γ) θετικά συναισθήματα -προβλέπει τα επιθυμητά αποτελέσματα που αναζητάμε στη ζωή μας σε πολλούς τομείς.

Μέσα από θεωρίες των θετικών συναισθημάτων, όπως η θεωρία διεύρυνσης και δόμησης, μας δίνονται αρκετές εξηγήσεις. Εξηγήσεις για το πώς τελικά τα θετικά συναισθήματα βοηθούν τους ανθρώπους:
-διευρύνοντας το πεδίο σκέψης και προσοχής
-δημιουργώντας αποθέματα φυσικών, νοητικών, κοινωνικών και ψυχικών πόρων με διάρκεια στο χρόνο

Πρόσφατη έρευνα (Cohn, et al., 2009) συμπέρανε πως τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν τόσο την ανθεκτικότητα, όσο και την ικανοποίηση που λαμβάνουμε από τη ζωή. Σχετίζονται επίσης και με την ψυχική ανθεκτικότητα. 

Πιο συγκεκριμένα, τα θετικά συναισθήματα είναι αυτά που συνδέουν την ευτυχία με την ικανοποίηση στη ζωή μας και όχι οι γενικότερες θετικές εκτιμήσεις της ζωής ενός ατόμου.

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους, όχι μόνο επειδή αισθάνονται καλύτερα αλλά επειδή αναπτύσσουν πόρους για να ζουν καλά.

epirusblog.gr
5 of 5
Τα θετικά συναισθήματα αυξάνουν την ικανοποίηση στη ζωή μας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1852304300052533932
item