Ιράν: Η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίζει τις εκτελέσεις διαδηλωτών -Καταδίκη από Νορβηγία, Γερμανία, Βρετανία

Στο υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας κλήθηκε ο πρεσβευτής του Ιράν στο 'Οσλο για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για τις εκτελέσεις διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, ανακοίνωσε σήμερα η νορβηγική διπλωματία.

Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την ίδια ημέρα νέες θανατικές καταδίκες, πάντα σε σχέση με το κίνημα διαμαρτυρίας, συγκεκριμένα για τρεις άνδρες που κατηγορούνται ότι ενεπλάκησαν στον θάνατο τριών μελών των δυνάμεων της τάξης.

Η εκτέλεση δια απαγχονισμού που ανακοινώθηκε το Σάββατο, δύο ανδρών οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο ενός μέλους παραστρατιωτικής δύναμης, προκάλεσε θύελλα διεθνών αντιδράσεων.

Νορβηγία: Καλεί το Ιράν να σταματήσει αμέσως τις εκτελέσεις

«Η Νορβηγία καταδικάζει εντονότατα την εκτέλεση από το Ιράν των διαδηλωτών Μοχαμάντ Μεχντί Καραμί και Σεγιέντ Μοχαμάντ Χοσεϊνί», είχε αντιδράσει η επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας ’Ανικεν Χουίτφελντ.

«Καλούμε το Ιράν να σταματήσει την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Νορβηγία καλεί το Ιράν να απαντήσει στις διαδηλώσεις με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και να σταματήσει αμέσως τις εκτελέσεις», είχε προσθέσει σε μήνυμά της στο Twitter.

Η συνάντηση με τον πρεσβευτή του Ιράν θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, διευκρίνισε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Δανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Βρετανία, ανακοίνωσαν παρόμοιες αποφάσεις.

Γερμανία: Το καθεστώς του Ιράν δολοφονεί τη νεολαία του για να εκφοβίσει τον λαό

Στο Βερολίνο, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ανακοίνωσε ότι κλήθηκε εκ νέου ο Ιρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο για να του επιδοθεί διαμαρτυρία για την πρόσφατη εκτέλεση δύο ανδρών, σε σχέση με τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

«Ένα καθεστώς που δολοφονεί τη νεολαία του για να εκφοβίσει τον λαό του δεν έχει μέλλον», δήλωσε η Μπέρμποκ, η οποία σκοπεύει να «δηλώσει με σαφήνεια ότι η ωμή καταστολή, η καταπίεση και ο τρόμος κατά του λαού, καθώς και οι δύο πρόσφατες εκτελέσεις δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», όπως προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο.

Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι, κάλεσε τον πλέον ανώτερο διπλωμάτη του Ιράν στο Λονδίνο για να διαμαρτυρηθεί μετά τις εκτελέσεις από τις ιρανικές αρχές των διαδηλωτών Μοχαμάντ Μεχντί Καραμί και Σεγιέντ Μοχαμάντ Χοσεϊνί.

«Σήμερα κάλεσα τον Ιρανό επιτετραμμένο για να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο τις αποτρόπαιες εκτελέσεις των οποίων γίναμε μάρτυρες το Σαββατοκύριακο», δήλωσε σε ανακοίνωση.

Ιράν: Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε εκτέλεση

Σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις, οι καταδίκες που ανακοινώθηκαν σήμερα αυξάνουν σε 17 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών λόγω της εμπλοκής τους στο κίνημα διαμαρτυρίας που ξέσπασε μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η 22χρονη Ιρανή κουρδικής καταγωγής πέθανε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, τρείς ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας που επιβάλλει στις γυναίκες να φορούν μαντίλα όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο.

epirusblog.gr
5 of 5
Ιράν: Η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίζει τις εκτελέσεις διαδηλωτών -Καταδίκη από Νορβηγία, Γερμανία, Βρετανία
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6118549491730923286
item