Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη

Η έλλειψη ύπνου, που ήδη θεωρείται επιδημία για τη δημόσια υγεία, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σφάλματα και απώλειες στη μνήμη.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό “Psychological Science”, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έχουν στερηθεί τον ύπνο μιας νύχτας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να μπερδέψουν τις λεπτομέρειες σε μία προσομείωση διάρρηξης που παρουσιάστηκαν σε μια σειρά από εικόνες.

Η παραμορφωμένη μνήμη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε τομείς όπως η ποινική δικαιοσύνη, όπου η εσφαλμένη ταυτοποίηση αυτοπτών μαρτύρων πιστεύεται ότι είναι η κύρια αιτία των λανθασμένων καταδίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ορίζουν τον ανεπαρκή ύπνο ως επιδημία και αναφέρουν ότι συνδέεται με συγκρούσεις οχημάτων, βιομηχανικές καταστροφές και χρόνιες ασθένειες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα στο MSU και στο UC Irvine να μετρήσουν την επίδραση του ανεπαρκούς ύπνου στην μνήμη. 

Τα αποτελέσματα: Οι συμμετέχοντες που είχαν μείνει άυπνοι για 24 ώρες – ακόμη και εκείνοι που κοιμήθηκαν πέντε ή λιγότερες ώρες – είχαν περισσότερες πιθανότητες να συγχέουν λεπτομέρειες των γεγονότων, από τους συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν ξεκουραστεί καλά.


epirusblog.gr
5 of 5
Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 8361233623658661746
item