Ικανοποίηση από την εργασία: Γιατί είναι σημαντική για την ευεξία μας

Εάν είστε δυσαρεστημένοι από την εργασία σας, πιθανότατα να αισθάνεστε πλήξη και ατονία. 

Αλλά θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε ότι η απουσία εργασιακής ικανοποίησης θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σας, αργότερα στη ζωή;

Η απουσία ικανοποίησης από την εργασία μας είναι πολλά περισσότερα από το αίσθημα πλήξης και ατονίας, που μπορεί σε πρώτο επίπεδο να αντιληφθεί ο καθένας.

Τα ευρήματα μεγάλης μελέτης ανασκόπησης του Ohio State University, σε διάστημα εικοσιπέντε και πλέον ετών, δείχνουν χαρακτηριστικά πως οι εργαζόμενοι που δεν είναι ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους στις ηλικίες των 20 και των 30 ετών μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας μέχρι να φτάσουν τα 40 τους.

Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν το επίπεδο ικανοποίησης από την εργασία τους από 1 (καθόλου ικανοποιημένος) έως 4 (πολύ ικανοποιημένος).

Τα αποτελέσματα χωρίστηκαν στη συνέχεια σε τέσσερις κατηγορίες: σταθερά χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση (45%), σταθερά υψηλή εργασιακή ικανοποίηση (15%), ξεκίνησε υψηλή αλλά μειώθηκε (23%), άρχισε χαμηλή αλλά αυξήθηκε (17%).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη σταθερά υψηλή ομάδα εργασιακής ικανοποίησης ως έλεγχο. Τα προβλήματα υγείας τους συγκρίθηκαν με τις άλλες ομάδες.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν ορισμένα προβλήματα υγείας μετά την ηλικία των 40 ετών. 

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι που ανέφεραν χαμηλή εργασιακή ικανοποίηση ή φθίνουσα ικανοποίηση είχαν χειρότερη γενική υγεία, περισσότερο πόνο στην πλάτη και πιο συχνά κρυολογήματα από τους εργαζόμενους που ήταν ικανοποιημένοι με τη δουλειά τους μετά τα 40 τους.

Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία επίδραση σε προβλήματα που διαγνώστηκαν από γιατρό όπως ο καρκίνος.

Οι ανισότητες στην ψυχική υγεία ήταν ακόμη μεγαλύτερες, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. 

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στην ομάδα χαμηλής ικανοποίησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, προβλήματα ύπνου, υπερβολική ανησυχία και συναισθηματικά προβλήματα.

Εκείνοι των οποίων η ικανοποίηση από την εργασία ξεκίνησε υψηλότερα αλλά έπεφτε, ήταν πιο πιθανό να έχουν προβλήματα ύπνου και υπερβολική ανησυχία. 

Ωστόσο, δεν τα πήγαν χειρότερα στην κατάθλιψη ή στα συναισθηματικά προβλήματα.

Η κατεύθυνση της τάσης στην ικανοποίηση από την εργασία –καλύτερη ή χειρότερη– έχει επίδραση στην υγεία αργότερα στη ζωή.

Ωστόσο, εκείνα τα άτομα που ήταν δυσαρεστημένα από την εργασία τους κατά τη διάρκεια της πρώιμης σταδιοδρομίας τους, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με σταθερά χαμηλή ή φθίνουσα επαγγελματική ικανοποίηση.

Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία για τους συμμετέχοντες με ανοδική επαγγελματική ικανοποίηση.

epirusblog.gr
5 of 5
Ικανοποίηση από την εργασία: Γιατί είναι σημαντική για την ευεξία μας
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 3555655285212280030
item