Γιάννενα: Ο χάρτης των δημοτικών εκλογών στον Νομό Ιωαννίνων

Το σκηνικό των δημοτικών εκλογών στα Γιάννενα αρχίζει σιγά σιγά και διαμορφώνεται, αφού οι σχεδόν 10 μήνες που απομένουν για τις κάλπες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για τους επίδοξους υποψηφίους. 

Μπορεί το παζλ των υποψηφιοτητών να μην έχει ακόμα συμπληρωθεί, ωστόσο προθέσεις αλλά και σίγουρες υποψηφιότητες υπάρχουν σε όλους τους δήμους της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Οι «Νέοι Αγώνες» παρουσιάζουν σήμερα τον προεκλογικό χάρτη των δημοτικών εκλογών, όπως αυτός είναι διαμορφωμένος στις αρχές του 2023. 

Δήμος Ιωαννιτών

Η ασθένεια του δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, η οποία έγινε γνωστή στα τέλη του 2022 σίγουρα έχει ανακατέψει την τράπουλα σε ότι αφορά τους υποψηφίους δημάρχους στην πρωτεύουσα της Ηπείρου. 

Η «Νέα Εποχή» δημιουργήθηκε και στήθηκε καθαρά πάνω στην προσωπικότητα του δημάρχου και η περιπέτεια υγείας που περνά τώρα δημιουργεί ερωτηματικά για το μέλλον της. Το μεγαλύτερο βέβαια ερωτηματικό είναι το τι θα κάνει τελικά ο δήμαρχος, με τις πιθανότητες να είναι ξανά υποψήφιος να είναι λίγες.

Οι εξελίξεις στη σημερινή δημοτική αρχή θα συμπαρασύρουν και τις άλλες δύο παρατάξεις που την αποτελούν. Αυτές του Νίκου Γκόντα και του Άρη Μπαρτζώκα. 

Κι αν ο πρώτος έχει ήδη δηλώσει δημόσια ότι θα είναι υποψήφιος, το ίδιο δεν ισχύει για τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ ο οποίος προσανατολιζόταν να ενταχτεί στο άρμα της «Νέας Εποχής» υπό τον Μ. Ελισάφ όμως.

Σε ό,τι αφορά τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, Θωμάς Μπέγκας με την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και Τατιάνα Καλογιάννη με την «Ιωάννινα_2023» είναι δεδομένο ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. 

Ο πρώην δήμαρχος έχει «καθαρίσει» με τις οποίες ενδοπαραταξιακές φιλοδοξίες μπορεί να υπήρχαν και είναι ο αδιαμφισβήτος επικεφαλής μιας παράταξης που φιλοδοξεί να βρεθεί ξανά στο δημαρχείο μετά την οριακή ήττα της στις εκλογές του 2019.

Η κ. Καλογιάννη δείχνει αρκετά δραστήρια, ποντάρει στους «δεξιούς» ψήφους, γνωρίζει όμως ότι δεν παίζει μόνη της σε αυτή τη «δεξαμενή» ψηφοφόρων αλλά ούτε και μόνο σε αυτήν.

Ερωτηματικό είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως φαίνεται δεν θα επιχειρήσει να κατεβάσει αμιγώς δική του παράταξη με τον Λάζαρο Νάτση να έχει εκφράσει παράπονα για έλλειψη στήριξης στη διάρκεια της τωρινής δημοτικής περιόδου. 

Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ότι το κόμμα του Αλ. Τσίπρα θα στηρίξει, ίσως όχι φανερά, την υποψηφιότητα Μπέγκα, δίνοντας του μάλιστα και στελέχη του για να συγκροτήσει το ψηφοδέλτιό του.

Λαϊκή Συσπείρωση και Αριστερή Παρέμβαση λογικά θα είναι και οι δύο παρούσες – για την πρώτη δεν υπάρχει πιθανότητα να μην κατεβάσει συνδυασμό-. Μένει μόνο να δούμε με ποιους επικεφαλής.

Τέλος, ως φιλολογικό κυκλοφορεί και το ενδιαφέρον του Παντελή Κολόκα να είναι υποψήφιος δήμαρχος με δικό του συνδυασμό, κάτι που μένει να αποδειχτεί γιατί και το 2014 είχε επιχειρήσει το ίδιο, χωρίς όμως να το καταφέρει αφού ουσιαστικά «απορροφήθηκε» από την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα». 

Δήμος Ζίτσας

Στο δήμο Ζίτσας τα πράγματα είναι κι εδώ αρκετά περίπλοκα. Ο νυν δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος είδε την μέχρι πρότινος συνεργάτη του Γιαν. Γεωργούλη να ανεξαρτητοποιείται και να είναι έτοιμη να θέση εαυτήν ως υποψήφια δήμαρχο.

Στον χώρο της κεντροαριστεράς τα πράγματα είναι ακόμα πιο μπερδεμένα.

Η παράταξη υπό τον Β. Γαρδίκο δεν θα υπάρχει όπως την ξέραμε αφού ο επικεφαλής της επέλεξε διαφορετικό πολιτικό δρόμο και είναι πλέον γραμματέας της Ν.Ε. Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ. 

Ο Σπύρος Πάικας ήθελε να ηγηθεί μιας παράταξης που στηριζόταν τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είναι μέλος, όσο και από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Έτσι ανακοίνωσε μεν την υποψηφιότητά του, περιμένει όμως να δει τι θα αποφασίσει και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο ψάχνεται για δικό του υποψήφιο. 

Δεν αποκλείεται τελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να ενταχθούν στο σχήμα της Γ. Γεωργούλη, αν όντως αυτή προχωρήσει.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” πιθανότατα θα κατέλθει με επικεφαλής ξανά τον Γ. Λωρίδα, ενώ άγνωστο παραμένει τι θα κάνει ο Γ. Ζιάκκας.

Δήμος Δωδώνης

Πλειάδα υποψηφίων φαίνεται ότι θα υπάρχει στο δήμο Δωδώνης, με τον σημερινό δήμαρχο, Χρήστο Ντακαλέτση, να διεκδικεί την επανεκλογή του, κάτι που όμως δεν θα επιχειρήσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κώστας Κατσανάκης. 

Μια σίγουρη υποψηφιότητα είναι αυτή του πρώην αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Καραμπίνα, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει  ότι συγκροτεί νέα παράταξη. Ο πρώην αντιδήμαρχος Ν. Λώλος έχει ανακοινώνει συνδυασμό.

Πρόθεση υποψηφιότητας τέλος ανακοίνωσε προ ημερών και ο πρώην δήμαρχος Δωδώνης Γιάννης Μπούκας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να μπορούμε να μιλάμε με σχετική βεβαιότητα για την πιθανή υποψηφιότητα, ενώ η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα έχει πιθανότατα εκ νέου υποψήφιο τον Τάσο Τόκα. 

Δήμος Β. Τζουμέρκων

Τον κύκλο του στην αυτοδιοίκηση μετά από πορεία πολλών ετών κλείνει ο δήμαρχος Βορείων Τζομέρκων Γιάννης Σεντελές. Ο Γιάννης Σεντελές ενημέρωσε ήδη την παράταξή του και με επιστολή που έστειλε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.

Μέχρι στιγμής είναι ο πρώτος εν ενεργεία δήμαρχος στην Ήπειρο που αποσύρεται από τον αυτοδιοικητικό στίβο έχοντας συμπληρώσει μία μακρά διαδρομή. 

Στη θέση του ενδεχομένως να υπάρξει διάδοχη κατάσταση από το εσωτερικό της παράταξης, με μια πιθανότητα να είναι κάποιος από τους πολύ στενούς συνεργάτες και αντιδημάρχους του, όπως ο Ν. Βαΐτσης.

Οι εξελίξεις μετά από αυτό αναμένονται με ενδιαφέρον στον ορεινό δήμο του Νομού Ιωαννίνων, όπου έχει ανακοινωθεί επίσημα η υποψηφιότητα του Λάμπρου Τραγουδάρα. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα έχει συνδυασμό με πιθανότερο υποψήφιο δήμαρχο τον νυν επικεφαλής Λεωνίδα. Λεοντάρη.

Δήμος Μετσόβου

Στο Δήμο Μετσόβου φαίνεται πως θα έχουμε μια επανάληψη των εκλογών του 2019, ως προς ένα μεγάλο ποσοστό, αφού και ο νυν δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, αλλά και οι Σπύρος. Βασιλείου και Θεόφιλος Σούλτης δηλώνουν, ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Δήμος Κόνιτσας

Στον Δήμο Κόνιτσας, παραμονές του Δεκαπενταύγουστου οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπασπύρου και Βασίλης Σπανός ανακοίνωσαν ότι θα κατέλθουν με μία παράταξη στις εκλογές του 2023. 

Η προσπάθεια προχωρά, συμπληρώνονται υποψήφιοι για το ενιαίο σχήμα και επικεφαλής της παράταξης θα είναι εκτός απροόπτου, ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Μουσείο Αθηνών και πρώην Δήμαρχος, Αν. Παπασπύρου.

Ο δήμαρχος Νίκος Εξάρχου θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ και η Λαϊκή Συσπείρωση θα είναι παρούσα.

Δήμος Πωγωνίου

Ο Κώστας Καψάλης, σε αντίθεση με τον Γιάννη Σεντελέ, δεν πιστεύει ότι ο κύκλος του στην αυτοδιοικήση έχει κλείσει κι ας είναι ο δήμαρχος με τις περισσότερες νίκες και θητείες στην Ήπειρο. Έτσι θα είναι και πάλι υποψήφιος στο Δήμο Πωγωνίου. 

Αυτό έχει κάνει τις υπόλοιπες παρατάξεις να αναζητούν συγκλίσεις προκειμένου να κατεβάσουν ένα ενιαίο ψηφοδελτίο, εκτός φυσικά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που θα έχει αυτόνομη παράταξη.

Δεν αποκλείεται να προκύψει πάντως υποψηφιότητα από το σώμα της παράταξης του Δημάρχου, μιας και έχει πολλές φορές υποσχεθεί ότι θα είναι η τελευταία… αυτή η υποψηφιότητα και πάντα συνεχίζει για άλλη μία. 

Υπάρχουν φιλοδοξίες από ορισμένους ανθρώπους και δυνητικά μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Χρήστος Γκόγκος. 

Δήμος Ζαγορίου

Τέλος, στο Ζαγόρι, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Σουκουβέλος, θέλει να ανανεώσει τη θητεία του και θα είναι ξανά υποψήφιος. 

Το ίδιο αναμένεται να κάνει και Βασίλης Σπύρου, ενώ ενδιαφέρον έχει η υποψηφιότητα που είναι προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό, από τον επαγγελματία του τουρισμού και συνδικαλιστή με τους ξενοδόχους, Λευτέρη Ζαρκάδα.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Ο χάρτης των δημοτικών εκλογών στον Νομό Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7412854762918583850
item