Τουρκία: Ο Ερντογάν επιδιώκει προεκλογικό «χάος» και θα αποτύχει, λέει ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς

Ο φυλακισμένος κούρδος ηγέτης Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε πως η απόπειρα να τεθεί υπό απαγόρευση το αριστερό κόμμα του εντάσσεται στα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν να προκαλέσει «χάος» στην τουρκική αντιπολίτευση πριν από τις φετινές εκλογές, όμως τόνισε πως αυτό δεν θα σώσει τον πρόεδρο από την ήττα έπειτα από δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Σε σχόλιά του προς το πρακτορείο Ρόιτερς από τη φυλακή της Αδριανούπολης στη βορειοδυτική Τουρκία, ο Ντεμιρτάς κάλεσε τον κύριο συνασπισμό της τουρκικής αντιπολίτευσης να συνεργαστεί με το κόμμα του, το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), ώστε να κερδίσει τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το Μάιο.

Εντούτοις το μέλλον του HDP δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένο: εισαγγελέας επιδιώκει να κλείσει το κόμμα κατηγορώντας το για σχέσεις με κούρδους μαχητές και κορυφώνοντας έτσι την πολυετή καταστολή σε βάρος του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο Ντεμιρτάς, ο οποίος δεν είναι πλέον ο ηγέτης του κόμματος, αλλά παραμένει σημαντική πολιτική φυσιογνωμία παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στη φυλακή από το 2016, δήλωσε πως ο Ερντογάν και ο εθνικιστής εταίρος του, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, βρίσκονται πίσω από τις νομικές κινήσεις για το κλείσιμο του HDP.

 «Ο στόχος αυτών των δύο είναι να κερδίσουν τις εκλογές δημιουργώντας κενό και χάος στην αντιπολίτευση, εξασθενώντας το HDP πριν από τις εκλογές», αναφέρει ο Ντεμιρτάς στις γραπτές απαντήσεις του σε ερωτήσεις που του διαβιβάστηκαν μέσω του HDP, και περιγράφει τη χρονική συγκυρία της υπόθεσης ως «ενσυνείδητη πολιτική επιλογή».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως τα τουρκικά δικαστήρια είναι ανεξάρτητα και αρνείται πως υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση. 

Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς του Ντεμιρτάς, το γραφείο του Ερντογάν αρνήθηκε να σχολιάσει, ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε: «Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι μιλάει για χάος, αν σκεφτεί κανείς την ιστορία του HDP. Οι έρευνες δεν λένε καθόλου πως 'ο Ερντογάν χάνει'. Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν εντελώς αβάσιμες».

Καταστολή

Επικριτές της κυβέρνησης του Ερντογάν, περιλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, λένε πως ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για να φιμώσει πολιτικούς αντιπάλους. 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε πριν από τρία χρόνια ότι η Τουρκία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον Ντεμιρτάς, υπογραμμίζοντας πως η φυλάκισή του έχει στόχο να οδηγήσει στον περιορισμό του πλουραλισμού και της συζήτησης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας άνοιξε την υπόθεση κατά του HDP το 2021, προκαλώντας έντονες επικρίσεις από τους δυτικούς συμμάχους της Άγκυρας. 

Αυτό το μήνα το δικαστήριο ψήφισε με μικρή πλειοψηφία υπέρ του παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών του HDP, ενώ εξετάζει τις κατηγορίες σε βάρος του κόμματος για σχέσεις με τη μαχητική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το HDP αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Ντεμιρτάς είχε καταδικαστεί προηγουμένως σε φυλάκιση τριών ετών για εξύβριση του προέδρου και τώρα παραμένει στη φυλακή και απειλείται με καταδίκη σε ισόβια σε μια δίκη που συνεχίζεται μαζί με περισσότερους από 100 άλλους πολιτικούς του HDP οι οποίοι κατηγορούνται ότι υποκίνησαν τις διαδηλώσεις του 2014 κατά τις οποίες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες.

epirusblog.gr
5 of 5
Τουρκία: Ο Ερντογάν επιδιώκει προεκλογικό «χάος» και θα αποτύχει, λέει ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 6285430977113923263
item