«Λίφτινγκ» στην φορολογία των ενοικίων εξετάζει η κυβέρνηση

Σχεδόν όλοι οι φορολογικοί συντελεστές έχουν μειωθεί εκτός από αυτούς που αφορούν στο εισόδημα από ακίνητα, δηλαδή τα ενοίκια. Μια αδικία χρόνων που φαίνεται πως ήρθε η ώρα να διορθωθεί.

Οι συντελεστές φορολόγησης των μισθωμάτων εκτός του ότι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αλλάζουν και απότομα (ο φόρος μεταπηδά από το 15% στο 35% για λίγα ευρώ παραπάνω) με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να είναι δυσανάλογη.

Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ. Και για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης είναι 35% και για εισόδημα πάνω από 35.001 ευρώ ο συντελεστής είναι 45%. 

Το υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να μεταβάλλει τον τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια ούτως ώστε οι επιβαρύνσεις να επιβάλλονται πιο αναλογικά. Στο τραπέζι υπάρχουν τρεις προτάσεις:

Α) Η πρώτη πρόταση προβλέπει περισσότερα κλιμάκια προκειμένου να περιοριστούν οι τεράστιες επιβαρύνσεις για όσους αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα. 

Οι εισηγητές της πρότασης αυτής εξηγούν πως “δεν είναι δυνατόν όποιος εισπράττει ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ από ενοίκια να φορολογείται με 15% και όσοι έχουν εισπράττουν π.χ. 100 ευρώ παραπάνω να πετάγονται αμέσως στο 35%! 

Πρέπει, να υπάρχουν και ενδιάμεσα κλιμάκια για να επιμερίζεται δικαιότερα η φορολογική επιβάρυνσης”.

Β) Η δεύτερη πρόταση για την μεταρρύθμιση στην φορολόγηση των ενοικίων προβλέπει την κατάργηση της ισχύουσας κλίμακα και την φορολόγηση των ενοικίων με τη γενική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. 

Σε αυτή την περίπτωση θα ευνοηθούν όσοι έχουν μικρά εισοδήματα ή όσοι έχουν μόνο εισοδήματα από ενοίκια, ενώ αντίθετα όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα δεν θα έχουν κανένα όφελος.

Γ) Η τρίτη πρόταση προέρχεται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Προβλέπει τη μείωση του φόρου εισοδήματος στα μισθώματα κύριας κατοικίας κατά 10 μονάδες και στα τρία ισχύοντα φορολογικά κλιμάκια, προκειμένου η φορολογία να είναι δικαιότερη και να παρέχεται ένα ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες για τη διάθεσή τους στη μόνιμη, αντί για τη βραχυχρόνια μίσθωση. 

Με βάση την πρόταση αυτή, το χαμηλότερο κλιμάκιο του 15% (για ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ) θα διαμορφώνεται στο 5%, το κλιμάκιο του 35% σε 25% και το ανώτατο κλιμάκιο του 45% σε 35%.

epirusblog.gr
5 of 5
«Λίφτινγκ» στην φορολογία των ενοικίων εξετάζει η κυβέρνηση
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 8637690941364694391
item