Έναρξη επιχείρησης από τον υπολογιστή: Ψηφιακό άλμα του Δημοσίου, τέλος στην γραφειοκρατία -Τα βήματα

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στο δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Doing Bussiness η Ελλάδα κατατάσσεται, πλέον, στην 11η θέση ως προς τις διαδικασίες έναρξης.

Οι έως τώρα μεταρρυθμίσεις ανέτρεψαν πλήρως την εικόνα του μίζερου και γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού, που βάζει τρικλοποδιές σε μεγάλους και μικρούς επιχειρηματίες. 

Το νέο βήμα ή μάλλον άλμα, είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη, καθώς για την πλέον δημοφιλή μορφή επιχείρησης, την ατομική, όλα θα γίνονται, πλέον, μέσω υπολογιστή. Το... ρεκόρ ως τώρα το έχει η σύσταση ΙΚΕ, η οποία πραγματοποιείται σε 4 ημέρες.

Έναρξη μέσω Gov.gr

Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν μέσω του Gov.gr, όπου το πρώτο βήμα είναι η είσοδος με τους κωδικούς του Taxis. Αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία του ενδιαφερόμενου, ακολουθεί η επιλογή «ιδίας χρήσης» ή «εκ μέρους τρίτου» και εν συνεχεία οι χρήστες επιλέγουν τον τύπο της έδρας της επιχείρησης. Συγκεκριμένα, επιλέγουν 

Ιδιόκτητη Έδρα: Η εύρεση των στοιχείων διεύθυνσης γίνεται μέσω καταχώρισης του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου. Με την εν λόγω καταχώριση, αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας τα στοιχεία του ακινήτου και συμπληρώνονται αυτόματα στα ειδικά πεδία της εφαρμογής τα στοιχεία διεύθυνσης της έδρας ή  

Μη ιδιόκτητη Έδρα: ο χρήστης της εφαρμογής συμπληρώνει τον αριθμό και το έτος υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας για το ακίνητο που μισθώνει. Με την εν λόγω καταχώριση, αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας τα στοιχεία της μίσθωσης και συμπληρώνονται αυτόματα στα ειδικά πεδία της εφαρμογής τα στοιχεία διεύθυνσης της έδρας.  

Με τα επόμενα βήματα ολοκληρώνεται το προφίλ της επιχείρησης: 

ο χρήστης καλείται να επιλέξει την περιοχή που αντιστοιχεί στην διεύθυνση έδρας, ενώ απαιτείται να συμπληρώσει τον οικισμό αυτής, με σκοπό την συστημική εύρεση (μέσω διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ) των πιθανών δημοτικών κοινοτήτων αυτής. 

Ο χρήστης καλείται να επιλέξει τη σωστή δημοτική κοινότητα από τη λίστα των πιθανών επιλογών για να συνεχίσει τη διαδικασία. 

Επιπρόσθετα, και δεδομένου ότι έχει ανακτηθεί διεύθυνση που περιέχει τον ταχυδρομικό κώδικα κατά ΕΛ.ΤΑ., γίνεται ανάκτηση στοιχείων του δήμου, του νομού και των πιθανών περιοχών που αντιστοιχούν στη διεύθυνση του ακινήτου.

Εάν δεν υπάρχει καταχωρημένος ΤΚ για το ακίνητο, στη μεν περίπτωση μισθωμένης έδρας η εφαρμογή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, στη δε περίπτωση της ιδιόκτητης έδρας μπορεί να γίνει συμπλήρωση του ΤΚ που θα ενημερώσει επίσης και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Περιουσιολογίου (Ε9) της Α.Α.Δ.Ε 

ο χρήστης μεταφέρεται σε οθόνη με προσυμπληρωμένα πεδία, που αφορούν στα βασικά στοιχεία ταυτοποίησής του και τη διεύθυνση κατοικίας του, όπως αυτά έχουν ανακτηθεί από διαλειτουργικότητες 

οι χρήστες καταχωρούν την επωνυμία της επιχείρησης, η οποία ταυτίζεται με το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου, και εφόσον το επιθυμούν, επιλέγουν και διακριτικό τίτλο. Τόσο η επωνυμία, όσο και ο διακριτικός τίτλος αποδίδονται αυτόματα και με λατινικούς χαρακτήρες 

οι χρήστες καταχωρούν Στοιχεία Επιχείρησης, Στοιχεία Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων (ΕΛΠ), Στοιχεία Φ.Π.Α. και Στοιχεία Δραστηριοτήτων Επιχείρησης, τις οποίες ο χρήστης καλείται να επιλέξει μέσω διαλειτουργικότητας την ΑΑΔΕ. 

Μετά την υποβολή της έναρξης και την «εγγραφή» στην Α.Α.Δ.Ε., μέσω διαλειτουργικότητας με το Γ.Ε.ΜΗ., πραγματοποιείται εγγραφή της ατομικής επιχείρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. και λήψη αριθμού Γενικού Εμπορικού Μητρώου, ενώ γίνεται εγγραφή και στο κατά τόπο αρμόδιο Επιμελητήριο. Κι όλα αυτά από την οθόνη του υπολογιστή! 

Δεν θα ταλαιπωρηθεί ο νέος επιχειρηματίας

Το κερασάκι στην τούρτα; Ο νέος επιχειρηματίας δεν θα ταλαιπωρηθεί ούτε με τον ΕΦΚΑ, καθώς η ΑΑΔΕ ενημερώνει τον χρήστη για την υποχρέωση εγγραφής του στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). 

Ο χρήστης οφείλει μέχρι τη δέκατη ημέρα του επόμενου μήνα από το μήνα έναρξης ή μεταβολής εργασιών να υποβάλει αίτηση εγγραφής στον e-ΕΦΚΑ μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του και σε περίπτωση που δεν το πράξει, ο e-ΕΦΚΑ προχωρά σε αυτεπάγγελτη εγγραφή του! 

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτής της ψηφιακής παρέμβασης, αρκεί να παρατεθούν τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σύμφωνα με τα οποία το 61,49% των νέων επιχειρήσεων, είναι ατομικές.  

epirusblog.gr
5 of 5
Έναρξη επιχείρησης από τον υπολογιστή: Ψηφιακό άλμα του Δημοσίου, τέλος στην γραφειοκρατία -Τα βήματα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 5587235193820122184
item