Γιάννενα: Κέντρο αναφοράς για την ψυχική υγεία των παιδιών θα ιδρυθεί και στα Γιάννενα

Τη σύσταση Κέντρου Αναφοράς για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων στα Γιάννενα, προβλέπει το νομοσχέδιο που φέρνει το Υπουργείο Υγείας στη Βουλή, με θέμα την κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.

Όπως έκανε γνωστό χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Σταύρος Καλογιάννης, αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός πενταετούς επιστημονικού προγράμματος για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας. 

Σε 4 άξονες 

Ο εν λόγω σχεδιασμός θα υλοποιηθεί σε 4 άξονες: 

1. Σύσταση και δραστηριοποίηση ενός Πανελληνίου Δικτύου Αναφοράς για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, με κατά τόπους Κέντρα Αναφοράς σε Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη και Πελοπόννησο.

2. Εκπαίδευση και κατάρτιση στους άξονες της πρόληψης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των δυσκολιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους.

3. Ανάπτυξη εργαλείων ηλεκτρονικής μορφής και ψηφιακών μέσων τηλε-ψυχιατρικής, τόσο για κλινικούς όσο και για ερευνητικούς σκοπούς του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

4. Ανάπτυξη μεθοδολογίας και εργαλείων για τη συμμετοχή εφήβων σε συμβουλευτικές ομάδες του προγράμματος.

Την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία χρηματοδοτεί το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» με το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. 

Σε δήλωσή του ο κ. Καλογιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα στοχεύει στην ουσιαστική ενίσχυση του ευαίσθητου τομέα της ψυχικής υγείας των νέων ανθρώπων και στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της φροντίδας προς αυτούς.

Μεταξύ των περιοχών που επελέγησαν για τη δημιουργία ενός Κέντρου με σκοπό την εφαρμογή του προγράμματος είναι και η πόλη μας. 

Τα Ιωάννινα γίνονται σημείο αναφοράς για τον τομέα της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των δομών και περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας στον συγκεκριμένο τομέα. 

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για επιστήμονες με ειδίκευση σε θέματα ψυχικής υγείας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και ειδικής εκπαίδευσης παιδιών και εφήβων, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα κατά τόπους κέντρα».

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Κέντρο αναφοράς για την ψυχική υγεία των παιδιών θα ιδρυθεί και στα Γιάννενα
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 1547021535431954190
item