Αυτά πρέπει να κάνεις για να…ξεγλιστράς από τις άβολες ερωτήσεις

Παλιά μου τέχνη κόσκινο κυρίως για τους πολιτικούς, το να μπορείς να ξεγλιστράς από ερωτήσεις που σε φέρνουν σε δύσκολη θέση είναι πραγματικά προσόν. Αν όχι πάντα, τουλάχιστον κάποιες φορές που δεν γνωρίζεις την απάντηση και θες να αποφύγεις το ντρόπιασμα.

Είτε το θες είτε όχι, θα κληθείς να απαντήσεις σε αρκετές δυσάρεστες ερωτήσεις από εργοδότες, φίλους, ξένους ή μέλη της οικογένειάς σου. Μπορεί και απ’ τη σύντροφό σου, που ας μη γελιόμαστε θα επιμείνει. 

Παρόλο που κάποιες απ’ αυτές είναι πολύ σημαντικές και απαιτούν απάντηση, τις περισσότερες είναι καλύτερα να τις αποφύγεις. Για το δικό σου καλό και ψυχική ισορροπία.

Παρακάτω θα δεις έξι τρόπους που μπορούν να σε βγάλουν απ’ τη δύσκολη θέση.

Δείξε αδιαφορία

Αυτή η τεχνική είναι η πλέον αποτελεσματική όταν κάποιος θέλει απλά να σε προκαλέσει ή βγάζει επιθετικότητα προς το πρόσωπό σου. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι καλύτερα να σιωπήσεις, όσο κι αν βράζεις μέσα σου, ή απλά να απαντήσεις με γενικότητες.

Το μυστικό είναι να μην του κάνεις τη χάρη να μπεις σε λεπτομέρειες. Αν το κάνεις σωστά, το άλλο πρόσωπο θα νιώσει ότι απέτυχε εντελώς τον σκοπό του αφού περίμενε μια διαφορετική αντίδραση από σένα.

Αγνόησε τη βασική ερώτηση

Αν η άλλη πλευρά σου κάνει πολλές ερωτήσεις, δεν έχεις παρά να επιλέξεις την πιο απλή και ανώδυνη να απαντήσεις, μπαίνοντας σε λεπτομέρειες, με πολύ συναισθηματικό τρόπο. 

Το κλειδί είναι να διαλέξεις εκείνη την ερώτηση που μπορείς να απαντήσεις έτσι ώστε να στρέψεις την προσοχή μακριά από εκείνη που σε ενοχλεί. Αν το κάνεις σωστά θα αποφύγεις να απαντήσεις επί της ουσίας, χωρίς απαραίτητα να το καταλάβει ο άλλος εκείνη τη στιγμή.

Αμφισβήτησε την ερώτηση

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί όταν το άλλο πρόσωπο σε προκαλεί ή σου απευθύνει άβολες ερωτήσεις, καθώς κι όταν θες να μάθεις λίγα πράγματα παραπάνω γι’ αυτόν. 

Ρισκάρεις, βέβαια, να ενοχλήσεις τον περίγυρο οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός, αν θες να διατηρήσεις καλές σχέσεις με αυτό το άτομο. Ίσως είναι καλύτερα να απαντήσεις με ουδέτερο τρόπο, προτού αντιστρέψεις την ερώτηση.

Άλλαξε θέμα

Η αλλαγή θέματος είναι ένα απ’ τα πιο έξυπνα κόλπα που μπορείς να υιοθετήσεις. Όποια κι αν ήταν η ερώτηση, η δική σου απάντηση πρέπει να αντανακλά τη γραμμή σου, αυτό δηλαδή που εσύ θες να περάσεις προς τα έξω. 

Προσπάθησε γενικά να το φέρεις έτσι ώστε εκείνος που απηύθυνε την άβολη ερώτηση να πιστεύει πως δεν φταις εσύ που δεν την κατανοείς αλλά εκείνος. Και κάπως έτσι κερδίζεις την παρτίδα.

Φέρε τον συνομιλητή σου εκεί που θες

Για να το κάνεις αυτό πρέπει να είσαι αρκετά καλός στην επικοινωνία, γιατί απαιτεί την πλήρη χειραγώγηση του ατόμου που σου κάνει ερωτήσεις. 

Στόχος σου είναι να τον φτάσεις σε τέτοιο σημείο που να σου κάνει την ιδανική ερώτηση, γυρνώντας συνεχώς τη συζήτηση στο θέμα που σε ενδιαφέρει και συνδέοντάς το με οτιδήποτε λέει.

Πες του αυτό που θέλει να ακούσει

Όταν θες να πείσεις κάποιον για κάτι, χρειάζεται να τον πάρεις με το μέρος σου. Κι αυτό θα το καταφέρεις δίνοντάς του αυτό που θέλει. Ακόμη και ψέματα μπορείς να πεις. Η σωστή απάντηση πάντα έχει να κάνει με την ανάλυση της ερώτησης. 

Τις περισσότερες φορές η ίδια η ερώτηση εμπεριέχει την απάντηση και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι απλά να επιλέξεις ανάμεσα σε κάποιες εναλλακτικές.

epirusblog.gr
5 of 5
Αυτά πρέπει να κάνεις για να…ξεγλιστράς από τις άβολες ερωτήσεις
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 1932128555171839877
item