Γιάννενα: «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» οι δομές πρόνοιας! Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που προσφεύγουν στον ΟΚΠΑΠΑ Ιωαννίνων

Η ραγδαία μετάλλαξη της Ελληνικής κοινωνίας, έχει οδηγήσει στην «εγωκεντρική» περιχαράκωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. 

Σε αυτό έχουν συμβάλει ως ένα μεγάλο βαθμό οι μετακινήσεις πληθυσμών με τις συχνές αλλαγές σπιτιών, οι αχανείς πολυκατοικίες, η έλλειψη κοινωνικών συναναστροφών, η εξασθένηση της φιλαλληλίας και του αλτρουισμού. 

Καθημερινά είναι τα παραδείγματα, που ένοικοι διπλανών διαμερισμάτων δεν γνωρίζει ο ένας τον άλλο. Κι όταν αυτό τείνει να γίνει καθεστώς, τότε είναι αδύνατο να γίνεται κάποιος κοινωνός και των βαθύτερων προβλημάτων που μπορεί να αντιμετωπίζει μια οικογένεια της «διπλανής πόρτας». 

Πρόκειται ασφαλώς για σημεία των καιρών και δυστυχώς από ότι φαίνεται το μέλλον θα είναι ακόμη πιο ζοφερό.

Το κενό που υπάρχει,  επιχειρεί να το καλύψει η Πολιτεία με τις προνοιακές της δομές, είτε τις κρατικές, είτε τις δημοτικές. 

Και είναι γεγονός ότι στις Δομές αυτές βρίσκει καταφύγιο ένας πολύ μεγάλος αριθμός οικογενειών, πολλές από τις οποίες ούτε καν δίνουν την εντύπωση της ανέχειας. Κι όμως υπάρχουν, δίνουν αγώνα επιβίωσης, αναζητώντας στον «ήλιο μοίρα». 

Η έκταση του προβλήματος, από ότι αποδεικνύεται είναι πολύ πιο μεγάλη από όσο μπορεί να εκτιμηθεί. Και αυτό γιατί η Πολιτεία διαθέτει κάθε μήνα μεγάλες επιχορηγήσεις για μειονεκτικές ή άπορες οικογένειες. Όμως, δεν επαρκούν ή δεν καλύπτουν όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. 

Ο αριθμός τους μεγαλώνει και πολλές φορές και οι δομές που έχουν στηθεί, αδυνατούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που υπάρχει με τα ευρωπαϊκά ή τα εθνικά κονδύλια, γι’ αυτό συχνά καταφεύγουν σε εκκλήσεις για ενίσχυσή τους από τους πολίτες. 

Παλαιότερα η απήχηση ήταν μεγαλύτερη, τα τελευταία όμως χρόνια διακρίνεται μια διστακτικότητα που είναι συνάρτηση και της χειροτέρευσης της οικονομικής κατάστασης της μεσαίας τάξης που συνήθως χρηματοδοτεί φιλανθρωπικές δράσεις. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών που δεν καλύπτονται από τις επίσημες δομές του κράτους, καταφεύγουν στις δομές της Εκκλησίας. 

Στην πόλη των Ιωαννίνων, εδώ και χρόνια πρωταγωνιστεί σε φιλανθρωπικές δράσεις ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως Περιβλέπτου Ιωαννίνων, ο οποίος παρέχει καθημερινά φαγητό σε 800 με 900 άτομα! 

Το έργο του ΟΚΠΑΠΑ

Μεγάλος όμως είναι και ο αριθμός εκείνων που έχουν καταφύγει στις δομές του Δήμου Ιωαννιτών και συγκεκριμένα στον ΟΚΠΑΠΑ. Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης για το 2022 που έκαναν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Δημήτρης Πάνου και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Τσίμαρης, έχουν αυξηθεί σημαντικά όσοι απευθύνθηκαν για ενίσχυση στις δομές του Οργανισμού. 

Συγκεκριμένα το Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχει βοήθεια σε 305 οικογένειες με 796 συνολικά μέλη, το Κοινωνικό Φαρμακείο σε 221 άτομα, στο Υπνωτήριο αστέγων φιλοξενήθηκαν 18 άτομα, στο Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας, 10 γυναίκες και 14 παιδιά. Επίσης 181 άτομα ζήτησαν και έλαβαν έκταση για δημιουργία λαχανόκηπου!

Οι δράσεις όμως του ΟΚΠΑΠΑ δεν περιορίζονται μόνο σε αυτές τις κατηγορίες, αλλά έχει και άλλες που καλύπτουν κι άλλες ανάγκες. 

Το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, παρέχει υπηρεσίες σε 310 άτομα, ο συμβουλευτικός σταθμός για την Άνοια το 2022 έχει εξετάσει 127 άτομα και έχουν αξιολογηθεί 96 περιπτώσεις, ενώ υπάρχει και τηλεφωνική γραμμή για μοναχικούς ηλικιωμένους ή ζευγάρια χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον. 

Βέβαια υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες του ΟΚΠΑΠΑ που αφορούν διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών, όπως το Κέντρο Κοινότητας (διεκπεραιώθηκαν 6.139 αιτήματα), Κέντρο Κοινότητας για Ρομά, ΚΔΑΠ μεΑ, ΚΑΠΗ κλπ, βρεφονηπιακοί σταθμοί, αλλά αυτά αφορούν την απλοποίηση και τη βελτίωση της καθημερινότητας, παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες, αλλά δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις άλλες προνοιακές δομές που αφορούν την επιβίωση των οικογενειών. 

Αν το 2022 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός όσων προσέτρεξαν στις κοινωνικές δομές- μόνο του Δήμου Ιωαννιτών- τότε οι προβλέψεις για το τρέχον έτος, αλλά και για τα επόμενα είναι δυσοίωνες. 

Με την οικονομική κρίση να συνεχίζεται, την ανεργία να παραμένει υψηλή  και  την  ακρίβεια  να γιγαντώνεται, τότε θεωρείται βέβαιο ότι και νέα νοικοκυριά θα προστεθούν σε αυτά που χρειάζονται περαιτέρω στήριξη. 

Οι νέοι στόχοι του ΟΚΠΑΠΑ

Η διοίκηση του ΟΚΠΑΠΑ, σχεδιάζει τα νέα βήματα του Οργανισμού για το 2023, στηριζόμενη στις βάσεις που έβαλε το 2022, αλλά και τα δύο προηγούμενα χρόνια. 

Συγκεκριμένα όπως δήλωσαν οι κ.κ. Πάνου και Τσίμαρης (φωτό): «Το 2023 θέλουμε να είναι μια χρονιά εκτός από συνέχισης όλων αυτών των δομών μας αλλά και προετοιμασίας για νέες δομές μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως ΚΔΗΦ και Κέντρο Ημέρας για την Άνοια.

Επίσης, ολοκλήρωση της ανακαίνισης των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου μας και δημιουργία νέων βρεφικών τμημάτων που κρίνονται απαραίτητα».

Τέλος ο  Πρόεδρος του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» Δημήτρης Πάνου ευχαρίστησε  τον Δήμαρχο κ Μωυσή Ελισάφ για την στήριξη του και την άμεση ανταπόκριση του σε όλα τα θέματα του «ΟΚΠΑΠΑ», το Δ.Σ. του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α» και  τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ιωαννιτών και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.

Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους του «ΟΚΠΑΠΑ», μόνιμους, αορίστου και συμβασιούχους γιατί όλοι έδειξαν τον απαραίτητο ζήλο και συνετέλεσαν στην παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου προς τους ωφελούμενους όλων των δομών μας.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: «ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ» οι δομές πρόνοιας! Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που προσφεύγουν στον ΟΚΠΑΠΑ Ιωαννίνων
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 7985804532844751050
item