Γιάννενα: Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ - “Μέτρα τώρα, αρκετά ματώσαμε”

Σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει ο ΠΟΕ ΟΤΑ για την Τρίτη 17/1/2022, καλεί ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: “Την Τρίτη 10 Γενάρη 2022 κηδεύτηκε ακόμα μια εργάτρια καθαριότητας. 

Η συνάδελφός μας από το Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης βρήκε τραγικό θάνατο κατά την ώρα της εργασίας, όταν διερχόμενο αυτοκίνητο προσέκρουσε στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου που εκτελούσε αποκομιδή απορριμμάτων.

Από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε ότι η εργαζόμενη δεν είχε σχέση εργασίας με το Δήμο και ότι δούλευε αδήλωτη και ανασφάλιστη, όπως επίσης και ο οδηγός του απορριμματοφόρου, εφόσον δεν υπήρχε κάτι σχετικό στη Διαύγεια ή στο σύστημα Εργάνη. 

Στις 9 Γενάρη το μεσημέρι, παραμονή της κηδείας της, εμφανίστηκε ως δια μαγείας η αναγγελία της πρόσληψής της, για πέντε ημέρες(!) από 5/1/2023 έως 9/1/2023. 

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μία μητέρα δε θα γυρίσει ποτέ σπίτι της και στα παιδιά της, θύμα αυτού του νομοθετικού πλαισίου και του κράτους που είναι εχθρικό απέναντι στους εργαζόμενους και τον λαό.

Έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια παρηγοριάς και συγκατάβασης μετά από κάθε θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ενώ πίσω από κάθε νεκρό ή σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη, κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών Αρχών”.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ ζητά από Κυβέρνηση και Δημάρχους:

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
  • Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.
  • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.
  • Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
  • Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών
  • Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016-17, μόνιμες προσλήψεις.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιάννενα: Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ - “Μέτρα τώρα, αρκετά ματώσαμε”
epirusblog.gr
5 of 5
Ιωάννινα 8673338681452075528
item