Άρτα: Τι απάντησε το υπουργείο άμυνας για το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ

Από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, δόθηκε η απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, η οποία αφορούσε το Στρατόπεδο "ΒΕΡΣΗ" Άρτας και συγκεκριμένα το 584 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού (584 Μ/Π ΤΠ)...
Στην ερώτησή του ο κ. Γκόκας, ανέφερε ότι το εν λόγω Στρατόπεδο επί σειρά ετών λειτουργούσε ως Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού (ΚΕΥΓ) και στη συνέχεια ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ). 
Επίσης σημείωσε ότι η κατασκευή νέων κτιρίων και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών εγκαταστάσεων προσδίδουν σημαντικό πλεονέκτημα στο Στρατόπεδο "ΒΕΡΣΗ", ώστε να μπορεί αξιοποιηθεί και να επαναλειτουργήσει ως  Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. 

Επιπρόσθετα τόνιζε τη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία, αλλά και για τη σημαντική στήριξη και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας από τη λειτουργία του Στρατοπέδου.

Ο κ. Γκόκας απευθυνόμενος προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, είχε θέσει ερωτήματα σχετικά με το γενικότερο σχεδιασμό και τη συνέχιση της λειτουργίας του Στρατοπέδου "ΒΕΡΣΗ" στην Άρτα, και ειδικότερα εάν πρόκειται αυτό να λειτουργήσει ως Κέντρο Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, εφόσον από τη πλευρά του Υπουργείου επανασυγκροτηθούν και επαναλειτουργήσουν  Κέντρα Κατάταξης Νεοσυλλέκτων.

Ωστόσο ο κ. Υπουργός, παρά τα συγκεκριμένα ερωτήματα που είχε θέσει ο κ. Γκόκας στην ερώτησή του, περιορίστηκε σε μια γενική αναφορά για τους σκοπούς και τους στόχους του Υπουργείου, χωρίς να απαντά στην ουσία των ερωτημάτων αυτών. 
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: «… Η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), αποτελεί διαρκή επιδίωξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκειμένου αυτός να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε διαμορφούμενες απειλές - προκλήσεις. 

Το ισχύον σύστημα κατάταξης και εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων (Ν/Σ) οπλιτών, εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια βελτιστοποίησης της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στην εξοικονόμηση πόρων και στην πλήρη αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού, μέσων και υποδομών. 

Εξάλλου, αντικειμενικός σκοπός του ΥΠΕΘΑ είναι η συνεχής αναβάθμιση του αξιόμαχου των ΕΔ και η επαύξηση της αποτρεπτικής τους ισχύος, στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής τους.
»

Επίσης αναφέρεται στη συνεργασία του ΥΠΕΘΑ με το ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ, για την αξιολόγηση της μέχρι σήμερα λειτουργίας του συστήματος κατάταξης νεοσυλλέκτων.

Επιπλέον στην απάντηση του κ. Υπουργού αναφέρεται ότι η Στρατιωτική Ηγεσία παρακολουθεί, εξετάζει και αξιολογεί όλες τις σχετικές, με τη βελτίωση της διαδικασίας κατάταξης των στρατεύσιμων προτάσεις, λαμβάνοντας υπόψη την ορθολογική λειτουργία του συστήματος κατάταξης και εκπαίδευσης των νεοσύλλεκτων.

Όπως προκύπτει από την απάντηση δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη αναφορά ή δέσμευση, για το σχεδιασμό που αφορά στη λειτουργία του Στρατοπέδου "ΒΕΡΣΗ", ούτε για τις προθέσεις του Υπουργείου αναφορικά με την επαναλειτουργία Κέντρων Κατάταξης Νεοσυλλέκτων και την ενδεχόμενη ένταξη του Στρατοπέδου "ΒΕΡΣΗ" στον κατάλογο αυτών των Κέντρων.

Ο κ. Γκόκας δηλώνει ότι με αυτή την αόριστη απάντηση δεν προσφέρεται καμία συγκεκριμένη ενημέρωση για τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες. 
Το θέμα παραμένει ανοικτό και απαιτεί εγρήγορση και προσπάθεια απ' όλους, για να μη χαθεί η ευκαιρία της λειτουργίας του Στρατοπέδου "ΒΕΡΣΗ" ως Κέντρο Κατάταξης Νεοσυλλέκτων, εφόσον αυτά επαναλειτουργήσουν, και σε κάθε περίπτωση για να συνεχίσει το Στρατόπεδο να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.
Διαβάστε την απάντηση του Υπουργείου ΕΔΩ
epirusblog.gr
5 of 5
Άρτα: Τι απάντησε το υπουργείο άμυνας για το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ
epirusblog.gr
5 of 5
Αρτα 8146607929186259254
item