Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα

Έκτακτη ενημέρωση για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα φάρμακα πραγματοποιήθηκε από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου και τον πρόεδρο του ΙΦΕΤ, Γιάννη Σωτηρίου.

Τα σκευάσματα παρακεταμόλης, αντιβιώσεις και εισπνεόμενα είναι αυτά που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, είπε ο υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση στην κατανάλωση 25-40%, πράγμα που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Ο κ. Πλεύρης προέβη στην εκτίμηση ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα ξεκινήσει η διαδικασία ομαλοποίησης της αγοράς και η κατάσταση θα έχει βελτιωθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του μήνα.

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και ειδικά στα παιδικά φάρμακα, όπως σιρόπια, θα αντιμετωπιστεί με υποκατάστασή τους από γενόσημα φάρμακα, στα οποία έχουμε πλήρη επάρκεια.


Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι οι ελλείψεις οφείλονται στη μείωση της παραγωγής και στις ελλείψεις πρώτων υλών και την έξαρση των ιώσεων παγκοσμιώς. Η χώρα μας αντιμετωπίζουν μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ

Και αυτός γιατί  έχουμε την τύχη να έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία που τροφοδοτεί την αγορά με γενόσημα. «Οι ελλείψεις στα αντιπυρετικά, τις αντιβιώσεις και ειδικά στα παιδικά φάρμακα θα αντιμετωπιστούν με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, όπου υπάρχουν« ανέφερε. 

Σημείωσε επίσης ότι το πρόβλημα αφορά ιδιωτικά φαρμακεία και δεν σχετίζεται με ελλείψεις αλλά με καθυστερήσεις στις παραδόσεις. 

Τα μέτρα του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε τα μέτρα για την αντιμετώπιση των όποιων ελλείψεων σε φάρμακα, τα οποία έχουν ως εξής:

- Πραγματοποιούνται έλεγχοι σε 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν κρατούν αποθέματα

- Εντείνεται η παραγωγή των γενοσήμων σε δραστικά φάρμακα

- Συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε στα επώνυμα φάρμακα που παρουσιάζουν έλλειψη, ποια αντίστοιχα φάρμακα μπορεί να αναζητήσει κάποιος με το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα

- Ενημέρωση και στους γιατρούς για τις ελλείψεις προκειμένου να προσαρμόζουν τη συνταγογράφηση

- Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα χορηγούνται μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με στόχο όλα τα φάρμακα να δίνονται μέσω ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

- Στα παιδικά φάρμακα, αντιπυρετικά και άλλα, θα καταβληθεί προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες με ελληνικά γενόσημα.

- Σε φάρμακα που υπάρχει πλήρης εξάρτηση από πρώτες ύλες από την Ασία, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.

Ο υπουργός Θάνος Πλεύρης στη συνέντευξή τύπου σημείωσε συγκεκριμένα:

«Το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Η μια αφορά στα φάρμακα που  παρουσιάζουν διαχρονικά έλλειψη και επιβαρρύνεται και από τις παράλληλες εξαγωγές. 

Η δεύτερη είναι η έλλειψη φαρμάκων κυρίως δραστικής ουσίας παρακεταμόλης, αντιβιώσεων ή άλλων αποφρακτικών και αναπνευστικών συσκευών και συσκευασμάτων.

Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο και αφορά όλες τις χώρες. Οφείλεται στη μείωση παραγωγής από την πανδημία, στην ενεργειακή κρίση, στην έλλειψη πρώτων υλών, στη δέσμευση μεγάλων ποσοτήτων στις χώρες που έχουν τις πρώτες ύλες και στη μεγάλη αύξηση των εποχικών λοιμώξεων.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει το πρόβλημα σε πολύ μικρότερο βαθμό σε σχέση με άλλες χώρες με ακριβότερα φάρμακα, καθώς έχει την τύχη ότι έχει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγή. Το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι πρόβλημα τιμών και εξαγωγών αλλά μειωμένης παραγωγής.

Τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φάρμακα. Οι όποιες ελλείψεις αφορούν φάρμακα που διαχρονικά είχαν πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και στις επώνυμες συσκευασίες. Αφορά στην καθυστέρηση της τροφοδοσίας και όχι σε μόνιμη έλλειψη.

Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα φάρμακα και παρέχουν όλες τις θεραπείες. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια των φαρμάκων στην ελληνική αγορά και αυτή είναι πλήρως εξασφαλισμένη. 

Παράλληλα εντείνεται η παραγωγη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών σε γενόσημα με τις ουσίες που παρουσιάζεται έλλειψη.

Συνταγογράφηση με την ουσία και όχι το όνομα 

Παράλληλα, από τον ΕΟΦ θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για το ποια επώνυμα φάρμακα παρουσιάζουν έλλειψη ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ποια φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας υπάρχουν σε επάρκεια για να τα προμηθεύονται και να μην ταλαιπωρούνται. 

Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε να γίνεται ενημέρωση και στους γιατρούς για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε εκεί που έχουμε συνταγογράφηση να προτείνονται φάρμακα αντίστοιχης δραστικής ουσίας. Δηλαδή η συνταγογράφηση θα αναφέρει τη δραστική ουσία και όχι το εμπορικό όνομα του σκευάσματος.

Επιπλέον, τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα συνταγογραφούνται μόνο ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν αφορά τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αφορά σε αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και ειδικά στα παιδικά φάρμακα, όπως σιρόπια, προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με την υποκατάσταση από γενόσημα φάρμακα, στα οποία έχουμε πλήρη επάρκεια.

Παρέμβαση και στην ΕΕ

Παράλληλα, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως απέστειλε επιστολή και στην Ευρωπαία Επίτροπο για να ληφθούν κεντρικές αποφάσεις για άμεσες ενέργειες. 
Αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων τόνισε: «Σχετικά με την αύξηση τιμών, η κυβέρνησή μας δεν εκβιάζεται και δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση για αύξησης τιμών φαρμάκων οριζόντια. Αντιθέτως, το 2022 λάβαμε τις μεγαλύτερες εκπτώσεις και τον Δεκέμβριο μειώσαμε 7% τις τιμές των φαρμάκων.

Αυτό που έχει αποφασιστεί από το καλοκαίρι και είναι αποσυνδεδεμένο από την έλλειψη φαρμάκων, είναι ότι πολύ φθηνά φάρμακα του 1, 2, 3 ευρώ τα οποία κοστολογικά είναι ασύμφορα και κινδυνεύουν να αποσυρθούν, με αποτέλεσμα ο πολίτης να πάει σε υποκατάσταση και να πάρει θεραπείες με τιμές στα 60-70 ευρώ, θα υπάρξει διόρθωση τιμών την οποία δεν επωμίζεται ο πολίτης και ο ασφαλισμένος, γιατί ως γενόσημα φάρμακα αφορούν φάρμακα στα οποία δεν έχουν συμμετοχή.

Αποτελεί θράσος αυτών που άλλαξαν το πρότυπο τιμολόγησης και αύξησαν τα πανάκριβα φάρμακα πχ της Novartis να κατηγορούν την κυβέρνηση για αυξήσεις.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους γονείς. Υπάρχουν αντιπυρετικά σε πλήρη επάρκεια. Η όποια ταλαιπωρία  θα είναι προσωρινή».  

Ο ΕΟΦ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Ο.Φ, Δημήτρη Φιλίππου, το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς. 

Πρώτον, γιατί από τη Δευτέρα επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία φαρμακευτικές και φαρμακαποθήκες. Επίσης, μέχρι 15/1 αναμένονται οι επόμενες παραγγελίες φαρμάκων των οποίων η παράλληλη εξαγωγή απαγορεύεται. Αυτό αφορά το 92% των ελλείψεων.
epirusblog.gr
5 of 5
Πλεύρης: Υπάρχει επάρκεια γενοσήμων για αντιπυρετικά, αντιβιώσεις και παιδικά φάρμακα
epirusblog.gr
5 of 5
πολιτική 1789075475005789318
item