Αιγαίο: Aεροναυτική άσκηση «Τρίαινα» και ακολουθεί ο «Κολοσσός» – Αμηχανία και κρύος ιδρώτας στην Άγκυρα

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν προγραμματιστεί ή πραγματοποιηθήκαν μια σειρά από ασκήσεις.

Tο Πολεμικό Ναυτικό ανεβάζει στροφές και ενισχύει την παρουσία του στο Ανατολικό Αιγαίο. Με την αεροναυτική άσκηση  «Τρίαινα » στην περιοχή των Ψαρών αλλά και η τεχνική άσκηση «Περισκόπιο» με συμμετοχή υποβρυχίων του Στόλου.

Κατά τη διάρκεια της «Τρίαινας» στο Ανατολικό Αιγαίο πέταξαν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία εκτός από τη συνεργασία με τα πλοία θα εκτελέσουν σενάρια προσβολής στόχων στη θάλασσα και σε νησιά με τη βοήθεια κατάδειξης από κομάντος JTAC(Joint Terminal Attack Controller).

Πέρα όμως από το Αιγαίο εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την συνεχή εγρήγορση δείχνουν και οι Σχηματισμοί και Μονάδες του Δ ΣΣ στην περιοχή της Θράκης έως και την παραποτάμια περιοχή του «Έβρου». Στις ασκήσεις και με τη συμμετοχή και των φρουρών των χερσαίων συνόρων της χώρας θα συμμετέχουν και τα νεοαποκτηθέντα Γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1 A3.

Η άσκηση Κολοσσός

Εκπαίδευση στο νυχτερινό αγώνα, αναγνωρίσεις, πορείες και βολές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ενώ σημαντικό ρόλο σε όλα τα σενάρια αποτελούν οι επανδρώσεις όπλων, φυλακίων και η άμεση ανάπτυξη και διασπορά σε κρίσιμους τομείς για την άμυνα των νησιών. 

Ο σχεδιασμός της ΑΣΔΕΝ περιλαμβάνει τη συμμετοχή του συνόλου των όπλων-Μονάδων με ζητούμενο και την ταχύτητα εκτέλεσης των σεναρίων καθώς ο χρόνος αντίδρασης σε κάθε εχθρική ενέργεια έναντι των νησιών θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για της αποτρεπτικής δυνατότητας. 

Ενώ το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν και ασκήσεις μεγαλύτερης κλίμακας όπως έγινε πρόσφατα στη Ρόδο με την άσκηση «Κολοσσός» και στη Λέσβο με την άσκηση «Βελλεροφών».

Καίριο  ρόλο στην επιχειρησιακή εκπαίδευση έχουν για μία ακόμη φορά οι Αμφίβιοι Καταδρομείς των ακριτικών νησιών αφού αυτοί καλούνται να σηκώσουν το κύριο βάρος στην άμυνα και του τελευταίου βράχου του Αιγαίου. Ενώ θα είναι οι πρώτοι που θα αντιδράσουν σε κάθε εχθρική ενέργεια είτε αποτροπής είτε ανακατάληψης. Άλλωστε γνωρίζουν άριστα κάθε γωνιά νησίδα.

Οι ασκήσεις έχουν πολλαπλά ωφέλη, Από τη μια να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η εγρήγορση και η ετοιμότητα και από την άλλη να περάσει το μήνυμα στις απέναντι ακτές ότι τα νησιά του Αιγαίου όχι απλά φυλάσσονται άγρυπνα ημέρα και νύχτα με τους φρουρούς-ακρίτες να διαθέτουν πανίσχυρα και ετοιμοπόλεμα οπλικά συστήματα.

epirusblog.gr
5 of 5
Αιγαίο: Aεροναυτική άσκηση «Τρίαινα» και ακολουθεί ο «Κολοσσός» – Αμηχανία και κρύος ιδρώτας στην Άγκυρα
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 2556955787599618458
item