Θεσπρωτία: Ομιλία για τον καρκίνο του πνεύμονα και δωρεάν σπιρομέτρηση από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Ηγουμενίτσας, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) διοργανώνουν Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα με τον διακριτικό τίτλο «Μελίτη».

Η ομιλία θα διεξαχθεί στο Πνευματικό Κέντρο «Πάνθεον» στην Ηγουμενίτσα, την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στις 18:15, από την κα Βασιλική Λάζου, Πνευμονολόγο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο του Π.Ο.Υ., ο καρκίνος του πνεύμονα ευθύνεται για το 11% και πλέον των συνολικών περιστατικών καρκίνου, αποτελώντας τον δεύτερο συχνότερο καρκίνο μετά τον καρκίνο του μαστού, ενώ είναι ο συχνότερος σε εμφάνιση καρκίνος παγκοσμίως για τους άνδρες και ο τρίτος συχνότερος για τις γυναίκες. 

Παράλληλα, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και αυτό γιατί συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της πρόληψης αλλά και του προσυμπτωματικού ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα, με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT).

Το ΚΕΠ Υγείας, με την υποστήριξη της τηλεϊατρικής μεθόδου, θα προσφέρει δωρεάν σπιρομετρήσεις σε καπνιστές άνω των 50 ετών, που δεν έχουν υποβληθεί σε αντίστοιχη εξέταση την τελευταία 5ετία. 

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 5:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο Πάνθεον και μέχρι την έναρξη της ημερίδας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
epirusblog.gr
5 of 5
Θεσπρωτία: Ομιλία για τον καρκίνο του πνεύμονα και δωρεάν σπιρομέτρηση από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ηγουμενίτσας
epirusblog.gr
5 of 5
Ήγουμενίτσα 906033495068050238
item