Γιατί οι περιστασιακοί φίλοι έχουν σημασία για εμάς;

Σύμφωνα με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι περιστασιακοί φίλοι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των επιπέδων κοινωνικής υγείας. 

Όταν έχετε περιστασιακούς φίλους, έχετε πιθανότητες να διευρύνετε  τις προοπτικές σας και τις απόψεις σας στην κοινωνική ζωή σας. 

Παράλληλα οι περιστασιακοί φίλοι μπορούν ακόμη και να σας ανοίξουν τα μάτια σε νέα ενδιαφέροντα ή χόμπι που ίσως δεν είχατε σκεφτεί ή δεν περιμένατε να σας αρέσουν.

«Επειδή αυτοί οι φίλοι αποτελούν βασικό μέρος μιας ευρύτερης κοινωνικής κοινότητας, μπορούν επίσης να σας προστατεύσουν έναντι ενός από τους τρεις κύριους τύπους μοναξιάς» λέει ηη κυρία Marisa G. Franco, PhD ψυχολόγος και ειδική στα θέματα φιλίας. 

Κατόπιν πρόσθεσε:

«Η προσωπική μοναξιά εμφανίζεται όταν δεν έχουμε μια βαθιά σχέση με κάποιον στον οποίο μπορούμε να στραφούμε σε περιόδους ανάγκης, η μοναξιά από σχέση εμφανίζεται όταν μας λείπει ένας στενός κύκλος φίλων και η συλλογική μοναξιά συμβαίνει όταν δεν έχουμε μια μεγαλύτερη ομάδα που εργάζεται για έναν κοινό στόχο ή σκοπό και απολαμβάνει μια κοινή εμπειρία», λέει. 

«Ενώ ένας καλύτερος φίλος, σύντροφος ή σύζυγος μπορεί να ικανοποιήσει την προσωπική μοναξιά σας και μια ομάδα στενών φίλων μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη μοναξιά από σχέση, οι περιστασιακοί φίλοι μετριάζουν τη συλλογική μοναξιά που και αυτή έχει μια σημαντική αξία».

Ετσι με αυτόν τον τρόπο, η καλλιέργεια μια περιστασιακής φιλίας μπορεί επίσης να συμβάλει στη συνολική ευεξία σας. 

Το να έχετε ένα κοινωνικό δίκτυο έχει αποδειχθεί σε αρκετές μελέτες ότι ενισχύει την ευτυχία και τα συναισθήματα του «να ανήκω κάπου», αυξάνει την αυτοεκτίμηση και ακόμη και έχει προστατευτική επίδραση στη διανοητική λειτουργία ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στην πραγματικότητα, η αίσθηση της κοινότητας είναι τόσο στενά συνδεδεμένη με τη μακροζωία, που είναι ένας από τους εννέα πυλώνες του τρόπου ζωής των Blue Zones, ενός συνόλου συνηθειών που χρησιμοποιούν οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

epirusblog.gr
5 of 5
Γιατί οι περιστασιακοί φίλοι έχουν σημασία για εμάς;
epirusblog.gr
5 of 5
ενδιαφέροντα 9183029299188363250
item