Βρετανία: Η κυβέρνηση ξεκινάει διάλογο με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων

Σημάδι υποχώρησης από τη βρετανική κυβέρνηση αποτελεί η αποδοχή συνάντησης με τα συνδικάτα στο δημόσιο τομέα, εν μέσω απεριγακών πιέσεων

Αντιμέτωπη με κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων στα μέσα μεταφοράς, την υγεία και πιθανόν σύντομα και στην παιδεία, με αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας συναντάται σήμερα με τα συνδικάτα εργαζομένων του δημόσιου τομέα, μια κίνηση ανοίγματος έπειτα από τη σκληρή στάση που κρατούσε μέχρι τώρα.

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να συζητάμε σωστά και για αυτό τον λόγο η Δευτέρα είναι τόσο σημαντική. Θέλουμε να έχουμε συνομιλίες», δήλωσε χθες, Κυριακή, μιλώντας στο BBC ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η κρίση είναι άμεση, καθώς οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους συνεχίζουν αποφασιστικά τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, έπειτα από πολλές απεργίες στη διάρκεια του καλοκαιριού, του φθινοπώρου, πριν και στη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα θα γίνει επίσης γνωστό το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών των συνδικάτων των εκπαιδευτικών του δημόσιου τομέα.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στη δημόσια υγεία, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό θα απεργήσει για δύο ημέρες μέσα στον Ιανουάριο, έπειτα από τις κινητοποιήσεις του τον Δεκέμβριο, τις πρώτες εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια.

«Αγκάθι» το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας

Το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης έπειτα από χρόνια υποχρηματοδότησης και μετά την πανδημία covid-19, με τους ασθενείς να αναμένουν επί ώρες ασθενοφόρο ή έναν γιατρό στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Γιατροί και οι διοικήσεις των νοσοκομείων ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα και η κυβέρνηση οργάνωσε έκτακτη συνεδρίαση το Σάββατο, μετά την οποία ο Σούνακ ζήτησε να υιοθετηθεί μια «τολμηρή και ριζοσπαστική» προσέγγιση.

Το νοσηλευτικό προσωπικό ζητεί μισθολογικές αυξήσεις, με την κυβέρνηση της Βρετανίας να απαντά ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν αντέχουν κάτι τέτοιο.

«Η κυβέρνηση ήταν πάντα ξεκάθαρη ότι χαίρεται να συζητά για μισθούς που είναι υπεύθυνοι, τους οποίους μπορεί να αντέξει η χώρα. Αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρο», υπογράμμισε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Συζήτηση για το μισθολογικό

«Θέλουμε να έχουμε μια λογική, ειλικρινή συζήτηση για το μισθολογικό», πρόσθεσε ο Σούνακ, σημειώνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι συνομιλούμε».

Οι σημερινές συζητήσεις θα αφορούν τις μισθολογικές αυξήσεις στον δημόσιο τομέα για το επόμενο οικονομικό έτος (2023-2024).

Η ανακοίνωση των συνομιλιών προκάλεσε «λίγη αισιοδοξία» σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησης να τερματίσει την αντιπαράθεση, δήλωσε χθες η Πατ Κάλεν, γενική γραμματέας του Royal College of Nursing (RCN), του κυριότερου συνδικάτου των νοσηλευτών.

«Ωστόσο, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η αυριανή συνάντηση (…) δεν αφορά τις διαπραγματεύσεις, δεν αφορά το μισθολογικό των νοσηλευτών και δεν αφορά τα ζητήματα για τα οποία διαμαρτυρόμαστε», πρόσθεσε.

«Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έρχεται στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων). Αυτό αποτελεί μια κίνηση κατά τη γνώμη μου. Αλλά θα πρέπει να γίνει για να συζητηθεί το μισθολογικό του 2022- 2023», πρόσθεσε η Κάλεν.

Φόβος για κήρυξη γενικής απεργίας

Στο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προετοιμάζει νομοσχέδιο το οποίο θα διασφαλίζει ότι θα εξακολουθήσουν να παρέχονται ελάχιστες υπηρεσίες στον δημόσιο τομέα προκειμένου να περιορίζονται οι επιπτώσεις από τις απεργίες, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των συνδικάτων.

Πολλά συνδικάτα, όπως το ισχυρό RMT των εργαζομένων τις δημόσιες συγκοινωνίες, προειδοποίησαν ότι θα συνεδριάσουν αυτή την εβδομάδα υπό την αιγίδα του Trade Union Congress (TUC), της συνομοσπονδίας συνδικάτων Βρετανίας και Ουαλίας, εγείροντας φόβους για την κήρυξη γενικής απεργίας, της πρώτης από το 1926.

epirusblog.gr
5 of 5
Βρετανία: Η κυβέρνηση ξεκινάει διάλογο με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα, εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων
epirusblog.gr
5 of 5
κοσμος 2520496760127337507
item